Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας: Η έλλειψη ομοιογένειας της Ελβετίας και η ευχάριστη εντύπωση της Ρουμανίας


Δημήτρης Βαρσάνης

Η μεγάλη είδηση ​​πριν από τον αγώνα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή είδηση ​​για την Ελβετία: ο Xherdan Shaqiri έκανε μια κακή χρονικά δήλωση σχετικά με τη πίστη του.



Το Κόσοβο απειλεί την ενότητα της Ελβετίας
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει την έξοδο από την Ελβετία για το Κόσοβο, πρόσφατα αναγνωρισμένο από την UEFA και η χώρα γεννησιμιού του που του πρόσφερε την αρχηγία. "Φυσικά, το σκέφτομαι" είπε ο Shaqiri ίσως δικαιολογημένα απογοητευμένος που του παραβλέφθηκε το περιβραχιόνιο στην Ελβετία για τον Stephan Lichtsteiner, αλλά υπήρχε μια γενική αίσθηση ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω συνομιλίες για το μέλλον του θα τις περιμένει μέχρι το τέλος του Euro. Προφανώς και δεν το έπραξε
Ίσως είναι μόνο το ποδόσφαιρο και οι ιδιοτροπίες του, αλλά η Ελβετία φάνηκε σίγουρα σαν ένα σύνολο σχισμένο στα δύο έναντι της Ρουμανίας, που πάλεψε για να πάρει την ισοπαλία η οποία ήταν λησμονήσιμη αν δεν όχι απρόσμενη. Έπειτα κατά κάποιο τρόπο στάθηκε τυχερή που πήρε τη νίκη στη πρεμιέρα της απέναντι στην Αλβανία χάρη στη σωτήρια επέμβαση της στο τέλος από το τερματοφύλακα της Yann Sommer. Οι Ελβετοί φαίνονταν αποδιοργανωμένοι και ακόμη και εχθρικοί μεταξύ τους κατά καιρούς εναντίον των Ρουμάνων. Κατέρρευσαν οι γραμμές τους και υπήρξαν άφθονες θερμές συνομιλίές στο γήπεδο, ειδικά αφότου η Ρουμανία με τον Bogdan Stancu σκόραρε από το σημείο του πέναλτι για να πάρει το προβάδισμα στο 18'.
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι οι Ελβετοί έχουν αρκετούς παίκτες που γεννήθηκαν στο Κόσοβο ή έχουν κληρονομιά από το Κόσοβο και ενδεχομένως να αλλάξουν Εθνική στο μέσο της σταδιοδρομίας τους: Οι Valon Behrami, Granit Xhaka και Admir Mehmedi ήταν μεταξύ άλλων βασικοί και μπορεί να είναι ενδιαφερόμενοι για μια τέτοια αλλαγή πλεύσης. Είναι μια απροσδόκητη κατάσταση που κινδυνεύει φαινομενικά τόσο το άμεσο όσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον της Εθνικής Ελβετίας.



Εκπλήσσει ευχάριστα η Ρουμανία

Στους δύο αγώνες τους ενάντια σε καλύτερους αντιπάλους - οι περισσότερες από τις Εθνικές σε αυτό τουρνουά είναι καλύτερες απέναντι στη Ρουμανία, η οποία μετρά μόνο μια νίκη στο ενεργητικό της στο Euro - οι "Δάκες πραγματοποίησαν ένα αρκετά εμπνευσμένο ποδόσφαιρο.
Σχεδόν κατάφερε να πάρει την ισοπαλία έναντι της Γαλλίας στη πρεμιέρα της και έκανε το ίδιο δυνατό και υπομονετικό της παιχνίδι απέναντι στην Ελβετία. Ένα αναφερόμενο 70% των Ρουμάνων ήταν συντονισμένο για να παρακολουθήσει την επιστροφή του έθνους τους στο Euro, το οποίο μοιάζει με ένα απίστευτο αριθμό αλλά δεν είναι μια σκληρή ομάδα που αρέσει. Κανένα αστέρι, δεν λίγη έως καμία τεχνική ικανότητα, αλλά μια πραγματική αίσθηση ενός συνόλου που σπάει μόνο από μερικές αναλαμπές ταχύτητας (Gabriel Torje).
Το πέναλτι που κέρδισε, όταν ο Lichtsteiner παρατεταμένα τραβούσε τη φανέλα του Alexandru Chipciu το εκμεταλλεύτηκε απόλυτα ο Stancu, μια σπάνια ευκαιρία, αλλά το μετουσίωσε στο προβάδισμα. Μερικές φορές εκτέθηκαν από την ανώτερη επίθεση της Ελβετίας, αλλά ποτέ δεν φαινόταν ιδιαίτερα να κινδινεύουν να χάσουν τον αγώνα. Το μοναδικό γκολ που δέχτηκε ήταν το υπέροχο σουτ του Mehmedi στο 57'.
Μια νίκη απέναντι στην Αλβανία υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να της δώσει τη πρόκριση στην επόμενη φάση. Ίσως η Ρουμανία να λάβει το 80% που θα τη παρακολουθούν στη χώρα της

Δεν υπάρχουν σχόλια: