Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Βραζιλία: Ας αφήσει τα αδικαιολόγητα κλάμματα και να αντιμετωπίσει τα αγωνιστικά της προβλήματα κατάματα


Δημήτρης Βαρσάνης

Μία από τις αγαπημένες λέξεις του ανθρώπου που, προς το παρόν προπονεί τη Βραζιλία είναι «η συνέπεια». Ο Dunga τη χρησιμοποιεί όλη την ώρα. Έτσι, για τους δικούς του όρους, δεν έχει νόημα να φωνάζει για το γεγονός ότι το καταφανέσαστο χέρι - γκολ του Περού τον έστειλε νωρίς στο σπίτι του.



Πίσω στο 1995, ο Dunga ήταν αρχηγός της Βραζιλίας στο Copa America της Ουρουγουάη, όταν ο επιθετικός Tulio πήρε τη μπάλα σαφώς με το χέρι πριν σκοράρει ένα ζωτικής σημασίας τέρμα ενάντια στην Αργεντινή στα προημιτελικά. Δεν φαίνεται να υπάρχει καταγραφή του Dunga να διαμαρτύρεται. Και ακόμα και μέσα στα πλαίσια αυτού του θεσμού, η τύχη έχει εξομαλυνθεί. Ένα γκολ του Ισημερινού που θα έβρισκε ηττημένη τη Βραζιλία στο εναρκτήριο παιχνίδι ακυρώθηκε όταν ο επόπτης - κακώς όπως φάνηκε - έκρινε ότι η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του άουτ.



Όμως αν υπάρχει ένα μοτίβο με σημαντικά λάθη από τους διαιτητές στους δύο αγώνες της Βραζιλίας, υπάρχει και ένα άλλο πρότυπο που έρχεται στο φως: Η "Σελεσάο" δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε εναντίον του Ισημερινού ούτε Περού. "Γέμισαν τις μπότες τους" απέναντι στην Αϊτή, αλλά η νίκη με 7-1 πλέον έχει χάσει το νόημά από την ισοπαλία έναντι του Ισημερινού και την ήττα από το Περού. Ενεργοποιήστε τις αποφάσεις των διαιτητών και γίνεται η ισοπαλία, ήττα ενάντια στον Ισημερινό και η ήττα, ισοπαλία κατά του Περού. Όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. η Βραζιλία πηγαίνει στο σπίτι της.


Η Ουρουγουάη, άλλο ένα φαβορί της διοργάνωσης, συνετρίβη επίσης και νωρίτερα κιόλας από το σύνολο του Dunga. Όμως η "Celeste" βρίσκεται στη κορυφή των προκριματικών του CONMEBOL για το Παγκόσμιο κύπελλο. Στο ένα τρίτο της διαδρομής μέσα από έναν μαραθώνιο, η Βραζιλία είναι στην έκτη θέση, το οποίο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν περνά στα τελικά της διοργάνωσης. Τα σύννεφα μαζεύτηκαν στα τέλη Μαρτίου, όταν η Βραζιλία πήρε μόνο δύο βαθμούς απέναντι στη Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Δεδομένου ότι το Copa Centenario θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της δουλειάς του, είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Dunga θα παραμείνει στη θέση του
Ο επαναδιορισμός του ήταν μια παράξενη αντίδραση στην καταστροφή του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς και τα έντονα γεγονότα δείχνουν ότι έχει ευνοηθεί πέρα ​​από κάθε δικαιολογία από τη CBF, τη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας. Η μόνη δουλειά του σε σύλλογο είναι για λίγους μήνες στην Internacional ανάμεσα σε δύο περιόδους που είναι επιφορτισμένες με την Εθνική ομάδα.



Για να είμαστε δίκαιοι με το πολιορκούμενο αφεντικό της Βραζιλίας, είναι αναμφισβήτητο ότι υπήρξε μια πρόσφατη προσπάθεια για να κάνει την ομάδα να παίξει περισσότερο ποδόσφαιρο μέσα από το κέντρο, ώστε να απεξαρτηθει από την υπερβολική εξάρτηση στις αντεπιθέσεις, που έχει προκαλέσει πολλή απογοήτευση για πολλούς οπαδούς της σε όλο τον κόσμο. Προηγουμένως, ο Dunga ήταν ένας μέγας "αρχιερέας" της αντεπίθεσης, καθιστώντας την παραμικρή παραχώρηση στην αισθητική του παιχνιδιού. Αυτό αλλάζει.
"Δουλεύουμε περισσότερο με τα χαρακτηριστικά στην κατοχή της μπάλας," είπε στην παραμονή του αγώνα μεΠερού και συνέχισε:"Πριν ήμασταν πολύ άμεσοι. Δεν είχαμε κανένα στη μεσαία γραμμή που θα μπορούσε να αλλάξει το ρυθμό. Προσπαθώ να ισορροπήσω την ταχύτητα και την αμεσότητα με την κατοχή"
Η πρόοδος ήταν σαφώς φανερή. Ακριβώς όπως και στο παιχνίδι εναντίον του Ισημερινού, η Βραζιλία παρήγαγε ένα καλό πρώτο ημίχρονο τη Κυριακή. Τα στατιστικά στοιχεία το κάνουν πιο ορατό: οκτώ κόρνερ έναντι κανενός, πέντε σουτ έναντι κανενός, και 65% και 256 ολοκληρωμένες πάσες σε σύγκριση με τις 97 του Περού.


Ακριβώς όπως και στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στο Εκουαδόρ, δημιούργησαν ευκαιρίες κατά των Περουβιανών όμως δεν τις εκμεταλλεύθηκαν ποτέ. Ο Pedro Gallese του Περού τα πήγε εξαιρετικά κάτω από την εστία του αν και η απόδοση της "Σελεσάο" έπεσε κατά το δεύτερο ημίχρονο. Τα πρώτα 45 λεπτά θα μπορούσε να ήταν το προοίμιο για μια εντυπωσιακή, ικανοποιητική νίκη. Εκτός από τις ιδιοτροπίες του ποδοσφαίρου, γιατί δεν συνέβη αυτό; Ίσως, σε μεγάλο βαθμό επειδή η θέση του επιθετικού είναι ένα πρόβλημα, και ο Dunga δεν φαίνεται ποτέ να το είχε στο μυαλό του. Τι θελει; Τι είδους χαρακτηριστικά ψάχνει;



Αυτή τη φορά κατευθύνθηκε με τον μικρό Gabriel "Gabigol" Barbosa της Santos, μια ευχάριστη υπόσχεση, αλλά δεν είναι (ή δεν είναι ακόμη έτσι κι αλλιώς), ένας δυνατός επιθετικός. Μάλιστα, ο ίδιος παίζει συνήθως στα πλευρά για τη Santos, με τη θέση του επιθετικού να καταλαμβάνεται από τον βετεράνο Ricardo Oliveira, ο οποίος αναγκάστηκε να χάσει το τουρνουά λόγω τραυματισμού. Στη συνέχεια, στην αναζήτηση για μια πιο φυσική παρουσία μπήκε ο Hulk για τα τελευταία 20 λεπτά. Με το είδος των παικτών που διαθέτει ο Dunga στη μεσαία γραμμή, η καλύτερη επιλογή θα ήταν κάποιος σε θέση να συνδυάζει το Passing Game, όπως ο Jonas ο οποίος έμεινε στον πάγκο (ο Dunga έκανε μόνο μια αλλαγή) ή ο Roberto Firmino που παραδόξως έμεινε εκτός ρόστερ.



Αν και ο προπονητής μπορεί να μιλήσει για ισορροπία, αυτό είναι ένα αγαθό που η τωρινή ομάδα φαίνεται να έχει στο σύντομο ανεφοδιασμό. Πρέπει να επιβληθεί στον Dunga μεγάλο μέρος της ευθύνης γι 'αυτό. Ένας νευρικός προπονητής πολύ συχνά παράγει μια νευρική ενδεκάδα και το θέμα της ασφάλειας της δουλειάς του είναι κάτω από μια σκιά. Ως εκ τούτου, με την ένταση του ρολογιού να χτυπάει, η "Σελεσάο" έγινε πολύ άμεση, πάρα πολύ κάθετη προσπαθώντας να αναγκάσει τη διέλευσή της, αντί να παίξει με το δικό της τρόπο. Όταν τα πράγματα είναι σφιχτά, ίσως να δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μπορεί να πάρει τη νίκη χωρίς τη παρουσία του Neymar. Έτσι το παιχνίδι της έγινε ακατάστατο, Όσο περνούσε ο χρόνος μεγάλωνε η εμπιστοσύνη στο Περού και ξεμύτισε σιγά σιγά για να πάρει τη νίκη που χρειαζόταν ώστε να μείνει ζωντανή στη διοργάνωση.



Ο Ruidiaz έβαλε την μπάλα στα δίχτυα με το βραχίονα του χεριού του και το μηρό του. Όμως το ερώτημα παραμένει. Ο Andy Polo βρήκε μια τρύπα στην άμυνα, ξέφυγε πίσω από τον Filipe Luis στέλνοντας μια μικρή φιλόξενη σέντρα στη μικρή περιοχή. Μια καθαρή ευκαιρία δημιουργήθηκε και ο Ruidiaz έφτασε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα και ήταν σε θέση να κατευθύνει την μπάλα πάνω από τη γραμμή χωρίς καμία ανάγκη για αντιπαράθεση.
Η Βραζιλία και πάλι δεν ήταν ικανή να σκοράρει και να χάσει από μια πειραματική νεανική ομάδα του Περού το οποίο επέλεξε να αφήσει ορισμένους από τους ανώτερους παίκτες τους στο σπίτι. Θα ήταν ασυνήθιστο αν αυτές οι συνθήκες δεν αναγκάσουν μια αλλαγή προπονητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: