Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Αγγλία - Ρωσία): Έδωσε πολλά δικαιώματα και το πλήρωσε στο τέλος


Δημήτρης Βαρσάνης

Για άλλη μια φορά, η Αγγλία άνοιξε ένα διεθνές τουρνουά με ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, σπαταλώντας το προβάδισμα με 1-0 εναντίον της Ρωσίας στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.
Ο Eric Dier φαίνεται να έβαζε τις βάσεις για τα "Τρία Λιοντάρια" με ένα υπέροχο φάουλ στο 73', αλλά ο αρχηγός της Ρωσίας Vasili Berezutskyi τα ισοπέδωσε τη τελευταία στιγμή με μια κεφαλιά. Η Αγγλία έχει κερδίσει πλέον μόλις στις τέσσερις πρεμιέρες από τα 19 τελευταία μεγάλα τουρνουά.



1. Απουσίαζε η αιχμή του δόρατος από την Αγγλία

Η Αγγλία ξεκίνησε δυνατά και μάλλον αχαρακτήριστα εξακολούθησε να βελτιώνεται καθώς στο πρώτο ημίχρονο ο Igor Akinfeev δεν άφηνε τίποτα να περάσει.
Ο Roy Hodgson συχνά χλευάζεται μιας και παρατάσσει τους άνδρες του με μεγάλη πρόθεση. Στα μπακ ο Danny Rose και ο Kyle Walker μόνο το όνομα της θέσης τους έλειπε για να θεωρηθούν εξτρέμ, ανεβαίνοντας συχνά στις πτέρυγες και επιτρέποντας στους ακραίους μέσους Adam Lallana και Raheem Sterling να κόβουν προς τα μέσα. Με τον Harry Kane να υποστηρίζεται από τον Dele Alli και τον Wayne Rooney να εντυπωσιάζει στη μεσαία γραμμή, η Ρωσία έμεινε καρφωμένη πίσω.. Ωστόσο, ενώ η Αγγλία κυριαρχούσε της έλειπε μια επιθετική αιχμή.
Έχοντας σπαταλήσει πάρα πολλές ευκαιρίες, μετά το ημίχρονο υπήρχε μια αίσθηση αναπόφευκτης απογοήτευσης στις τάξεις των οπαδών της Αγγλίας καθώς συμπληρωνόταν το πρώτο 45λεπτο.
Η καλύτερη προσπάθεια από τους Ρώσους ήρθε από τον Fedor Smolov στο 63' και φάνηκε να ξυπνά τους παίκτες του Hodgson από το λήθαργό τους. Ο Wayne Rooney έφτασε κοντά να σκοράρει έξι λεπτά αργότερα, πριν δώσει το προβάδισμα ο Dier από τα 25 μέτρα. Όμως δεν επρόκειτο να διαρκέσει αυτό.
Ο Raheem Sterling, του οποίου η πρώτη σεζόν στη Manchester City ήταν μια τεράστια απογοήτευση, έκανε λίγα για να δικαιολογήσει την υύπαρξη του, χάνοντας την μπάλα με τέτοια συχνότητα ώστε η αντικατάσταση του από τον James Milner να συναντιέται με το σαρκαστικό χειροκροτήματα από τους οπαδούς της Αγγλίας.
Ο Hodgson κολλάει και παίζει με τους επιθετικούς του στην επιλογή της ενδεκάδας στο συγκεκριμένο τουρνουά, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται μια μεγάλη απόσταση από την τέλεια συνταγή. Αυτή ήταν μια πολύ καλύτερη έκδοση από την άθλια εμφάνιση της στο φιλικό με τη Πορτογαλία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σαφής έλλειψη συνοχής.



2. Η έλλειψη ρυθμού έβλαψε τη Ρωσία

Η άφιξη του Leonid Slutsky στο πάγκο της Ρωσίας έσωσε τη χώρα του από το να χάσει αυτό το τουρνουά, αλλά ακόμη και με αυτό το διασωθέντα βαθμό, θα πρέπει να κάνει κάτι ιδιαίτερο για να περάσει από τη φάση των ομίλων. Η μάστιγα των τραυματισμών και της κούρασης από την ηλικία, είναι ένα πολύ συνηθισμένο για ομάδα ποδοσφαίρου. Όμως για μια συνηθισμένη ομάδα ποδοσφαίρου με ένα τσίμπημα στην ουρά.
Είναι η έλλειψη του ρυθμού η οποία είναι πλέον αισθητή. Όταν η Αγγλία έχασε την μπάλα στην άκρη της ρωσικής περιοχής μετά από μισή ώρα, το σύνολο του Slutsky ξεκίνησε μια αντεπίθεση, κινούμενο σε έναν ωκεανό ανοιχτού χώρου. Το γεγονός ότι ήταν ο Rooney, ο οποίος γυρνούσε στην άκρη του κουτιού του να πραγματοποιήσει την επόμενη κίνηση λέει τα πάντα για όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την πλήρη έλλειψη ρυθμού στην "αρκούδα".
Ο επιθετικός της Artem Dzyuba είναι ένα τέρας, κοντά στα δύο μέτρα, αλλά η εναέρια υπεροχή του δεν σήμαινε πολλά πράγματα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, επειδή δεν υπήρχε κανείς για να τον υποστηρίξει. Το τέχνασμα της Ρωσίας να τρώει χρόνο αλλάζοντας πάσες το κεντρικό δίδυμο μεταξύ του στο δικό της μισό σημειώθηκε και εξαγριωμένα αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς της Αγγλίας.
Η Ρωσία ήταν ζωντανή κατά το δεύτερο ημίχρονο, κερδίζοντας το πρώτο της κόρνερ με τη συμπλήρωση μιας ώρας και παραλίγο να πάρει το προβάδισμα τέσσερα λεπτά αργότερα. Ο Dzyuba κέρδισε την εναέρια μονομαχία του και εκείνη τη φορά βρήκε τον Smolov, αλλά το σουτ του Ρώσου πέρασε πάνω από  τα δοκάρια του Joe Hart. Ο Άγγλος τερματοφύλακας επίσης θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για να σταματήσει την ιοφάριση του Berezutskiy. Ακριβώς στο "θάνατο", η Ρωσία είχε αρπάξει τον έναν βαθμό.



3. Απλά γιατί να εκτελεί ΚΑΙ τα κόρνερ ο Kane

Μια σκέψη θα πρέπει να αφιερωθεί και στο κομμάτι των στημένων φάσεων. Η πιο περίεργη απόφαση του Hodgson τον τελευταίο μήνα ήταν να ορίσει και να διατηρήσει τον Kane ως εκτελεστή όλων των στημένων, μια στρατηγική που οδήγησε στη διπλή διακινδύνευση των απογοητευτικών κόρνερ, που ήταν πιο απογοητευικά επειδή το άτομο που έπρεπε να τις τελειώσει τις δημιουργούσε για ένα αδιευκρίνιστο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: