Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Ελβετία - Γαλλία): Έκαναν τη δουλειά τους με μια ανιαρή ισοπαλία


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Γαλλία όπως προβλεπόταν τελείωσε στην κορυφή του πρώτου ομίλου, αλλά ακόμα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Λέει πολλά για αυτό ότι ο Dimitri Payet που αρχικά αναμενόταν να αναπαυθεί ο Didier Deschamps τον έβαλε τελικά μέσα στο τελευταίο μισάωρο για να προσπαθήσει να φέρει περισσότερη ζωή στη Γαλλία για να κερδίσει το παιχνίδι.



Πρώτη η Γαλλία παρόλο που δεν έχει πείσει ακόμα

Σχεδόν το έπραξε μιας και το δυνατό του μονοκόμματο σουτ χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε στο τέλος νικητής ωστόσο και η Ελβετία τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Γαλλία.
Υπήρχαν ακόμα στοιχεία της εμφάνισης των οικοδεσποτών που ήταν ανώτεροι από τα δύο τελευταία παιχνίδια τους, όμως με μια ανασχηματισμένη μεσαία γραμμή, έστω και με ένα πειραματικό ντουέτο των Yohan Cabaye και Sissoko, δείχνοντας στον Deschamps ότι θα πρέπει να αναμορφώσει το τρίο του στο κέντρο για να τεστάρει περισσότερο τους αντιπάλους. Ήταν η πλατφόρμα για μια εξαιρετική πρώιμη αναταραχή καθώς ο Paul Pogba κινήθηκε προς την αριστερή πλευρά και δύο φορές δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Yann Sommer ενώ ο Andre-Pierre Gignac πραγματοποίησε μια προσπάθεια στο 17'.
Ο Antoine Griezmann έπαιξε, αν και πάλι έδωσε την ιδέα ότι πρέπει να αγωνίζεται στη θέση του επιθετικού για να προσφέρει περισσότερη ουσία. Δύο εξαιρετικές εκρήξεις μέσω της μεσαίας της γραμμής, η μια εκ των οποίων ανάγκασε να κάνει μια εξαιρετική επέμβαση Sommer, έδειξε τι είναι ικανή να κάνει η Γαλλία στην καλή της μέρα.
Η Ελβετία απόλαυσε μια χαλαρή περίοδο στο δεύτερο μέρος μέχρι να μπει ο Payet, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν δημιούργησε τις πολλές ευκαιρίες και η Γαλλία δεν εμφανίστηκε να διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Οι ίδιοι οι διοργανωτές ωστόσο εξακολουθούν να είναι ένα σύνολο που δεν φαίνονται αρκετά επικίνδυνοι όσο θα έπρεπε.



Καλύτερο παιχνίδι για τον Pogba
Η Γαλλία μπορεί ακόμα να μην μας έχει δείξει τη ποιότητα που μπορεί να προσφέρει, αλλά ο Pogba φαινόταν πολύ πιο κοντά στα καλύτερά του από ό, τι σε οποιοδήποτε σημείο του τουρνουά μέχρι στιγμής. Αυτό δείχνει ότι ο Deschamps μπορεί κάλλιστα να λύσει τουλάχιστον ένα ζήτημα για την ομάδα του.
Χρησιμοποιώντας τον Pogba στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής φαίνεται να έχει απελευθερώσει περισσότερο τις επιθετικές του ικανότητες και επίσης, δίνει ακόμα περισσότερη ισορροπία στην εν λόγω περιοχή. Παρέχει έναν τρόπο για να κρατήσει το ευμετάβλητο ταλέντο όπως του Pogba στην ομάδα, αλλά πραγματικά βγάζει το παραγωγικό του παιχνίδι, ενώ του το αφαιρεί επίσης από τον Blaise Matuidi του οποίου δεν του ταιριάζει. Ο μέσος της Paris Saint-Germain είναι ένας καλός παίκτης που προσφέρει άφθονη ποιότητα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα αριστερά του κέντρου.
Ο Pogba μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του από εκεί, όπως και ότι φάνηκε ένα καλύτερο σχήμα για τη Γαλλία σε γενικές γραμμές. Ο 23χρονος μέσος ήταν σίγουρα σε θέση να διαμορφώσει το σώμα του, αλλά και περισσότερα σουτ από καλές θέσεις, όπως τονίστηκε στο 12' που ο Sommer έδιωξε το σουτ του πάνω από το δοκάρι και εν συνεχεία η προσπάθεια του από κοντά τον ανάγκασε σε μια πολύ πιο δύσκολη επέμβαση.
Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι το να παίζει στα πλευρά δίνει στον Pogba την ευκαιρία να εξαπολύσει τις εξαιρετικές του σέντρες. Η διορατικότητα και δύναμη που μπορούν να πάρουν οι σέντρες του θυμίζουν έναν παλιό του είους David Beckham.
Βέβαια όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Pogba ήταν στο αστρικό του επίπεδο όπως συμβαίνει στη Juventus. Υπήρχε μια χαλαρή στιγμή κατά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, περισσότερο εμφανώς όταν πούλησε την μπάλα μακριά για μια Ελβετική αντεπίθεση. Η μαλθακότητα του όσον αφορά τις δεξιότητες του με τη μπάλα και τον έλεγχο της μπορεί επίσης να τον βάλει κατά καιρούς σε μπελάδες παρά την εξαιρετική τεχνική του.
Το σημείο ωστόσο, είναι ότι αυτό του δίνει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί σε αυτό το τουρνουά. Ο ίδιος ίσως ακόμα να είναι το κλειδί, και ενδεχομένως να εξακολουθεί να είναι πολύ πιο σημαντικός έχοντας άνεση και αυτοπεποίθηση στα τελευταία στάδια από ό,τι στη φάση των ομίλων.

Ο Xhaka δείχνει την κλάση του

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε που θα βρισκόταν μια πράα Ελβετία χωρίς την λαμπρή παρουσία του Granit Xhaka, αλλά είναι επίσης δίκαιο να φανταστούμε πώς θα βλέπαμε την Γαλλία με τον ίδιο στην ενδεκάδα της. Είναι ο τύπος του μέσου που χρειάζεται η μεσαία γραμμή του Deschamps. Ο Xhaka είναι ένας δρομέας αλλά λαμβάνει επίσης και πράγματα που συμβαίνουν σε μια ψυχική αίσθηση και είναι πιο υπεύθυνος από τον καθένα για να τους κουβαλήσει στο δεύτερο γύρο.
Οι Ελβετοί είναι ένα αξιοπρεπές σύνολο με σταθερούς παίκτες μέσα από την ομάδα, αλλά ενδεχομένως να είναι υπερβολικά προσεκτικοί. Ως αποτέλεσμα, συχνά ο Xhaka πηγαίνει προς τα αριστερά για να τους ζωηρέψει. Σε όλο τον αγώνα, έλεγε στους συμπαίκτες του που να κινούνται και τι να κάνουν. Ακόμη, τους έκανε να μεγαλώσουν τις προσπάθειές τους με την υψηλή ποιότητα των πασών του
Η Γαλλία δεν έχει ένα τέτοιο στυλ παίκτη πέρα από τον Yohan Cabaye, που είναι καλός αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο. Ο Xhaka θα έδινε στην ομάδα του Deschamps πολύ περισσότερο έλεγχο και θα πρόσφερε μια υψηλότερη πλατφόρμα για τους επιθετικούς.
Δυστυχώς, η Ελβετία δεν είναι μια τόσο καλή πλατφόρμα για τον Xhaka. Ενώ είναι αρκετά σταθερή για να "κλειδώσει" τις καλύτερες ομάδες (όπως το έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, με την Αργεντινή να σκοράρει στο τελευταίο λεπτό της παράτασης στο γύρο των "16"), δεν φαίνεται να διαθέτει αρκετή ποιότηταστην επίθεση της πέρα ​​από τον Xhaka για να λύσει το πρόβλημα της. Είναι ένα ζοφερό γεγονός που φαίνεται στο ότι έχει πετύχει μόνο δύο γκολ σε τρία παιχνίδια.
Έχοντας προκριθεί στη φάση των νοκ - αουτ,θα είναι μια τεράστια έκπληξη αν προχωρήσει παρακάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: