Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Αύξηση των επισκεπτών το πρώτο δίμηνο του 2016 - 9,5 εκατ. επισκέπτες σε επτά χρόνια στο Μουσείο της Ακρόπολης


Μείωση των επισκεπτών των μουσείων σε ποσοστό 1,5% και αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 21,4% σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, σύμφωνα με την Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Τον ίδιο μήνα οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 11,2%.

Στους αρχαιολογικούς χώρους, το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 12,1% και κατά 49,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου. Οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 4,4%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2016, παρατηρήθηκε αύξηση 4,6% στους επισκέπτες των μουσείων και 26,4% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου. Οι εισπράξεις, αντίθετα, παρουσίασαν μείωση κατά 6,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Την ίδια περίοδο, στους αρχαιολογικούς χώρους παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 9,7% και κατά 49,4% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου. Οι εισπράξεις αντίθετα, παρουσίασαν μείωση κατά 7,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Στα μουσεία τον Φεβρουάριο του 2016 τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (146%) και ακολουθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (67,5%) και το Παλάτι των Ιπποτών, επίσης στη Ρόδο (42,2%).

Τον ίδιο μήνα, στους αρχαιολογικούς χώρους, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ακρόπολη της Λίνδου (108,4%) και ακολουθούν η Κνωσός (91,1%) και η αρχαία Κάμειρος (81,6%).

Η εξωστρέφεια παραμένει η βασική πολιτική του Μουσείου της Ακρόπολης από τα εγκαίνιά του μέχρι σήμερα που συμπλήρωσε επτά χρόνια λειτουργίας. Συνολικά έχει δεχτεί 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες και έως το φθινόπωρο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.

«Υπάρχει σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και μπορούμε να διατηρήσουμε τα μεγέθη από τον πρώτο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας στη δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό του Μουσείου.

«Η σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, η αύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και η καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων χαρακτήρισαν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου» είπε ο κ. Παντερμαλής, σύμφωνα με τον οποίο, «το προσωπικό φύλαξης και υποδοχής του Μουσείου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον απαιτητικό αριθμό των, κατά μέσο όρο, 4.000 επισκεπτών ημερησίως».

Ειδικότερα, την τελευταία χρονιά (από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016) το Μουσείο δέχτηκε συνολικά 1.425.100 επισκέπτες. Από αυτούς, η πλειοψηφία είναι Έλληνες και ακολουθούν επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Κίνα.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, που άνοιξε, όπως είπε, νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του Μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος προβολής λιγότερο γνωστών αλλά πολύ σημαντικών έργων από μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο να εμπλουτίσει και να διεγείρει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του.

Για το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής, υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια, από τα οποία αυτές προέρχονται αλλά και πλούσια βίντεο με εικόνες του αρχαιολογικού χώρου προέλευσης και του φυσικού τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: