Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ίχνη πάθησης απο χρήση καλλυντικών λεύκανσης σε αιγυπτιακή μούμια


Σύμφωνα με ελληνοϊσπανική ερευνητική ομάδα κεφάλι αιγυπτιακής μούμιας 3.500 ετών φέρει ίχνη πάθησης που ίσως συνδέεται με τη χρήση καλλυντικών λεύκανσης του δέρματος. To μουμιοποιημένο κεφάλι ανώνυμης γυναίκα ηλικίας 20-25 ετών ανάγεται χρονολογικά στην 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου και προέρχεται πιθανότατα από τον αρχαιολογικό χώρο της θηβαϊκής Νεκρόπολης. Η επιμελής ταρίχευση δείχνει ότι η γυναίκα ήταν επιφανές μέλος της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η κεφαλή φέρει μικροσκοπικά οζίδια κάτω από τα μάγουλα και στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ μετά από μακροσκοπική όσο και μικροσκοπική μελέτη ήρθαν στο φως ισχυρές ενδείξεις δερματοπάθειας που ονομάζεται εξωγενής ωχρόνωση. Πιο συγκεκριμένα, ιστολογική εξέταση σε δείγματα που ανακτήθηκαν από τη βάση του λαιμού έδειξαν πρωτογενώς μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία επιβεβαιώθηκε και από ανοσοϊστοχημική μελέτη. Ηλεκτρομικροσκοπική μελέτη, τέλος, αποκάλυψε εντυπωσιακές ομοιότητες με σύγχρονους ιστούς που έχουν επηρεαστεί από εξωγενή ωχρόνωση. Η δερματοπάθεια αυτού του είδους μπορεί να προκληθεί από την εκτεταμένη χρήση καλλυντικών λεύκανσης του δέρματος. Γενικά είναι γνωστή η εκτεταμένη χρήση καλλυντικών από τους αρχαίους Αιγυπτίους, τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και στο πλαίσιο μαγικοθρησκευτικών πρακτικών, ενώ παρόμοια καλλυντικά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στα μέλη των βασιλικών οικογενειών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του τμήματος Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Αντόνιο Σάντσεζ (ο οποίος έκανε και τη μακροσκοπική εξέταση και εκτίμηση). Στην ομάδα συγκαταλέγεται και η Ελληνίδα δρ Δέσποινα Μωυσίδου (Εργαστήριο Ιστολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) η οποία πραγματοποίησε τη μικροσκοπική μελέτη και παρουσίασε τα πρώτα αυτά αποτελέσματα σε πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο Συγκριτικών Μελετών για της Μούμιες στο Χιλντεσχάιμ της Γερμανίας.

Ακόμη και αν περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, τα πρώτα αυτά αποτελέσματα έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την ίδια την ταριχευμένη κεφαλή όσο και την ιστορία της Ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: