Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Κροατία - Πορτογαλία): Την έπιασε στον ύπνο


Δημήτρης Βαρσάνης

Ύστερα από ένα από τα χειρότερα παιχνίδια στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού, μία από τις μέχρι τώρα καλύτερες ομάδες στο Euro 2016 - Κροατία - αποχαιρέτησε και ένας από τους καλύτερους παίκτες - Cristiano Ronaldo - παρέμεινε.



Χτύοησε εκεί που δεν τη περίμενε κανείς

Μετά από έναν υποτονικό ρυθμό αγώνα, το αστέρι της Πορτογαλίας τελικά εμφανίστηκε στο 117' και ήταν το σουτ του - το πρώτο σουτ σε όλο το παιχνίδι από τις δύο ομάδες - που το έβγαλε ο Danijel Subasic, πριν έρθει ο Ricardo Quaresma και πετύχει το αποφασιστικό τέρμα για τη Πορτογαλία με ένα άπλο σπρώξιμο με το κεφάλι.
Ήταν τότε που ο αγώνας τελικά ήρθε στη ζωή. Το γκολ ήταν σκληρό για την Κροατία που, λίγο πριν δεχτεί το τέρμα τελικά προσπάθησε να κάνει κάτι να συμβεί. Ο Ivan Perisic έστειλε ένα λεπτό νωρίτερα τη μπάλα στο δοκάρι με κεφαλιά.
Με την Κροατία να είναι στιγμιαία ανεβασμένη, η Πορτογαλία πήγε κατ 'ευθείαν στο άλλο άκρο να σκοράρει, το οποίο βοήθησε να εξασφαλίσει περισσότερο δράμα στα τελευταία πέντε λεπτά σε σχέση με τα προηγούμενα 115.  Ο Domagoj Vida έστειλε τη τελευταία από τις τρεις προσπάθειες στο δοκάρι με τη Κροατία απεγνωσμένα να ψάχνεται για την ισοφάριση.
Για τη συντριπτική πλειοψηφία του αγώνα, φάνηκε ότι τα πέναλτι ήταν αναπόφευκτα, αν και υπήρχαν ερωτηματικά για το αν οι παίκτες θα είναι καν σε θέση να σουτάρουν στο στόχο σε ένα πέναλτι, όπως ήταν η σπανιότητα των ευκαιριών.
Στην πραγματικότητα, ένα από τα λίγα κομμάτια της επιθτικής δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει στο σημείο του πέναλτι. Ο Nani αισθάνθηκε ότι έπρεπε να του είχε δοθεί ένα πέναλτι αφού ανετράπη στο 63'. Ήταν ένα από τα λίγα σημεία σημείωσης, μια σπάνια στιγμή όταν κάτι συνέβη στην πραγματικότητα.
Δύο τεχνικά καλές ομάδες έσβησαν η μία την άλλη. Η Κροατία δεν έμοιαζε σε τίποτα την ευκίνητη ομάδα που είχε κερδίσει την Ισπανία μόλις τέσσερις ημέρες προηγουμένως. Δεν έμοιαζε με πιθανή πρωταθλήτρια και τώρα χάρη στον Quaresma, σίγουρα δεν θα είναι.
Η Πορτογαλία και ο Ronaldo ωστόσο έχουν την Πολωνία ως επόμενο εμπόδιο και φαινομενικά τη πιο βατή διαδρομή προς τον τελικό. Αυτός ο αγώνας θα φέρει σίγουρα περισσότερη δράση και ζωή από ό, τι έκανε το χθεσινό παιχνίδι.



Ο Ronaldo αφήνει ένα αντίκτυπο όταν έχει σημασία
Στην προθέρμανση, ο Ronaldo έβαλε ένα τακουνάκι πολύ παρόμοιο με το πρώτο του γκολ εναντίον της Ουγγαρίας, που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν η "σπίθα" για να "ανάψει" το τουρνουά του. Αυτό ήταν το καλύτερο του βράδυ και για τον ίδιο πήγαν τα πάντα σωστά μέχρι το τέλος.
Ο Ronaldo κάλλιστα μπορεί να βρίσκεται στη κορυφή της φόρμας του ξανά, αλλά είναι τόσο δύσκολο να το πούμε επειδή ένα από τα πολλά προβλήματα με αυτό το παιχνίδι ήταν ότι η Πορτογαλία κατάφερε μόλις και μετά βίας να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία στον άσσο της Real Madrid ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στο παιχνίδι. Αφού πραγματοποίησε 32 σουτ στη φάση των ομίλων, η προσπάθεια του που οδήγησε στο γκολ του Quaresma ήταν η πρώτη του και η μοναδική του τη βραδιά
Η Κροατία έκανε καλά τη δουλειά της βγάζοντας τον έξω από το παιχνίδι. Στο 14' ο Ronaldo προσπάθησε να κόψει προς τα μέσα μόνο για να μαρκαριστεί και στο 23' του έγινε φάουλ. Στο δεύτερο ημίχρονο αναγκάστηκε να πέσει πιο πίσω - σε ένα σημείο που παλικαρίσια κέρδισε μια κεφαλιά στην μέση γραμμή - κάτι που εμφάνισε ένα από τα καλύτερα ταλέντα του εκεί και όχι κοντά στο τέρμα της Κροατίας.
Η Πορτογαλία θα μπορούσε μόλις και μετά βίας να φτάσει κοντά στο γκολ, αλλά ο Ronaldo έχασε την ψυχραιμία του στο 86'. Αφού ο Renato Sanches έσπασε έξοχα για να απελευθερώσει τον Quaresma, η επακόλουθη σέντρα του ήταν δύστροπη, αφήνοντας τον αρχηγό της Πορτογαλίας να μένει απογοητευμένος  με τη πράξη του.
Ήταν χαμογελαστός όμως στο τέλος. Όταν οι συμπαίκτες του έδωσαν εν τέλει την μπάλα σε αυτόν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, παρήγαγε το νικητήριο τέρμα.



Τα όνειρα της Κροατίας έλαβαν νωρίς τέλος

Πώς η Κροατία μετά από μια τέτοια ζωντανή εμφάνιση κατά της Ισπανίας πάει σε μια επίπεδη απόδοση σε σύγκριση με τους πρωταθλητές Ευρώπης και μια κατώτερη ομάδα, ειδικά με τον Luka Modric πίσω στην ομάδα;
Η απάντηση βρίσκεται στη κατωτερότητας της Πορτογαλίας. Όταν της ζητήθηκε να παίξει με αντεπιθέσεις και να παραχωρήσει την κατοχή ταίριαζε καλύτερα στη Κροατία να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες ομάδες. Το "Passing Game" της Ισπανίας γινόταν με τέτοιο σκοπό για να σπάσει τις γραμμές τόσο πρόθυμα και δημιουργικά και υπήρχε μόνο περισσότερος χώρος για τη Κροατία να ανταποκριθεί.
Σε αυτό το ματς προσπάθησαν πάρα πολύ να κατευθύνουν τη μπάλα προς τα άκρα, αλλά απλά δεν κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο την Πορτογαλία σε καμία στιγμή του αγώνα. Λένε πολλά ότι δύο από τις καλύτερες ευκαιρίες τους προήλθαν από στημένες φάσεις. Σε ένα σημείο ο Perisic φαινόταν πολύ ανυπόμονος και απλά κοίταξε να τρέχει ο ίδιος και να σουτάρει, αλλά η κακή ποιότητα της προσπάθειας του υπογράμμισε πόσο δύσκολο ήταν για την Κροατία να κάνει κάτι με μια επιθτική αίσθηση.
Ακόμα και μέχρι το τέλος των 90 λεπτών, η Κροατία φαίνεται να πίστευε ότι ίσως να έχει καλύτερη τύχη στα πέναλτι και έμοιαζε σαν να είχε κρατήσει την ενέργεια της και τη συγκέντρωση της γι 'αυτό, καθώς σταμάτησε να πιέζει με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν. Εν τέλει αυτό την κόστισε κιόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: