Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Οι πόλεις του Euro 2016: Το μεθυστικό Μπορντό


Δημήτρης Βαρσάνης

Πόλη

Το Μπορντό φημίζεται για το κρασί του, αλλά η ίδια η πόλη αξίζει σίγουρα έπαινο. Το ιστορικό της κέντρο πλαισιώνεται από τον ποταμό Garonne στα ανατολικά. Ακόμη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση και τη νυχτερινή ζωή της που κυριαρχείται από φοιτητές γεμίζοντας τις πλατείες μετά τα μεσάνυχτα.




Πολιτισμός 
Καθρέφτης καθαρός, οι πολλές εμπορικές συνοικίες της είναι απασχολημένες με τη ροή επαγγελματιών και τουριστών. Την ημέρα σκεπάζονται από τη ζεστή λάμψη του τα γηρασμένα λευκά μάρματα και οι καφέ στέγες από σχιστόλιθο. Τη νύχτα, είναι μια ενεργητική μάζα ανθρώπων που ξεχύνεται στις τεράστιες πλατείες. Το Μπορντό τον Ιούνιο είναι για ένα ειδυλλιακό διάλειμμα στην πόλη, αλλά και με το ποδόσφαιρο αυτή την εποχή πρόκειται να γίνει Ο τόπος για τη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι.



Άνθρωποι

Ως η μεγαλύτερη πόλη στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, το Μπορντό έχει τη δική του στάση, αλλά ευτυχώς είναι εύκολα προσβάσιμο. Πολύ φιλόξενο για τους τουρίστες.

Ξεχωριστοί απόφοιτοι κολλεγίου
Francois Mauriac (1885-1970), συγγραφέας και βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στατιστικό - κλειδί 
Η Bordeaux παρείχε στην Εθνική Γαλλίας τους περισσότερους παίκτες στα ρόστερ ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου από κάθε άλλο σύλλογο (21).



Ποδόσφαιρο

Πολλά μεγάλα ονόματα έχουν βγει από τις τάξεις της Bordeaux, ειτε πρωταγωνιστώντας για αυτήν είτε για άλλους. Το μεγαλύτερο όλων φυσικά ο Zinedine Zidane, ο οποίος ανέβασε την εικόνα των "γιρονδίνων" με τη τετραετής παρουσία του.
Ο Rio Mavuba και ο Christophe Dugarry είναι τα πιο διάσημα ονόματα που πέρασαν το περισσότερο καιρό στο Μπορντό. Όμως κατά τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να καυχηθεί για τέτοια ταλέντα παγκόσμιας κλάσης, ενώ φέτος τερμάτισε 11η στην Ligue 1 με 50 βαθμούς.

Οι αγώνες που θα γίνουν στο Stade De Bordeaux

Σάββατο 11 Ιουνίου: Ουαλία - Σλοβακία 19:00 (2-1)
Τρίτη 14 Ιουνίου: Αυστρία - Ουγγαρία 19:00
Σάββατο 18 Ιουνίου: Βέλγιο - Ιρλανδία 16:00
Τρίτη 21 Ιουνίου: Κροατία - Ισπανία 22:00
Σάββατο 2 Ιουλίου: νικητής 41 - νικητής 43 22:00 (προημιτελικά)



Δεν υπάρχουν σχόλια: