Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μισθοί μπύρας στην αρχαία Μεσοποταμία


Η αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας, Uruk, στο σημερινό Ιράκ, ήταν η μητρόπολη των μνημειωδών πυραμιδοειδών κτισμάτων, των περίφημων ziggurats. Επίσης, κατα καιρούς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης που πολλές φορές ομοιάζουν με σύγχρονες πρακτικές, όπως η χρήση χρημάτων για την αγοραπωλησία προϊόντων, έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια και χρησιμοποιούσαν πήλινα πινακιδίων για την καταγραφή προϊόντων - υπηρεσιών και επικοινωνία.

Η Alison George μελετώντας μια τέτοια πήλινη πινακίδα, αναφέρει στο περιοδικό New Scientist, οτι στην αρχαία Μεσοποταμία οι εργαζόμενοι πληρωνόντουσαν για την εργασία τους με μπύρα!  «στο 5,000 χρόνων πήλινο δισκίο που ερευνήσαμε μπορούμε να δούμε ένα ανθρώπινο κεφάλι να τρώει από ένα μπολ, που σημαίνει« σιτηρέσιο, και ένα κωνικό δοχείο, που σημαίνει «μπύρα». Διάσπαρτα γύρω είναι χαράγματα που αναφέρουν την ποσότητα της μπύρας που αντιστοιχούσαν για έναν εργαζόμενο. Μισθοί μπύρας δεν περιορίζονται μόνο στη Μεσοποταμία. Στην αρχαία Αίγυπτο, υπάρχουν αρχεία μισθοδοσίας των ατόμων που χτίζουν τις πυραμίδες και λάμβαναν 4 με 5 λίτρα μπύρας ανα ημέρα. . Και κατά τον Μεσαίωνα, έχουμε πολλές αναφορές του μεγάλου ποιητή του 14ου αιώνα Geoffrey Chaucer για καταβολή μισθού σε οίνο. Ο Richard ΙΙ απλόχερα έδινε ετήσιο μισθό που περιλάμβανε ένα «Tonel» κρασιού ετησίως, το οποίο ήταν περίπου 252 γαλόνια.

Αυτές οι μέθοδοι μισθοδοσία δεν ήταν μόνο για τη διατήρηση των εργαζομένων σε καταστολή  αλλα στον αρχαίο κόσμο, η μπύρα ήταν ένα πλούσιο, αμυλούχα συμπλήρωμα που μπορούσε να διπλασιαστεί σε θερμιδική και θρεπτική αξία ένα γεύμα. 

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι εργοδότες εξακολουθούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους σε αλκοόλ. Το 2013, στο Άμστερνταμ ξεκίνησε ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα για να βοηθήσει τους αλκοολικούς να επανενταχθούν στην κοινωνία με την καταβολή μπύρας ως ανταπόδοση σε κοινωνικές εργασίες. Επίσης, πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσφέρουν στους υπαλλήλους τους δωρεάν ποτό την Παρασκευή το απόγευμα ως προνόμιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: