Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Πορτογαλία - Αυστρία): Ένα χαμένο πέναλτι ενδεχομένως να της κοστίσει τις τύχες της στη διοργάνωση


Δημήτρης Βαρσάνης

Κάρμα; ύβρις; απλά κακή τύχη; δεν θα μπορούσε να ήταν μια πιο καταστροφική βραδιά για τον Cristiano Ronaldo και τα χαμόγελα θα είναι εξίσου μεγάλa στη Βιέννη και sto Ρέικιαβικ.



Συναντά κατάματα τον δικό του εφιάλτη ο Cristiano Ronaldo

Αν ο επιθετικός της Πορτογαλίας ήταν πρόθυμοw να μιλήσει μετά την ισοπαλία με την Ισλανδία, τώρα θα δώσει λιγότερη προσοχή στο Τύπο μετά το χαμένο του πέναλτι που αφήνει ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από τις προοπτικές της ομάδας του στο Euro 2016. Η στιγμή που όρισε αυτόν τον αγώνα - και ίσως ολόκληρο το τουρνουά του Ronaldo - ήρθε 11 λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Ο Cristiano είχε ήδη χάσει μια σειρά από ευκαιρίες, όταν με την Πορτογαλία εφαάρμοζε μια σχεδόν αδιάκοπη πίεση, έπεσε κάτω από τον Martin Hinteregger μέσα στο κουτί. Το σημείο του πέναλτι ήταν η μόνη δυνατή απόφαση, και φαινόταν ότι όπως ακριβώς και στον τελικό του Champions League, το φυλαχτό της Πορτογαλίας θα κατέληγε σε ήρωας μιας βραδιάς αλλιώς θα ήταν γεμάτη απογοήτευση.
Αυτή τη φορά δεν υπήρχε ένα παραμυθένιο τέλος. Το πέναλτι του Ronaldo χτυπήθηκε χαμηλά και απαλά, με τον τερματοφύλακα της Αυστρίας Robert Almer να πέφτει στα αριστερά αλλά η μπάλα βρήκε το δοκάρι. Η πρώτη ένδειξη ότι για μια ακόμη φορά, δεν θα είναι η βραδιά του Πορτογάλου άσσου ήρθε στα μισά της αναμέτρησης όταν μετά από μια όμορφη εναλλαγή της μπάλας μεταξύ του Nani και του Guerreiro το τελείωμα του κατέληξε μόλις άουτ. Ακόμη, απέτυχε να βάλει αρκετή δύναμη στη κεφαλιά του ύστερα από το φάουλ του Quaresma.
Για όλη την ασωτία του Ronaldo σε αυτό το στάδιο, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την όρεξή του να αναλάβει την πρωτοβουλία. Σε μια περίοδο κατά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ήταν ένας άνδρας που επιτεθόταν με δύναμη, σπαταλώντας ένα μεγάλου βεληνεκούς φάουλ στο τοίχος - το 35ο του σε ένα μεγάλο τουρνουά που δεν κατέληξε στα δίχτυα - πριν το χαμηλό αριστερό του σουτ το απομακρύνει ο Almer. Από το προκύπτουσο κόρνερ, ο Almer ήταν και πάλι εκεί για να αποκρούσει τη κεφαλιά του. Μέχρι τότε, η ενόχληση του Ronaldo ήταν περισσότερο από εμφανής, αλλά αυτό κατέληξε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.



Ο Alaba υπέμεινε τη δική του νύχτα μόχθου

Αν δεν ήταν η βραδιά του Ronaldo τότε πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε τον David Alaba; ο πλέιμεικερ της Αυστρίας και ο άνδρας της Bayern Munich αντικαταστάθηκε στο 65" από τον Alessandro Schopf, σε ένα παιχνίδι που δεν συνείσφερε ποτέ. Ο Alaba ολοκλήρωσε μόλις 12 πετυχημένες πάσες και όπως ο Cristiano υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να τελειώσει το Euro 2016 με ένα κλαψούρισμα.
Ποτέ δεν φαινόταν άνετα στο ρόλο που του δόθηκε από το προπονητή του Marcel Koller. Ο Alaba είχε μετακινηθεί στη θέση "10" αντί του τραυματία Zlatko Junuzovic. Στη θεωρία, του ταιριάζει λόγω της ενέργειας και της πονηριάς του. Στην πράξη, όμως αυτό σήμαινε ότι το δίδυμο της μεσαίας γραμμής Julian Baumgartlinger και Stefan Ilsanker του έλειπε ακριβώς αυτό που προσφέρει ο Alaba όταν μένουν πιο πίσω. Το Αυστριακό δίδυμο δυσκολεύτηκε να ορίσει οποιοδήποτε τέμπο και απέτυχε να παρέχει αξιοπρεπής κατοχή στους μπροστινούς.
Αυτό σήμαινε ότι ο Alaba ήταν πολύ συχνά απομονωμένος και η απόσταση μεταξύ του πλειμέικερ και του επιθετικού Marcel Sabitzer - προτιμότερο να έβαζε τον Marc Janko εδώ - έμοιαζε περισσότερο από ένα χάσμα. Ο William Carvalho έκλεισε επιδέξια τον Alaba και η μόνη πραγματική στιγμή της επιρροής του Alaba ήρθε πριν από το ημίχρονο, όταν το καλοχτυπημένο του φάουλ απομακρύνθηκε έξοχα από τον Vieirinha καθώς ο Martin Harnik περίμενε να τη σπρώξει στα δίχτυα.
.Όπως η Πορτογαλία, η Αυστρία μπορεί να περάσει αν κερδίσει τη τελευταία αγωνιστική, αλλά αν ο  Alaba δεν καταφέρει να μπει στο αυλάκι κατά της Ισλανδίας, δεσπόζει το "φάντασμα" του πρώιμου γυρισμού της στο σπίτι της.



Η Πορτογαλία μπορεί να μετανιώσει πικρά τη σπατάλη στις ευκαιρίες της
Η Πορτογαλία αναρωτιέται ακόμα πώς δεν κέρδισε αυτό το παιχνίδι και ο Ronaldo δεν ήταν ο μόνος ένοχος. Θα μπορούσε να καθαρίσει το παιχνίδι από το ημίχρονο. Μια πολύ πιο επιθετική ομάδα, διεκδικητική, και οι αλλαγές που έγιναν από το  Fernando Santos - Quaresma και Carvalho στην αρχική ενδεκάδα - αμέσως τους έδωσαν μια πιο έντονη αίσθηση. Ο Carvalho κέρδισε την πρώτη του μονομαχία με τον Alaba και κόλλησε στο πλέιμεικερ της Αυστρίας σαν "βδέλλα. Ο Quaresma επίσης σε μεγάλο βαθμό εκανε γνωστή τη παρουσία του, αλλά ένας άλλος μεσοεπιθετικός, ο Nani δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία της Πορτογαλίας με μια κεφαλιά. Εν συνεχεία η προσπάθεια του Nani ανακόπησε από τα πόδια του Almer αφού πέρασε πολύ εύκολα του Sebastian Prödl,και ο Αυστριακός τερματοφύλακας έβγαλε ύστερα σε κόρνερ το μακρινό σουτ Vieirinha. Υπήρχε μια ακόμη πιο κοντινή ευκαιρία για γκολ όταν η κεφαλιά του Nani χτύπησε στο κάθετο δοκάρι. Υπήρχε μια αίσθηση ότι μια δεσπόζουσα Πορτογαλία θα μετανιώσει για την ασωτία της.
Οποτεδήποτε μπορούσε να ανοίξει το σκορ πριν το χαμένο πέναλτι του Ronaldo. Η Πορτογαλία ήταν άνετα η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο απέναντι σε μια Αυστρία που έμοιαζε πολύ πληγωμένη στην άμυνα και βαριά στη μεσαία γραμμή, αλλά η αιχμή του δόρατος για να ταιριάξει με τις επιδόσεις της απλά δεν υπήρχε.
Οι "Ίβηρες" επιβάλλεται να πάρουν τη νίκη επί της Ουγγαρίας για να τους εγγυηθεί η θέση στη φάση των "16", και ενώ μια παρόμοια εμφάνιση θα τους φέρει λογικά μια μεγαλύτερη ανταμοιβή, σε περίπτωση που πάλι γίνει το απρόσμενο τότε θα είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το τουρνουά δεν θα τους χαμογέλασε η τύχη

Δεν υπάρχουν σχόλια: