Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ένα μνημείο μέσα στο μνημείο της Πέτρας στην Ιορδανία


Ένα μνημείο τεραστίων διαστάσεων ανακαλύφθηκε μέσα στο αρχαίο Μνημείο της Πέτρας στην  Ιορδανία, σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Schools of Oriental Research.
Ερευνητές αναφέρουν ότι το Μνημείο έχει περίπου το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης.  Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την εμβληματική, λαξευμένη στον κόκκινο ψαμμίτη, πόλη.  Ολόκληρη η Πέτρα καλύπτει περίπου 102 τετραγωνικά μίλια, αλλά το κέντρο της,  καλύπτει μια έκταση μόλις 2,3 τετραγωνικών μιλίων (6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).   Όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη ανακάλυψη, ενώ η ενδοχώρα βόρεια και νότια της αρχαίας πόλης της Πέτρας έχει εξερευνηθεί εκτενώς από το 1812, νέες ανακαλύψεις συνεχίζουν να γίνονται γύρω από τον αστικό πυρήνα της.
Η αρχαιολόγος Sarah Parcak, επιστημονικός συνεργάτης του National Geographic, και ο Christopher Tuttle, εκτελεστικός διευθυντής του Council of American Overseas Research Center, χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και εναέριο υλικό που κατεγράφη από drone και μαζί με τεκμηριωμένα στοιχεία από το έδαφος, αποκαλύπτουν την ύπαρξη της μέχρι τώρα άγνωστης κατασκευής, στην Πέτρα.

Τα πρόσφατα ευρήματα αποκάλυψαν μια δομή σε σχήμα πλατφόρμας που εσωκλείει έναν μικρότερο χώρο, ο οποίος αρχικά ήταν στρωμένος με πλάκες, ενώ στην ανατολική του πλευρά βρίσκονται μια σειρά από κίονες που κάποτε αποτελούσαν τα στολίδια στο πλάι μιας σκάλας.   Ένα μικρό κτήριο, διατάσεων 8,5 επί 8,5 μέτρων, ήταν στην κορυφή του εσωτερικού χώρου και είχε άνοιγμα προς τα ανατολικά, προς το μέρος της σκάλας. Αυτή η τεράστια ανοιχτή πλατφόρμα, που ολοκληρώνεται με ένα σχετικά μικρό κτήριο και μια μνημειακή πρόσοψη, δεν έχει ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη δομή στην Πέτρα.

Όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματά της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό Μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνιά της αυτοκρατορίας τους. Τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη και τέλος η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δύο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και τον Δία, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: