Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Τι έγινε από τότε που συμμετείχε τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση η Βόρειος Ιρλανδία


Δημήτρης Βαρσάνης

Οι τρεις προηγούμενες προκρίσεις τους ήταν όλες για το Παγκόσμιο κύπελλο. Το 1958, το 1982 και πιο πρόσφατα το 1986, όταν τερμάτισε τρίτη σε έναν όμιλο που περιείχε τη Βραζιλία, την Ισπανία και την Αλγερία.
Μια ομάδα που διέθετε ταλέντα όπως ο Pat Jennings στο τέρμα, ο Sammy McIlroy στη μεσαία γραμμή, και ο Norman Whiteside στην επίθεση, επέστρεψε στο σπίτι με μόνο ένα βαθμό και δύο τέρματα στο ενεργητικό τους. Ό, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πορείας της Βόρειας Ιρλανδίας στη Γαλλία είναι φανταστικό που είναι παρούσα σε ένα μεγάλο τουρνουά για μια ακόμη φορά ύστερα από πολλά χρόνια
Έχει πολύ καιρό να εμφανιστεί σε μεγάλη διοργάνωση, έτσι αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι έχει συμβεί στα 30 χρόνια που έλειπε από αυτή.



1. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Αυτοί ήταν οι Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown και David Cameron.



2. Όλη η αυτοκρατορία του Sir Alex Ferguson στη Manchester United. Προσελήφθη το Νοέμβριο του 1986. Κατέκτησε 27 σημαντικά τρόπαια πριν αποσυρθεί το 2013.



3. Κυκλοφόρησαν δέκα ταινίες του James Bond. Συγκεκρίμενα αυτές είναι: "Με το δάχτυλο στη σκανδάλη", "Προσωπική Εκδίκηση", "Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει", "Ο κόσμος δεν είναι αρκετός", "Πέθανε μια άλλη μέρα", "Casino Royale", "Quantum of Solace", "Skyfall", "Spectre".



4. Η Manchester City ανέβηκε τέσσερις φορές, υποβιβάστηκε ισάριθμες και κατέκτησε τη Premier League δύο φορές. Δεν ήταν πάντα η ομάδα που ξοδεύει αλόγιστα όπως τη γνωρίζετε τώρα.



5. Η Αγγλία αποκλείστηκε σε πέντε μεγάλα τουρνουά στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτά ήταν το 1990, το 1996, το 2004, το 2006 και το 2012. Πέντε χρονιές πόνου.



6. Δημιουργήθηκε η Premier League. Η First Division μετονομάστηκε σε Premier League το 1992. Τώρα είναι το πιο προσοδοφόρο πρωτάθλημα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.



7. Η σειρά Harry Potter γράφτηκε σε βιβλία και βγήκε σε ταινίες.
Ο Harry Potter της J.K. Rowling και η "Φιλοσοφική Λίθος" κυκλοφόρησε το 1997, πάνω από δέκα χρόνια μετά τη παρουσία της Βορείου Ιρλανδίας στο Μεξικό το 1986.



8. Γεννήθηκε ο Lionel Messi.
Ο Messi γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987. Από τότε έχει κερδίσει τέσσερις "χρυσές μπάλες", τέσσερα Champions League και οκτώ πρωταθλήματα.



9. Ο Jamie Vardy γεννήθηκε, υπέγραψε για τη Leicester, κατέκτησε την Premier League και αγωνίζεται για την Εθνική Αγγλίας.



10. Πέρασαν επτά προπονητές από τη Βόρειος Ιρλανδία. Αυτοί ήταν οι: Billy Bingham, Bryan Hamilton, Lawrie McMenemy, Sammy McIlroy, Lawrie Sanchez, Nigel Worthington και ο τωρινός τεχνικός της Michael O' Neil.



11. Ανακαλύφθηκε ο Παγκόσμιος ιστός από τον Sir Tim Berners - Lee το 1989.



12. Τον Ιούλιο του 1986, η Madonna ήταν στη κορυφή των charts με το «ο μπαμπάς δεν κηρύσσει».
Η «Βασίλισσα της Ποπ» έκτοτε είχε άλλα δέκα κομμάτια της στη κορυφή του Ηνωμένου Βασιλείου.



13. Η Barcelona κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Κύπελλο ... και έπειτα πρόσθεσε άλλα τέσσερα.
Η παρθενική επιτυχία της Barcelona στο Champions League επετεύχθη το 1992 και από τότε κατέκτησε το θεσμό το 2006, το 2009, το 2011, και το 2015.



14. Ο Will Grigg βρισκόταν πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του...
Εμείς φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχει καν το τραγούδι "Will Grigg on fire".



15. Το παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ έχει σπάσει 16 φορές. Πιο πρόσφατο το 2013 από τον Gareth Bale, ο οποίος κόστισε 96 εκατομμύρια ευρώ στη Real Madrid από τη Tottenham.

Δεν υπάρχουν σχόλια: