Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το ραντεβού εθελοντισμού και προσφοράς συνεχίζεται στις Συκιές και Νεάπολη


Με αύξηση ρεκόρ των αιμοδοτών στη Δημοτική Ενότητα του Αγίου Παύλου, αλλά και με θεαματική ανταπόκριση στο κάλεσμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη δωρεά μυελού των οστών, συνεχίζεται η δεύτερη για φέτος Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις τρεις ημέρες, συνολικά 18 εθελοντές δότες μυελού των οστών καταγράφηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απευθύνει για πρώτη φορά ο δήμος σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η προσφορά μυελού των οστών.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», ο οποίος διατηρεί Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, στελέχη-συνεργάτες του ΕΟΜ και του Συλλόγου παραβρίσκονται στους χώρους της αιμοδοσίας και ενημερώνουν τους εθελοντές αιμοδότες για την ανάγκη στήριξης όσων χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν και να εγγράφουν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, από τους οποίους στη συνέχεια λαμβάνεται επί τόπου στοματικό επίχρισμα (σάλιο) ή μικρή ποσότητα αίματος για την τυποποίηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας, ώστε να ενταχθούν στην τράπεζα των εθελοντών δοτών προκειμένου να προσφέρουν την ελπίδα ζωής όταν παραστεί ανάγκη και κληθούν για αυτό.
Παράλληλα, βέβαια, εξελίσσεται και η εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων σώματος, αιμοπεταλίων και βλαστοκυττάρων.
Την ίδια ώρα, ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο η ήδη ισχυρή Τράπεζα Αίματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία αριθμεί περίπου 7.500 μονάδες αίματος και 4.766 αιμοδότες.
Πρώτοι σταθμοί της αιμοδοσίας ήταν οι Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου και Πεύκων, όπου η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών ενθουσίασε τους ανθρώπους των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, που όλα αυτά τα χρόνια στήνουν αυτή τη μεγάλη γιορτή της ανθρωπιάς.


Για άλλη μια φορά, η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου», ενώ δεκάδες σύλλογοι και φορείς της περιοχής στηρίζουν την προσπάθεια.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας, συγκεντρώνονται φάρμακα, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του Κοινωνικού Φαρμακείου δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
• Τρίτη 28 Ιουνίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
• Τετάρτη 29 Ιουνίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
• Πέμπτη 30 Ιουνίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης,
• Παρασκευή 1 Ιουλίου, 10 π.μ.-8 μ.μ. Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης

Προσέλευση με ΑΜΚΑ: Να σημειωθεί ότι οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην αιμοδοσία θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).




Δεν υπάρχουν σχόλια: