Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Δέκα+τέσσερις λόγους που λατρεύουμε την Ισλανδία


Δημήτρης Βαρσάνης

Το αδύνατο συνέβη ξανά. Η Ισλανδία, το μικρότερο έθνος που έχει προκριθεί ποτέ σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται στη φάση των νοκ-άουτ του Euro 2016 μετά τις ισοπαλίες εναντίον της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας και τη νίκη της επί της Αυστρίας με το γκολ της ύστατης στιγμής να να τη περνά ως δεύτερη στον έκτο όμιλο.
Απόψε πρόκειτα να αντιμετωπίσει την Αγγλία του Roy Hodgson στον γύρο των 16.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα καθώς τα "τρία λιοντάρια" παίζουν κόντρα στα "Αγόρια μας", το ψευδώνυμο που δόθηκε στην Εθνική ομάδα της Ισλανδίας. Ακόμη και πριν τα κατορθώματα τους εναντίον του Cristiano Ronaldo και του David Alaba, θεωρήθηκε ως το αγαπημένο συγκρότημα των ουδέτερων φιλάθλων.
Πάμε να σας αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι έχουν ερωτευθεί το τεράστιο αουτσάιντερ από τον Αρκτικό κύκλο.



1. Ηρωικό ποδόσφαιρο

Η Ισλανδία έχει τις περισσότερες αμυντικές ενέργειες από κάθε άλλη Εθνική στο Euro 2016, 166 για να είμαστε ακριβείς, συμπεριλαμβανομένων των 107 απομακρύνσεων. Αμύνεται μαζικά όπως φαίνεται και στους αριθμούς, έδειξε ανθεκτικότητα υπό πίεση και έσπασε σαν τον άνεμο για να σκοράρει τέσσερις φορές: δύο στη νίκη της εναντίον της Αυστρίας και ένα γκολ στις ισοπαλίες που πήρε έναντι της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας.



2. Κάτι σαν τη Leicester του Euro 2016;

Κανείς δεν μπορεί να αναφέρει ότι θα κατακτήσει το τουρνουά, όχι ακόμα τουλάχιστον. Ναι, το ποδόσφαιρο της ίσως φέρει κάποια ομοιότητα με τις τακτικές που χρησιμοποιούνταν από την ομάδα που δεν περίμενε κανείς να κατακτήσει την Premier League αυτή τη σεζόν, αλλά αφήνει το πληθυμό των κατοίκων να μιλήσει. Περίπου 330.000 άνθρωποι ζουν στο Leicester, λίγο πολύ ο ίδιος αριθμός με τον επίσημο πληθυσμό της Ισλανδίας. Μπορεί ο Lagerback να γίνει Claudio Ranieri για να εξασφαλίσει ότι όλοι αυτοί θα γιορτάζουν στους δρόμους του Ρέικιαβικ αυτό το καλοκαίρι;




3. Ανυψώθηκε από το πουθενά
Μετά από πολλά χρόνια έξω από το top 100 της Παγκόσμιας κατάταξης ως ένα μικρό έθνος χωρίς προοπτικές και ποτέ να της έχει δοθεί η δυνατότητες να ανταγωνιστεί τους μεγάλους σε Εθνικό επίπεδο, η Ισλανδία έχει εκτοξευτεί στην κατάταξη της FIFA, ανεβαίνοντας μόλις... 109 θέσεις.



4. Οι οπαδοί της είναι ο 12ος άνθρωπος της χώρας τους, όχι μόνο ο 12ος παίκτης τους 
Οι 26.985 υποστηρικτές της Ισλανδίαςπου έχουν ταξιδέψει στη Γαλλία για να γιορτάσουν μαζί με τους συμπατριώτες τους αντιπροσωπεύουν ένα εκπληκτικό 8,15% του συνόλου του πληθυσμού τους. Άλλο ένα 0,007% των Ισλανδών παίζουν στο τουρνουά για την Εθνική τους ομάδα!



5. Το πιο κρύο και απομακρυσμένο μέρος της Ευρώπης
Η Ισλανδία μπορεί να γίνει ένα παράξενο μέρος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χώρα έχει (ή μάλλον υπομένει) το διαρκές φως της ημέρας λόγω της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της. Στους χειμερινούς μήνες, σχεδόν βιώνει 24 ώρες σκότους. Το  Ρέικιαβικ είναι γνωστό  ως ένα εξαιρετικό μέρος για ένα πάρτι, αλλά είναι το μέγεθος μιας μικρής πόλης και όχι μια πόλη, ενώ πολλές από τις ηφαιστειακές πηγές που μπορούν να βρεθούν έξω στην ύπαιθρο είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο.


6. Ο ένας και μοναδικός Eidur Gudjohnsen
Ο άνθρωπος που έχει βάλει τα περισσότερα γκολ για τη χώρα του, στοργικά τον θυμούνται οι οπαδοί της Chelsea, της Bolton και της Barcelona, με τις οποίες πανηγύρισε συνολικά δύο  πρωταθλήματα της Premier League, το αγγλικό League Cup, τη La Liga, το Champions League και το Copa Del Rey, καθώς και άλλα τρόπαια με την PSV Eindhoven στην Ολλανδία . Στα 37 του είναι ακόμα στον αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο με την Εθνική του ομάδα στο Euro 2016, αλλά και σε επίπεδο συλλόγων με τη Molde στη Νορβηγία.



7.Ένα ρόστερ από 22 "γιους" (- Sons)

Μιλώντας για τον Eidur, είναι ο μόνος παίκτης στο ρόστερ της Ισλανδίας το όνομα του οποίου δεν τελειώνει σε κατάληξη -Son. Μια εθνική ομάδα που ξέρεις πάντα από που προέρχεται. Το -sen ανήκει πάντοτε στον Eidur.



8. Την προπονεί ένας μερικώς οδοντίατρος
Η Ισλανδία εργάζεται από κοινού. Ο Lagerback "προσέλαβε" τον Heimir Hallgrimsson για δεύτερο προπονητή και για τον άνθρωπο που θα την καθοδηγήσει στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2018. Ο Hallgrimsson όμως στις ελεύθερες του ώρες δουλεύει και ως οδοντίατρος, κάτι που όμως δεν τον εμπόδισε να συνεισφέρει στη δριμεία άνοδο του έθνους του στη Παγκόσμια κατάταξη και στη πρόκριση του σε Euro για πρώτη φορά στην ιστορία του.



9. Ένας τερματοφύλακας στο "σπίτι" της Eurovision

Ο Gabor Kiraly δεν είναι ο μόνος ήρωας λατρείας μεταξύ των τερματοφυλάκων στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι. Όταν δεν αποκρούει σουτ στον αγωνιστικό χώρο, ο Hannes Halldórsson βρίσκεται απασχολημένος διευθύνοντας μουσικά βίντεο, και αυτός ήταν ο άνθρωπος πίσω από το βίντεο που συνόδευσε την είσοδο της Ισλανδίας στη Eurovision το 2012.



10. Διάσημη και εκτός ποδοσφαίρου
Όντας 2.06 μέτρα, ο "Thor" Bjornsson δεν είναι μόνο ο δυνατότερος στον κόσμο, αλλά και ο ηθοποιός που παίζει τον ωμό, δολοφονικό ιππότη, γνωστός ως "το βουνό" στο Game of Thrones. Οι οπαδοί της μουσικής θα γνωρίζουν επίσης τη Bjork (η βασίλισσα τηςPop avant-garde) συν το ροκ συγκρότημα Sigur Ros.

11. Μια δημιουργική κουλτούρα
Δεν είναι μόνο ο πλέιμεικερ τους Gylfi Sigurdsson, ή τα άλλα διάσημα πρόσωπα τους τα οποία βρίσκουν έμπνευση από τα γραφικά τοπία της πατρίδας τους. Η ποίηση, το θέατρο, οι τέχνες και βιοτεχνίες και άλλες πνευματικές αναζητήσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ισλανδία, όπου οι δημιουργικές τέχνες δεν είναι μόνο ενθαρρυντικές, αλλά λαμβάνονται και από τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα της γης τους ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους στο μακρινό νησί.



12. Το απόμακρο μενού της

Η Ισλανδία δεν είναι μόνο μία από τις πιο βόρειες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται σταθερά ψηλά και σε προτίμηση ως ένα από τα ευτυχισμένα έθνη στη Γη, ακόμη και αν ο σκοτωμένος καρχαρίας και το τουρσί από όρχεις κριαριών ξεχωρίζουν ως επιλογές που προκαλούν ανησυχία στο μενού των τοπικών λιχουδιών.



13. Εκλέγουν stand-up κωμικούς και πρώην ποδοσφαιριστές

Ο πρώην δήμαρχος του Ρέικιαβικ, Jon Gnarr, ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά από μια καριέρα στη σκηνή ως stand-up κωμικός ενώ ο πρώην αμυντικός της Εθνικής Ισλανδίας Thorgrimur Thrainsson, έχει δώσει την υποψηφιότητα του στις επερχόμενες εκλογές για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας του αφότου είχε το  ρόλο ως ένα εξαιρετικά δημοφιλούς συγγραφέα παιδικών βιβλίων.



14. Πίστη στη μαγεία
Αν και μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια χώρα που τόσο συχνά υπερηφανεύεται για μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο εξακολουθεί να κατέχει περίεργες πεποιθήσεις και λαϊκά παραμύθια. Πολλοί Ισλανδοί πολίτες εξακολουθούν να σκέφτονται ότι όχι μόνο υπάρχουν εξωτικά, αλλά επηρεάζουν και τη ζωή τους. Το 1998 ένα εκπληκτικό 54% του πληθυσμού πίστευε ότι αυτά τα μαγικά πλάσματα ήταν πραγματικά, με πολλούς να δημιουργούν βωμούς και προσφορές προς τιμήν τους. Ποιος ξέρει πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει η Εθνική τους αν οι συγκεκριμένοι άτακτοι φύλακες της υπαίθρου βρουν ένα τρόπο να ρίξουν τις κατάρες τους και συνεισφέρουν στις προσπάθειές τους στη φάση των νοκ-άουτ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: