Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τίμησαν τον «Κουταλιανό» της ΕΟΚΑ


Ο υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Βίτσα τέλεσε την Κυριακή 5 Ιουνίου, τα αποκαλυπτήρια προτομής του ευπατρίδη αγωνιστή Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού στο Δήμο Σαλαμίνας της Ελλάδας.

Ο Ευάγγελος Λουκά Κουταλιανού υπήρξε κυβερνήτης των πλοιαρίων «Σειρήν» και «Άγιος Γεώργιος» που μετέφερε τα όπλα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Για το ιστορικό, ο αείμνηστος Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιανός στις 5 Μαρτίου 1954 μετέφερε – χωρίς να δεχτεί οποιαδήποτε πληρωμή - με το πλοιάριο «ΣΕΙΡΗΝ» από το Σούνιο στην ακτή «Βρέξη» στη Χλώρακα όπλα και πυρομαχικά για την ΕΟΚΑ. Ένα έτος αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 1955, ως καπετάνιος στο πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» αυτή τη φορά, συνελήφθη μαζί με το πλήρωμα και την ομάδα παραλαβής στην ακτή «Ροδαφίνια» στη Χλώρακα κατά την εκφόρτωση όπλων, πυρομαχικών και δυναμίτιδας. Καταδικάστηκε στις 5 Μαΐου 1955 από το Κακουργιοδικείο Πάφου σε τετραετή φυλάκιση.



Ο καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς (1905-1983) από τη Σαλαμίνα, ήταν ένας από τους Έλληνες ναυτικούς που το 1941-1942 είχε προσφέρει, με αυτοθυσία, τις υπηρεσίες του στη διαφυγή στρατιωτικών του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος, από την κατακτημένη από τους Ναζί Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή. Αργότερα, στρατολογήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που έδρευαν στη Σμύρνη, αναλαμβάνοντας τη διαφυγή Ελλήνων για τη Μέση Ανατολή, αλλά και μεταφορά οπλισμού στην κατεχόμενη Ελλάδα, για την αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής.
Δέκα περίπου χρόνια αργότερα, ανέλαβε ανάλογους κινδύνους υπέρ της Κύπρου. Γράφει ο Ανδρέας Αζίνας, υπεύθυνος από την πλευρά των Κυπρίων για τη μεταφορά του οπλισμού, στον πρώτο τόμο του βιβλίου του «50 χρόνια σιωπής. Η ώρα της αλήθειας», για την απάντηση του Ε. Λουκά, όταν τον ενημέρωσαν για τη διαδικασία πληρωμής του, για την αποστολή του στην Κύπρο: «Εγώ δεν θέλω λεφτά, ούτε πάω για λεφτά. Πάω γιατί μου γουστάρει, για τα αδέλφια μας. Δεν συζητάω για λεφτά. Έχω μπέσα εγώ».


Ανάλογη απάντηση έδωσε ο Κουταλιανός και στη δίκη των συλληφθέντων του «Αγίου Γεωργίου», που συνέπεσε με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ και προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Όταν του ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να μιλήσει πριν από την επιβολή της ποινής του, δήλωσε: «Ως Έλλην έπραξα το καθήκον μου και είχον ιεράν υποχρέωσιν να βοηθήσω τους αδελφούς μου της νήσου Κύπρου». Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων. Όπως είπε ο Βρετανός αρχιδικαστής, το δικαστήριο έλαβε υπόψη τα πιστοποιητικά του για την υπηρεσία του στον συμμαχικό αγώνα και τον ρόλο του στη διάσωση συμμάχων στρατιωτών.
Ο καπετάν Βαγγέλης αφού εξέτισε όλη σχεδόν την ποινή του, επέστρεψε στη Σαλαμίνα το 1959. Διατήρησε άσβεστη την αγάπη του για την Κύπρο, και τη μετέδωσε και στην οικογένειά του. Αρνήθηκε να πάρει αποζημίωση, και το 1974 πρόσφερε τη σύνταξή του υπέρ των Κυπρίων προσφύγων. 
Η πρωτοβουλία για ανέγερση της προτομής ανήκει στη κοινότητα Χλώρακας, σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας, ενώ στη τελετή χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: