Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Οι πόλεις του Euro 2016: Το μικρό και μοντέρνο Σεντ Ετιέν


Δημήτρης Βαρσάνης


Πόλη

Το Σεντ Ετιέν είναι μια πόλη με πλούσια βιομηχανική κληρονομιά, βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Γαλλία, 30 μίλια από το Λυών και έχει πλούσια βιομηχανική υπερηφάνεια. Γεμάτο από μοντέρνο σχεδιασμό και αρχιτεκτονική, περιμένει να αναισθητοποιήσει τον οποιονδήποτε από την απίστευτη αισθητική του έξω από το γήπεδο όπως και μέσα σε αυτό.



Πολιτισμός

Μια μεγάλη πόλη, αισθητή με μια γραφική και πρόσχαρη ατμόσφαιρα. Δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την κίνηση και τη φασαρία της συνηθισμένης ζωής μιας πόλης, τόσο το περιφερειακό φυσικό πάρκο Pilat όσο και τα φαράγγια του Λίγηρα είναι ακριβώς έξω από την πόρτα του, προσφέροντας μια υπέροχη αντίθεση.



Άνθρωποι
Υπάρχει ένας προφανώς δυνατός, σφιχτοδεμένος παλμός σε όλη την κοινότητα του Σεντ Ετιέν. Είναι η μόνη γαλλική πόλη που έχει ψηφιστεί ως η UNESCO πόλη του Design, καθιστώντας το ένα μοντέρνο και καλά διατηρημένο τόπο. Συμβουλη: απαλλαγείτε από τα πάνινα παπούτσια.

Ξεχωριστοί απόφοιτοι κολλεγίου
Willy Sagnol, Jules Massenet (συνθέτης), Aristide Briand (τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1926), Geoffroy Guichard (ιδρυτής του Groupe Casino, του οποίου δόθηκε το όνομα στη συνέχεια στο γήπεδο της τοπικής ομάδας)

Στατιστικό - κλειδί
Η Saint - Etienne, το καμάρι της πόλης, με τα δέκα πρωταθλήματα (τελευταίο το 1981!) κατέχει το ρεκόρ έως και σήμερα στη Ligue 1, PSG που είσαι;




Ποδόσφαιρο


Η Saint - Etienne παραμένει η πιο ιστορική ομάδα στο Γαλλικό ποδόσφαιρο, χάρη στα δέκα πρωτοφανή πρωταθλήματα της. Οι "πράσινοι" έχουν σηκώσει επίσης έξι κύπελλά, αλλά έπεσαν κάτω από την ιεραρχική κλίμακα λόγω της εμφάνισης των εκατομμυρίων της PSG. Γνωστή είναι η σφοδρή αντιπαλότητα τους με τη γειτόνισσα Lyon και έχουν βγάλει στο παρελθόν μεγάλους παίκτες όπως ο Jacques Santini, Laurent Blanc και Michel Platini.

Οι αγώνες που θα γίνουν στο Stade Geoffroy Guichard

Τρίτη 14 Ιουνίου: Πορτογαλία - Ισλανδία 22:00
Παρασκευυή 17 Ιουνίου: Τσεχία - Κροατία 19:00
Δευτέρα 20 Ιουνίου: Σλοβακία - Αγγλία 22:00
Σάββατο 25 Ιουνίου: Δεύτερος Α' ομίλου - δεύτερος Γ' ομίλου 16:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: