Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Γερμανία - Πολωνία): Δεν φάνηκε πουθενά σαν Παγκόσμια πρωταθλήτρια


Δημήτρης Βαρσάνης

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι μια νίκη θα σφραγίσει τη θέση τους στην φάση των "16" και πιθανότατα τη πρωτιά. Απέτυχαν να πάρουν τη νίκη και ο νικητής του ομίλου θα κριθεί στο τρίτο παιχνίδι ενάντια στην σχεδόν αποκλεισμένη Ουκρανία (στην περίπτωση της Πολωνίας) και στη Βόρεια Ιρλανδία (αν η Γερμανία δεν δείξει ασέβεια).



Η Πολωνία απενεργοποίησε αποτελεσματικά την επίθεση της Γερμανίας
Αντί για ένα ευρύ ανοικτό πρώτο ημίχρονο, είδαμε μια καλά οργανωμένη Πολωνία που επιβράδυνε αποτελεσματικά τη δημιουργική πρόθεση της Γερμανίας, αλλά και το ρυθμό παιχνιδιού της, τόσο από την άποψη της κίνησης όσο και του Passing Game. Οι πιστώσεις πάνε στο Grzegorz Krychowiak και στον Arkadiusz Milik (περισσότερο χωρίς την μπάλα και με την μπάλα αντίστοιχα). Μπορεί ο λόγος να ήταν η παλιά αντιπαλότητα με τη Γερμανία ή μπορεί να ήταν η γνώση ότι το διακύβευμα δεν ήταν πολύ υψηλό, για τον τρόπο που η Πολωνία έπαιξε με τόση αυτοπεποίθηση και ευφυΐα που φάνηκε να σοκάρει τον Joachim Low.
Κατά το δεύτερο ημίχρονο, οι Πολωνοί πραγματοποίησαν τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες για να σκοράρουν. Η πρώτη, αμέσως μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή. Ο Jakub Błaszczykowski σέντραρε για τον ιπτάμενο Milik, που απλά δεν κατάφερε να πάρει το σωστό σχήμα σώματος για να σκοράρει με τον ίδιο παίκτη να χάνει άλλες δύο ευκαιρίες να πετύχει τέρμα
Η Γερμανία είχε επίσης τις ευκαιρίες της, ίσως περισσότερες από τους Πολωνούς αν και λιγότερο ξεκάθαρες και συχνά περισσότερο συναρτώμενες με την επιμονή των ποιοτικών της ποδοσφαιριστών.
Για τον προπονητή της Πολωνίας Adam Nawałka, είναι ένας βαθμός που τον αισθάνεται σαν τρεις. Με την άποντη και την απογοητευμένη Ουκρανία να έρχεται στο επόμενο παιχνίδι της, μπορεί ακόμη να ελπίζει για τη πρωτιά του ομίλου στη διαφορά τερμάτων.



Όλα τα πλάνα της Γερμανίας δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Δεν μπορείς να σταματήσεις τους αντιπάλους να σουτάρουν, αλλά μπορείς να τους κάνεις να πραγματοποιήσουν άσχημα σουτ.Είναι το πιο απλό θεώρημα στο ποδόσφαιρο και η αμυντική γραμμη της Πολωνίας το εκτέλεσε με τελειότητα για ένα μεγάλο μέρος στον αγώνα
Με επικεφαλής τον Kamil Glik και τον Michal Pazdan, κινούνταν κοντά και πλάγια όπως απαιτείται, αφήνοντας ένα συνεχές εμπόδιο για τους Γερμανούς. Ακόμα και οι αντίπαλοι του Toni Kroos και του Ozil φαινόνταν υπέροχοι απειλώντας με το τρόπο τους μέσα από το κέντρο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο ημίχρονο. Η συνεργασία Glik-Pazdan οδήγησε τον Mario Gotze να κρυφτεί και να απωθείτε από τα τρεξίματα του Thomas Muller
Ο απογοητευμένος Low πήγε στο Plan Β στο ημίχρονο, μετατοπίζοντας τον Götze στα άκρα, ίσως με την ελπίδα της δημιουργίας κάποιου αναγκαίου πλάτους, ωθώντας τον Thomas Muller στην θέση του επιθετικούς και βάζοντας τον Ozil στην τρύπα. Αυτό δεν δούλεψε. Δίχως την αμυντική δουλειά του Ozil, η Πολωνία βγήκε δύο φορές στο διάστημα που χρησιμοποιείται για την ασφάλεια της μεσαίας γραμμή. Έτσι καταλήξαμε στο Plan C: ο Mario Gomez. Με την ογκώδης παρουσία του η επίθεση της Γερμανίας έγινε πιο εναέρια, αλλά λιγότερο ακριβής.
Ακόμα, δεν υπήρχε κανένα ρήγμα για τη Γερμανία. Μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Gomez έχει αγωνιστεί σε λίγα παιχνίδια από τότε που επέστρεψε στην Εθνική ομάδα . Μπορεί να έχει πολλά να κάνει με την αριστεία των Pazdan και Glik. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η επιθετική τετράδα του Low δεν τα πήγε καλά
Η συμβατική σοφία θα πρότεινε να δαγκώσει τη σφαίρα και να χρησιμοποιηθεί ο Muller μπροστά και να βρεθεί ένας μεσοεπιθετικός σε ένα ρόστερ που περιλαμβάνει τους Andre Schurrle, Leroy Sane ή ίσως και τον Goetze. Ή ανάλογα με τον αντίπαλο, ο Low θα μπορούσε να κολλήσει τον Muller μπροστά και να σπρώξει τον Toni Kroos μέσα στην τρύπα, με τον Julian Weigl ή τον Emre Can παίζει μαζί με τον Sami Khedira. Ο Kroos παίζει πιο πίσω τώρα για την Real Madrid, αλλά  η ανάδειξη του ως σούπερ σταρ προήλθε όταν αγωνιζόταν πίσω από τον επιθετικό.
Τα καλά νέα είναι ότι η Γερμανία έχει επιλογές. Είναι στο χέρι του Low να επιλέξει τις σωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: