Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Championship: Ο "σκληρός" της Ολλανδικής σχολής έχει υψηλούς στόχους και ως προπονητής


Δημήτρης Βαρσάνης

Δύο χρόνια πριν ο Jaap Stam ήταν προπονητής στο σύστημα ακαδημιών του Ajax και πραγματοπιούσε μια σειρά μαθημάτων προπονητικής από την Ολλανδική Ομοσπονδία.



Ο άλλοτε γιγαντόσωμος αμυντικός σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατήσει τη προπονητική, γιατί δεν ήταν πρόθυμος να κάνει τις γραπτές και προφορικές εργασίες του. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε ένα βαθμό αναταραχής, ιδιαίτερα όταν η KNVB υποχώρησε και προσάρμοσε μια σειρά μαθημάτων που δεν αφορούσαν πάρα πολύ γύρω από την αίθουσα.



Τώρα, ο Stam είναι ο νέος προπονητής Reading που έφτασε στη Championship θεωρητικά να φέρει σταθερότητα σε ένα κλαμπ που πέρασαν τρεις προπονητές μετά τον υποβιβασμό της από την Premier League το 2013. Μόλις το Μάιο απολύθηκε ο Brian McDermott, έξι μήνες μετά τη δεύτερη θητεία του στο Madejski Stadium.
Αυτό είναι ένα κλαμπ που φαίνεται να είναι σε μια βιασύνη, δεν επιθυμεί να επαναλάβει την μετριότητα που την είδε να τερματίζει στη 17η και 19η θέση στις δύο τελευταίες σεζόν. Όμως ο Stam είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να σπάσει αυτό τον κύκλο;
Ο Ολλανδός εξακολουθεί να είναι μια επιβλητική φιγούρα και διατηρεί ένα εκφοβιστικό βλέμμα που φόβιζε πολύ τους αντίπαλους επιθετικούς όταν ο ίδιος ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο. Ακόμη και σε μια σχετικά πρόσχαρη ευκαιρία, όπως η παρουσίαση του ως νέος προπονητής των "Royals" μέσα στα μάτια του από όποιον ή ό, τι κοίταζε, τονίζοταν η ιδέα ότι αν σε ζητηθεί να κάνεις κάτι, τότε θα χρειαστείς έναν καλό λόγο να μην να το κάνεις.



Όχι όμως ότι η σκέψη του στο ύφος της διαχείρισης του είναι πολύ παρόμοιο με το πώς ήταν ως παίκτης. "Όχι, απολύτως όχι», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν το στυλ παιχνίδιου του θα αντικατοπτρίζει τον Stam ως παίκτη. "Οι άνθρωποι με κοιτούν και με σκέφτονται σαν όταν ήμουν παίκτης και σκέφτομαι ότι είμαι πολύ σοβαρός,γκρινιάρης ή οτιδήποτε άλλο, αλλά οι άνθρωποι που με ξέρουν λένε:"Όχι, αυτός είναι πολύ φιλικός"
Ακόμη τόνισε ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να τα βγάλει πέρα με το χάος:" Νομίζω ότι στον τομέα της διαχείρισης πρέπει να ξέρεις πότε να είσαι σκληρός με τους παίκτες, επειδή μπορείς να περιμένεις κάποια πράγματα από αυτούς. Κι αν δεν το κάνουν, ξέρεις ότι πρέπει να ασχοληθείς με το θέμα με έναν ορισμένο τρόπο. Αυτό δεν είναι σαν ένα σχολικό στρατόπεδο ή οτιδήποτε άλλο, όπου μπορείς απλά να παίξεις έναν αγώνα και να δεις πού θα καταλήξεις. Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα "



Ο Stam έχει υπογράψει ένα διετές συμβόλαιο με μια επιλογή και για τρίτο χρόνο, αλλά με βάση τις πρόσφατες ιστορίες των τεχνικών της Reading θα πρέπει να τα πάει πολύ καλά για να επιτευχθεί. Υπήρξε μια ελαφρώς αμήχανη στιγμή κατά την παρουσίαση του, όταν ο Sir John Madejski, πρώην ιδιοκτήτης και νυν συν-πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι ήθελε να δοθεί παραπάνω χρόνος στο McDermott και διαφώνησε με την απόφαση να απομακρυνθεί. Καθώς τον καλωσόριζε, υπενθύμισε ότι οι υπεύθυνοι που έχουν μια τάση προς την αδίστακτη λήψης αποφάσεων ίσως να μην είναι και το πιο παρήγορο πράγμα.


Ωστόσο ίσως και ο Stam να μην θεωρεί τον εαυτό του ως μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική. Ανέφερε ότι οι δικές του φιλοδοξίες ταιριάζουν του συλλόγου, το είδος του πράγματος που κάθε νέος προπονητής λέει, αλλά σκιαγράφησε μια πιθανή πορεία μελλοντικής σταδιοδρομίας. "Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου ως παίκτης άρχισα να αγωνίζομαι σε μια μικρότερη ομάδα για να δημιουργήσω την επιτυχία μου στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη. Όταν γίνεσαι προπονητής θα πρέπει να ξεκινάς με ένα σύλλογο που έχει το ίδιο σκεπτικό με σένα"
Αυτό είναι βέβαιο όπως φαίνεται από τις προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες φαινόταν να έχει μια ματιά για ένα σύλλογο από το παρελθόν του:"Αν μπορέσω να αναπτυχθώ και να τα πάω καλά, ελπίζω να πάρω ένα ρόλο στη Manchester United.Θέλω να αναπτύξω τον εαυτό μου και να πάω σε μια ομάδα στην Αγγλία." είπε το Μάρτιο στη Daily Mail.
Όλα αυτά είναι πολύ καλά στη θεωρία, αλλά τόσο ο Stam όσο και η Reading παίρνουν ένα σημαντικό ρίσκο. Αναλαμβάνει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία σε ένα πρωτάθλημα τόσο δύσκολο όσο η Championship. Να χτίσεις τον εαυτό σου ως ποδοσφαιριστή σε ένα χαμηλότερο επίπεδο είναι ένα πράγμα, αλλά ως προπονητή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, δεν έχει σημασία τί φήμη είχες σαν παίκτης.



Ο πρώην αμυντικός της Liverpool Sami Hyypia είναι μόνο ένα παράδειγμα από ένα υψηλό ποσοστό προφίλ που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη Championship ως ένα σκαλοπάτι (παρόλο που ο Φινλανδός είχε μια χρονιά στην Bayer Leverkeusen πίσω του), αναλαμβάνοντας τη Brighton το 2014 φεύγοντας λίγους μήνες αργότερα καθώς ο σύλλογος σερνόταν προς τον υποβιβασμό. Ο Hyypia απολύθηκε από τη Zurich τον Μάιο, με την ιστορική ομάδα της Ελεβετίας να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός υποβιβασμού που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα. Αυτή δεν είναι μια ομαλή διαδρομή προς την κορυφή.



Ο Stam ήταν προπονητής της ομάδας νέων του Ajax που τερμάτισε ένατη την περασμένη σεζόν, αν και η εστίαση δεν ήταν εξ ολοκλήρου στα αποτελέσματα αλλά περισσότερο στην προετοιμασία των νέων για την πρώτη ομάδα. Υπήρχε λόγος ότι θα αντικαταστήσει τον Frank de Boer, αλλά αυτό δεν έγινε και έτσι θα μπει κατευθείαν στα βαθιά και στη Championship.



"Είναι εύκολο να το πούμε" όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί που δεν έχει καμία εμπειρία από σημαντικό πρωτάθλημα:"Έχοντας περάσει από δύο ομάδες ως προπονητής ούτε η εμπειρία δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις μια αλλαγή και να τολμήσεις να κάνεις κάτι διαφορετικό. Φυσικά, σε αυτό μπορείς να αποτύχεις αλλά μπορείς επίσης να πετύχεις. Νομίζω ότι δεν μετράει πάντα η εμπειρία. Αυτό είναι αποδεδειγμένα όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Ο Stam ήταν σωστό να πει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Reading είναι φιλόδοξοι. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το αναμφισβήτητο στοίχημα ξεπληρωθεί και για τις δύο μεριές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: