Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Οι κοινωνικές πρακτικές ως κλειδί κατανόησης των κοινωνικών αλλαγών στη νησίδα Μήτρου την μυκηναϊκή εποχή


«Από τις οικίες με διαδρόμους στα μυκηναϊκά ανάκτορα: Οι κοινωνικές πρακτικές ως κλειδί κατανόησης των κοινωνικών αλλαγών στη νησίδα Μήτρου» είναι ο τίτλος ομιλίας της δρος Aleydis Van de Moortel, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τενεσσί, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου. Η 7η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακοπούλου (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).
Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου και Αιμιλία Μπάνου.

Κατά το διάστημα 2004-2008 πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τενεσσί υπό την εποπτεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών ανασκαφές και έρευνες επιφανείας στην προϊστορική θέση Μήτρου (Τραγάνα). Αποκαλύφθηκαν 57 αρχαιολογικά στρώματα που καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα από την Πρωτοελλαδική ΙΙΒ έως την ύστερη Πρωτογεωμετρική περίοδο (περίπου 2400-900 π.Χ.). Αυτή η μακρά, αδιατάρακτη χρήση καθιστά τη θέση Μήτρου ιδανική για τη μελέτη των κοινωνικών αλλαγών στην Ηπειρωτική Ελλάδα κατά την προϊστορική εποχή.

Η δρ Aleydis Van de Moortel στην ομιλία της θα αναφερθεί στις κοινωνικές αλλαγές στη νησίδα Μήτρου από την ΜΕ μέχρι την ΥΕΙΙΙΓ περίοδο. Θα δώσει έμφαση στις διαχρονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην κατασκευή των τοίχων, των εισόδων και των δαπέδων καθώς και στη διευθέτηση και χρήση του χώρου σε διάφορα οικοδομήματα, ενώ θα προτείνει και «μία νέα τυπολογία κατασκευής τοίχων από αργολιθοδομή, η οποία βοηθάει στην αποσαφήνιση των εξελίξεων στη συγκεκριμένη θέση».

Όπως αναφέρει η δρ Van de Moortel: «Ο Bourdieu έχει παρατηρήσει, ως γνωστόν, ότι οι κοινωνικές πρακτικές είναι ανάκλαση των κοινωνικών κανόνων και δομών που έχουν εσωτερικεύσει τα μέλη μιας ομάδας. Η μελέτη των κοινωνικών πρακτικών στη θέση Μήτρου παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση των κοινωνικών αλλαγών, ιδιαίτερα της μετάβασης από τον Πρωτοελλαδικό ΙΙΒ πολιτισμό των οικιών με διαδρόμους στην απλούστερη κοινωνία της Πρωτεολλαδικής ΙΙΙ/Μεσοελλαδικής Ι περιόδου, των κοινωνικών εξελίξεων στη διάρκεια της Μεσοελλαδικής εποχής, της ανόδου μιας πολιτικής ελίτ από την Υστεροελλαδική Ι έως την ΥΕΙΙΙΑ2 πρώιμη περίοδο και την αναβίωση του οικισμού στην ΥΕΙΙΙΓ περίοδο, μετά την πτώση των μυκηναϊκών ανακτόρων.

»Υποστηρίζεται ότι η προανακτορική ελίτ στη θέση Μήτρου καθιερώνει ένα ολοένα και πιο σύνθετο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο προκειμένου να προβάλει μία νέα ιδεολογία ισχύος. Αν και εμπνέεται από τους εμπορικούς της εταίρους –την Αγία Ειρήνη και την Κολώνα– διεκδικεί μία τοπική, κεντροελλαδική ταυτότητα ως φαινομενική αντίδραση προς αυτές τις εξωτερικές επιδράσεις» καταλήγει η δρ Van de Moortel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: