Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Ποδόσφαιρο και πορνεία - Ένας "μύθος" που επαναλαμβάνεται σε κάθε μεγάλη διοργάνωση


Δημήτρης Βαρσάνης

Υπάρχει μια ιστορία που φαίνεται να κάνει το γύρο του κόσμου πριν από κάθε μεγάλο Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου. Προφανώς, ένα θέμα που γίνεται γεγονός είναι η μαζική άφιξη των ξένων οπαδών που οδηγεί σε αύξηση της πορνείας στις διοργανώτριες χώρες.
Πριν από το Euro του 2016 στη Γαλλία "το Ανώτατο Συμβούλιο για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών» της χώρας ( "Haut Conseil à l'Egalité entre les femmes et les homes" ή εν συντομία HCE) ήταν το πρώτο που βγήκε στην επίθεση. Στις 21 Απριλίου το HCE - η αποστολή του οποίου είναι να λειτουργεί σε συνδυασμό με την κοινωνία των πολιτών και να ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν τα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών - δημοσίευσε μια έκθεση που κάλεσε το Euro 2016 να είναι απαλλαγμένο από το σεξισμό και τη σεξουαλική βία, πριν στηρίξει τα μέτρα για να σταματήσει η ευρεία κλίμακα της πορνείας.
Τούτη συγκεκριμένα ανέφερε:"Τα προηγούμενα μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν δείξει ότι ορισμένοι οπαδοί είναι τακτικοί ή έκτακτοι πελάτες των ιερόδουλων, και οι νεότεροι θα αρχίσουν να τις επισκέπτονται κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, πιστεύοντας ότι αυτά τα πάρτι δικαιολογούν όλες τις υπερβολές των δικτύων. Η πορνεία είναι σε θέση να το προβλέψει αυτό πολύ πριν από αυτές τις αθλητικές εκδηλώσεις, και αποκομίζουν τεράστια κέρδη εκθέτοντας σε όλο τον κόσμο το εμπόριο ανθρώπων (η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι γυναίκες από φτωχές χώρες). "
Το HCE στη συνέχεια κάλεσε τη δημόσια εξουσία να "κάνει γνωστό κατά τη διάρκεια του Euro 2016 ότι το να είσαι ένας πελάτης μιας ιερόδουλης είναι πλέον έγκλημα στη Γαλλία". Αυτό αναφέρεται στο νόμο που εγκρίθηκε από το γαλλικό Κοινοβούλιο στις αρχές του Απριλίου και από εδώ και πέρα όποιος θα πληρώνει για να κάνει σέξ τιμωρείται με πρόστιμο ύψους των 1500 ευρώ.
Η σχέση μεταξύ των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και της πορνείας είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα "εορτάζεται" η 10η επέτειος από τη στιγμή που το κοινό πραγματικά κινήθηκε προς αυτή την ιδέα. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία. Η Γαλλική εφημερίδα Le Monde αναρωτήθηκε:"Θα είναι το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα κερδίσει όλα τα ρεκόρ προσέλκυσης;" Το άνοιγμα των τεράστιων οίκων ανοχής υποτίθεται ότι ικανοποιούν μια ολόκληρη σειρά από φαντασιώσεις σε μια χώρα που είχε νομιμοποιηθεί η πορνεία μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα.



Τελικά, οι New York Times ανέφεραν ότι οι εν λόγω οίκοι ανοχής ήταν μακριά από το συνωστισμό αντρών. Σε ένα ρεπορτάζ για το "σεξ κλαμπ Artemis" στο κέντρο του Βερολίνου, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε ανάκαμψη στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ένας λόγος για αυτό, σύμφωνα με μια γυναίκα που εργάζεται ως ιερόδουλη, ήταν ότι σε αθλητικές εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο έρχονταν γκρουπ αλλοδαπών, μερικές φορές με τις οικογένειες τους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσχωρήσει σε μια τέτοια ιδιωτική δραστηριότητα.



"Είναι δύσκολο να πεις στην οικογένεια σου ή στους φίλους σου θα σας αφήσω τώρα επειδή σε έναν οίκο ανοχής για 20 λεπτά. Αυτό δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά", εξηγεί η Stephanie Klee, η οποία εργάζεται ως ιερόδουλη και διευθύνει ένα λόμπι για τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, με τη Νότια Αφρική να φιλοξενεί την διοργάνωση βγήκαν οι ίδιες αβάσιμες ιστορίες. Η ανακοίνωση ότι ένα δισεκατομμύριο προφυλακτικά ήρθαν στη χώρα μαζί με τις 40.000 λεγόμενες "σκλάβες του σεξ" άφησαν τους ανθρώπους σε σύγχυση μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου και σε πλήρη άνθηση τους τουρίστες του σεξ. Για μια ακόμη φορά, οι εκκλήσεις από διάφορες ενώσεις και τα ρεπορτάζ από τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης έκαναν την επανεμφάνιση τους και το Μουντιάλ σε μεγάλο βαθμό συνδέθηκε με το εμπόριο γυναικών.
Μετά το τουρνουά, το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε μια μελέτη εξαιρετικά σε βάθος σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η πορνεία στο Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότιο Αφρική. Στην πρώτη σελίδα, μια εργαζόμενη του σεξ λέει στην εισαγωγή της"Ίσως να είναι καλύτερο το Παγκόσμιο κύπελλο να περάσει ..." και το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι "δεν υπήρχε σημαντική αύξηση στην ποσότητα των πελατών που είδαν οι ιερόδουλες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου κυπέλλου.
Ο ερευνητής του Αφρικανικού Κέντρου για τη Μετανάστευση και την κοινωνία Marlise Richter ήταν ένας από τους ανθρώπους πίσω από τη μελέτη. Μετά από συνεντεύξεις 1.800 εργαζομέων του σεξ έκανε την ακόλουθη παρατήρηση, η οποία είχε τυπωθεί εκ νέου στο ισπανικό περιοδικό Libero: "Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι ιερόδουλες είχαν κατά μέσο όρο 12 πελάτες την εβδομάδα, με το ανώτατο όριο το 5-7 % της πελατείας τους, ελπίζοντα να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, και το κόστος της "εξυπηρέτησης" να είναι περίπου στα 15 δολάρια. Μόνο το 1 ή το 2% των ιερόδουλων ήρθε έξω από την πόλη. Η κύρια διαφορά που βρέθηκε επίσης από τη Γερμανία, ήταν το γεγονός ότι οι εργαζόμενες του σεξ αισθάνθηκαν μεγαλύτερη πίεση από την αστυνομία. "
"Επαναλαμβάνεις ένα ψέμα και θα γίνει η αλήθεια," ανέφερε η Morgane Merteuil, εκπρόσωπος της Γαλλικής ομοσπονδίας των Εργαζομένων του Σεξ ("Syndicat du Travail Sexuel "ή STRASS)."Είναι ένας τεράστιος μύθο που βγαίνει έξω κάθε φορά, και αυτό είναι ένα κατασκεύασμα."

Αυτό που πράγματι παρατηρείται είναι "η αύξηση της καταστολής των ιερόδουλων στη συσσώρευση σε αυτά τα μεγάλα γεγονότα" κάτι που ο Richter σημείωσε επίσης. Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 υπήρχαν επιδρομές της αστυνομίας για έρευνες. Θέλουν να διατηρούν καθαρή τη πόλη.



Σύμφωνα με μια αναφορά τους πριν δύο μήνες, το STRASS δεν είχε παρατηρήσει κάτι αφύσικο στη Γαλλία. Όσον αφορά τα δίκτυα που δήθεν εισάγουν εργαζομένες του σεξ μπροστά από μεγάλα αθλητικά γεγονότα, η Merteuil υποστηρίζει από την πλευρά της ότι είναι: "απόλυτες ανοησίες. Είναι οι ίδιοι μύθοι που πουλάνε διαρκώς για μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Υπάρχουν δίκτυα, αλλά δεν είναι έτσι οργανωμένα"
Από την προσωπική εμπειρία της, έχει παρατηρήσει ότι έξω από το Παρίσι, ένας νυχτερινός αγώμας σημαίνει αργές επιχειρήσεις:" Κλείνουμε στις 22:00 γιατί κανείς δεν έρχεται".Ενώ δεν υπάρχει καμία αύξηση των πελατών, η Merteuil πρόσθεσε ότι στο "Bois de Boulogne [περιοχή στα δυτικά σύνορα του Παρισιού], ορισμένες από τις φίλες μου προτιμουν να μην δουλεύουν σε νυχτερινούς αγώνες καθώς παρατηρείτε μια αύξηση της βίας."



Τέλος, δήλωσε ότι θα ήταν «αρκετά λογικό» να υποθέσουμε ότι δεδομένου του αριθμού των οπαδών που θα έρθουν στη Γαλλία, κάποιοι θα κατευθυνθούν προς το "κόκκινο φωτάκι" μετά από ένα παιχνίδι. Ωστόσο είναι μακριά από τη πραγματικάτητα ότι θα επικρατήσει ένα μαζικό φαινόμενο που παρουσιάζεται από τις οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της πορνείας.
Φαίνεται ότι ο ιδανικός χρόνος για αυτές τις οργανώσεις να μιλήσουν εναντίον της πορνείας είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός μεγάλου Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου, για να "ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση" όπως το έθεσε το HCE το έθεσε. Μπορείτε επίσης να το διαπιστώσετε επίσης στον Ουκρανική φεμινιστικο όμιλο FEMEN. Το 2012, οργάνωσαν μια τόπλες διαδήλωση στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθούν για την υποτιθέμενη αύξηση του σεξουαλικού τουρισμού που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Euro εκείνου του καλοκαιριού, το οποίο διοργανώθηκε από την Πολωνία και την Ουκρανία.


Είναι προνόμιο της FEMEN να μιλήσει για θέματα όπως αυτό, αλλά είναι δίκαιο να συνδεθούν τόσο στενά οι οπαδοί του ποδοσφαίρου με τον σεξουαλικό τουρισμό; Σύμφωνα με τον Nicolas Hourcade, κοινωνιολόγος ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των φιλάθλων "η στερεότυπη εικόνα ενός οπαδού είναι πρόχειρη και σοβινιστική, το οποίο είναι το ίδιο στερεότυπο κάποιου που θα πάει σε μια πόρνη. Έτσι νομίζω ότι το θέμα εδώ είναι τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα"
Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι αλήθεια ότι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου είναι κατά κύριο λόγο άνδρες, και μπορεί να υπάρξει σεξιστική συμπεριφορά μέσα σε αυτή την ομάδα."  Ένιωθε ότι η δήλωση του HCE ήταν «αμφίβολη», ιδίως όσον αφορά τη σεξουαλική βία, «όχι τόσο πολύ σε αυτό το ανακριτικό ποδόσφαιρο, αλλά επειδή θα υπάρχουν πάντα οι τεράστιες δημόσιες συγκεντρώσεις." Για τις σχέσεις μεταξύ οπαδών και πορνείας, ο ίδιος πιστεύει ότι η δήλωση έγινε κατά κύριο λόγο προσπαθώντας να "υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι να πληρώνουν για τις σεξουαλικές σχέσεις είναι πλέον παράνομο." Όμως δεν ήταν σίγουρος για το πώς πολλοί οπαδοί του ποδοσφαίρου επισκέπτονται πραγματικά πόρνες, "Φυσικά, μερικοί οπαδοί θα είναι πελάτες των ιερόδουλων. Αλλά δεν ξέρω πραγματικά αν ο ρόλος τους [πορνεία] είναι πιο σημαντική από αυτή του ανδρικού πληθυσμού γενικά . "
Είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτό το στερεότυπο; Επιδιώχθηκε από πολλά μέσα μια απάντηση από το HCE ως προς το ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της ανακοίνωσης τους, αλλά ακόμα δεν παρείχαν οποιαδήποτε απάντηση. Ο εκπρόσωπος τους υποστήριξε ότι υπήρχαν "δημοσιευμένες μελέτες" που δικαιολογούν τη στάση τους, αλλά παραδέχθηκε επίσης ότι είναι "πάντα δύσκολο να εξακριβώσεις" ποιοι είναι οι πελάτες των ιερόδουλων.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αυτές τις μελέτες, έστω και μόνο για να τις αντιπαραβάλλουμε με τα πολλά άλλα ρεπορτάζ ώστε να φτάσουμε σε ένα πολύ διαφορετικό συμπέρασμα: ότι οι μεγάλες διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις δεν έχουν καμία επίπτωση στην πορνεία της οικοδέσποινας χώρας.. Παρ 'όλα αυτά, είμαστε σίγουροι ότι θα ακούμε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά και ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: