Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Γαλλία - Ρουμανία): Η μαεστρία του Payet έκανε τη διαφορά


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Γαλλία πήρε τους τρεις βαθμούς στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2016, νικώντας τη Ρουμανία με 2-1 χάρη σε ένα υπέροχο γκολ του Dimitri Payet στο τέλος.



1. Ο Payet δικαίωσε την επιλογή του Deschamps

Η απόφαση του Didier Deschamps να χρησιμοποιήσει τον Payet αντί του Antony Martial τον δικαίωσε πολύ πριν το αστέρι της West Ham βάλει το "κεραυνό" στην εστία του Tatarusanu. Εάν η αρχική σκέψη ήταν ότι ο Payet θα βοηθούσε να ξεκλειδώσει το γεμάτο "λεωφορείο" της ρουμανικής άμυνας, ο ίδιος γρήγορα προσαρμόστηκε όταν κατέστη σαφές ότι οι άνδρες του Anghel Iordanescu δεν επρόκειτο να παίξουν με αυτόν τον τρόπο.
Ο Payet συχνά γινόταν ο τέταρτος μέσος και ήταν μια διαρκής απειλή από τα στημένα του ως συνήθως. Η συνεργασία του με τον Olivier Giroud ήταν σχεδόν τηλεπαθητική και σε μια νύχτα που ο Antoine Griezmann εμφανίστηκε κερωμένος και εξουθενωμένος, πρόσφερε ένα πολύ αναγκαίο τράνταγμα της δημιουργικότητας του. Μια άλλη μεγάλη απόφαση ήταν και μετά την ισοφάριση να μείνει στον αγωνιστικ΄χώρο και να γίνει αλλαγή αντιθέτως ο Pogba, η οποία αποδείχθηκε και σωστή. Επιβεβαιώνει επίσης αυτό που η γνωρίζαμε: ο Deschamps έχει κότσια και διαίσθηση.



2. Το πλάνο της Ρουμανίας λειτούργησε σχεδόν τέλεια

Η Ρουμανία δεν μπήκε στο παιχνίδι με τη φήμη ως μια ομάδα υψηλής ενέργειας, αλλά μάλλον με εκείνη που παραχωρεί λίγο χώρο και όταν παίρνει το προβάδισμα ελέγχει τα παιχνίδια. Αυτό είχε φανεί και στα προκριματικά που δέχτηκε μόλις δύο φορές τέρματα. Φυσικά, δεν παίζει κανένα ρόλο μπροστά στο ταλαντούχο σύνολο της Γαλλίας ούτε και ο Iordănescu προφανώς το είχε συνειδητοποιήσει αυτό.
Αντί να κάθονται σφιχτά και να δίνουν χώρο στο δικό τους τελευταίο τρίτο, οι Ρουμάνοι γέμισαν την μεσαία τους γραμμή, στερώντας από τους Paul Pogba και Blaise Matuidi το χρόνο να σκεφτούν και να δημιουργήσουν. Ανάγκαζαν ακόμα και τον Payet να γυρίζει για να βοηθήσει και αυτό σήμαινε ότι όταν η Ρουμανία κέρδιζε τη μπάλα είχε τους δρομείς για να ανέβει.
Δεν είναι αλάνθαστο φυσικά, και αυτό το είδος πίεσης είναι κάτι που μπορείς να το πραγματοποιήσεις κατά διαστήματα, το οποίο το έπραξαν έξυπνα. Φυσικά, θα παραχωρούσαν και ευκαιρίες στους αντιπάλους. Όμως η Γαλλία το έκανε συνήθως από την εφευρετικότητα του Payet, συνήθως από τις στημένες φάσεις. Το συγκεκριμένο πλάνο του Iordanescu κράτησε τη Ρουμανία στο παιχνίδι, τουλάχιστον μέχρι ο Payet πει τη τελευταία του λαμπρή λέξη.



3. Τα αμυντικά προβλήματα ενδεχομένως να παρεμποδίσουν τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του τουρνουά

Το δυσάρεστο γεγονός για έναν προπονητή μιας Εθνικής ομάδας είναι ότι δεν υπάρχει μεταγραφική για να διασώσει μερικά πράγματα. Ο Didier Deschamps δεν έχει στη διάθεση του τέσσερα σέντερ μπακ (Kurt Zoume, Jeremy Mathieu, Mamadou Sakho και Raphael Varane) για παράγοντες πέρα ​​από τον έλεγχό του, που κυμαίνονται από τραυματισμούς έως και απαγορεύσεις για ντόπινγκ. Τα μπακ του επίσης είναι ο 33χρονος Bacary Sagna και ο 35χρονος Patrice Evra, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ως μπακ - χαφ.
Δουλεύει με ότι διαθέτει και αμυντικά οι "τρικολόρ" έδειξαν ότι δεν έχουν πολλά. Από τη στιγμή που έχασαν τόσο τον Florin Antone όσο και το Bogdan Stancu σε μια στημένη φάση νωρίς στο παιχνίδι, μέχρι τη στιγμή που ο Evra κλώτσησε τον Stanciu για κανένα προφανή λόγο και παραχώρησε το πέναλτι δεν έμοιαζε με μια σταθερή οπισθοφυλακή.
Οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές πιο ψηλά στο γήπεδο. Οι πλάγιοι μπακ, ίσως φοβούμενοι για την ασφάλειά του Hugo Lloris με τον Adil Rami να περιπολεί στη μέση, πρόσφεραν λίγο πλάτος. Η μεσαία γραμμή κάθισε πιο πίσω από ό, τι θα έκανε διαφορετικά. Αυτό είναι κάτι που ο Deschamps πρέπει να το λύσει, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να το πράξει με μάλλον ανέμπνευστες λύσεις από τον πάγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: