Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Αδέρφια μαζί στη ζωή και στα γήπεδα


Δημήτρης Βαρσάνης

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε (έστω και οι ελάχιστοι), μια ποδοσφαιρική ιστορία είχαμε στη δεύτερη μέρα του Euro 2016 καθώς δύο αδέλφια μπήκαν στο γήπεδο για διαφορετικές Εθνικές. Ο Granit Xhaka αγωνίστηκε για την Ελβετία εναντίον του αδελφού του Taulant ο οποίος εκπροσωπεί την Αλβανία.
Και οι δύο αδελφοί Xhaka γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελβετία από γονείς Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, δίνοντάς τους την δυνατότητα να επιλέξουν σε ποια χώρα θα ήθελαν να παίξουν. Αν και τα δύο αδέλφια εκπροσώπησε την Εθνική ομάδα της Ελβετίας σε όλες τις ηλικίες μέχρι τα ανώτερα επίπεδα, ο Taulant δεν κατάφερε να κάνει την τελική ώθηση στο ανώτερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να παίξει για την Αλβανία το 2014.
Εμείς πήγαμε πίσω και βρήκαμε και άλλα αδέρφια που εμφανίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (παρόν - παρελθόν) και στο πνεύμα της αληθινής αδερφικής αντιπαλότητας βαθμολογήσαμε και ποιος είναι/ ήταν καλύτερος από τους δύο.



Romelu και Jordan Lukaku (Βέλγιο)

Διεθνείς συμμετοχές: 44 - 4
Ηλικία: 23 - 21
Τωρινά κλαμπ: Everton - Oostende
Καλύτερος: Romelu

Ο Romelu ενδεχομένως να παίξει ένα μεγάλο ρόλο στην Euro 2016 με το Βέλγιο μετά τη καλύτερη του σεζόν σε σύλλογο με τη φανέλα της Everton, ενώ ο νεώτερος αδελφός του Jordan πιθανότατα να παρακολουθήσει τη διοργάνωση από τον πάγκο.
Οι αδελφοί Lukaku κουβαλούν σαφώς καλό απόθεμα από το παρελθόν. Ο πατέρας τους Roger έπαιζε για την Εθνική του Ζαΐρ (νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), καθώς και στη πρώτη κατηγορία του Βελγίου ως επιθετικός τη δεκαετία του '90.



Johnny και Corry Evans (Βόρειος Ιρλανδία)

Διεθνείς συμμετοχές: 49 - 34
Ηλικία: 28 - 25
Τωρινά κλαμπ: West Brom - Blackburn
Καλύτερος: Johnny

Σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό του, ο Jonny Evans κατάφερε να παίξει στη πρώτη ομάδα της Manchester United πραγματοποιώντας 198 εμφανίσεις για τον σύλλογο πριν ενταχθεί στη West Brom το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Corry ακόμα δεν έχει δοκιμάσει τις δυνατότητες του στη κορυφαία κατηγορία, αλλά ο ίδιος έχει χαράξει επιτυχημένη καριέρα στη Championship, αρχικά στην Hull City και πιο πρόσφατα στην Blackburn.



Alexei και Vasili Berezutskiy (Ρωσία)
Διεθνείς συμμετοχές: 95 - 57
Ηλικία: 33 - 33
Τωρινά κλαμπ: CSKA Moscow ( και οι δύο)
Καλύτερος: Vasili

Οι βετεράνοι δίδυμοι αδερφοί έχουν περάσει σχεδόν ολόκληρη την καριέρα τους ο ένας με τον άλλον στο κέντρο της άμυνας της CSKA Moscow - για την οποία αγωνίζονται από το 2001 - και την Εθνική ομάδα της Ρωσίας
Ο Vasili μόλις επικρατεί του αδερφού του, καθώς ο ίδιος αναμένεται να ξεκινά για τη χώρα του (κάτι παραπάνω που χθες σκόραρε) αυτό το καλοκαίρι με τον δίδυμο αδερφό του να παρέχει λύση και ηθική υποστήριξη από το πάγκο.



Gary και Phil Neville (Αγγλία)

Διεθνείς συμμετοχές: 85 - 59
Euro συνύπαρξης: 1996, 2000, 2004
Καλύτερος: Gary

Και οι δύο Neville απόλαυσαν την αστρική διεθνή σταδιοδρομία με την Αγγλία και σε συνδυασμό με τις 144 συμμετοχές τους είναι οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλα αδέλφια έχουν καταφέρει να παίξουν για "τα Τρία Λιοντάρια".
Το δίδυμο συμπεριλήφθηκε σε τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά ενώ ο Gary ήταν μια βασική λύση σε κάθε διοργάνωση, η μονη τακτική λύση του Phil ήρθε κατά τη διάρκεια της καταδικασμένης πορείας στο Euro του 2000.
Πιο πρόσφατα ο Gary και ο Phil ήταν μαζί στη Valencia ο πρώτος ως προπονητής και ο δεύτερος ως βοηθός του εκτελούσε τις διαταγές του.



Hakan και Murat Yakin (Ελβετία)

Διεθνείς συμμετοχές: 49 - 87
Euro συνύπαρξης: 2004
Καλύτερος: Hakan

Αδέρφια αλλά πολύ διαφορετικοί παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Ο Murat ήταν ένας σκληρός αμυντικός, ενώ ο Hakan ένας δημιουργικός μέσος με πολλά γκολ στο παλμαρέ του.
Μεταξύ τους, οι αδελφοί Yakin μάζεψαν τρια βραβεία για τους καλύτερους Ελβετούς της χρονιάς, αλλά οι δύο νίκες του Hakan υπερτερούν της μιας του Murat το οποίο σημαίνει ότι ανεβαίνει στην κορυφή ο πρώτος.



Frank και Ronald De Boer (Ολλανδία)

Διεθνείς συμμετοχές: 112 - 67
Euro συνύπαρξης: 2000
Καλύτερος: Frank

Μέρος του απίστευτου Ajax το 1995 με τη κατάκτηση του Champions League, τα αδέρφια De Boer αγωνίστηκαν επίσης για τη Barcelona και τη Rangers, καθώς και για τις Al-Rayyan και Al-Shamal στο Κατάρ. Η αδερφική τους αγάπη είναι πλήρως αποδεδειγμένη μεταξύ τους
Παρότι έφτασαν τις 200 διεθνείς συμμετοχές μαζί, οι αδερφοί De Boer μόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 μαζί, αφού ο Frank είχε αποκλειστεί το '96 λόγω τραυματισμού, ενώ ο Ronald δεν είχε επιλεγεί το 1992 και το 2004.



Brian και Michael Laudrup (Δανία)
Διεθνείς συμμετοχές: 82 - 104
Euro συνύπαρξης: 1988 - 1996
Καλύτερος: Michael

Σε αντίθεση με τον Michael, ο Brian Laudrup έλαβε μέρος στην απίθανη κατάκτηση του Euro 1992 της Δανίας μιας ο αδελφός του ήταν ακόμα μπλεγμένος σε μια πικρή διαμάχη με τον τότε προπονητή του Richard Moller Nielsen, ο οποίος τον απέκλεισε από το τουρνουά.
Και οι δύο Laudrup ήταν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές και ενώ ο Brian κέρδισε τέσσερις φορές το βραβείο του καλύτερου Δανού παίκτη και ο Michael δύο, το πρώην αφεντικό της Swansea βγαίνει στην κορυφή χάρη στο πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Barcelona, στη Real Madrid και στη Juventus στο απόγειο της καριέρας του.


Erwin και Ronald Koeman (Ολλανδία)
Διεθνείς συμμετοχές: 31 - 78
Euro συνύπαρξης: 1988
Καλύτερος: Ronald


Πιο πρόσφατα οι αδελφοί Koeman εντοπίστηκαν να έχουν τους ρόλους του προπονητή (Ronald) και του βοηθού(Erwin) στη Southampton.
Ο Ronald πραγματοποίησε μια πιο επιτυχημένη καριέρα στο σύνολό της, αλλά ο αδελφός του Erwin έχει επίσης το μετάλλιο του νικητή του Euro 1988 στο ντουλάπι του, το οποίο αποδεικνύει ότι επίσης ήταν ένας αξιοπρεπής ποδοσφαιριστής στα χρόνια του.



Franco και Giuseppe Baresi (Ιταλία)
Διεθνείς συμμετοχές: 81 - 18
Euro συνύπαρξης: 1980
Καλύτερος: Franco

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 ήταν οι αδελφοί Baresi. Παρότι ο Franco έζησε υπέροχα χρόνια στη Milan το ίδιο και ο Giuseppe στην Inter, το 1980 ήταν η μοναδική φορά που οι δύο τους έπαιξαν για την Ιταλία στο ίδιο τουρνουά.
Αμυντικοί και οι δυο διένυσαν εξαιρετική σταδιοδρομία, αλλά ο νεότερος από τους δύο έγινε ευρύτερα γνωστός όντας αρχηγός της Ιταλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994.

Ειδική μνεία - Αδερφία που δεν έχουν παίξει μαζί σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση

Lars και Sven Bender (Γερμανία), Eden και Thorgan Hazard (Βέλγιο), Fabio Cannavaro και Paolo, Filippo και Simone Inzaghi (Ιταλία), Halil και Hamit Altintop (Τουρκία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: