Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Μια ενδεκάδα γεμάτη βετεράνους


Δημήτρης Βαρσάνης

Λίγες μέρες μας χωρίζουν πλέον από το εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2016, και όπως σε κάθε Διεθνής διοργάνωση, το θέμα του φετινού καλοκαιριού θα είναι τα πολλαπλά σημεία της ίντριγκας.
Για πολλούς, όπως η Αγγλία είναι ευκαιρία για μια ανάδειξη νέων ταλέντων για να επιδείξουν τις ικανότητές τους στην Διεθνής σκηνή και να αποδείξουν την αξία τους στη χώρα τους.
Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επίσης η τελευταία ευκαιρία σε Διεθνές επίπεδο για άλλους ποδοσφαιριστές. Πολλοί έμπειροι και γερασμένοι παίκτες κατευθύνονται προς τη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην τους δοθεί ποτέ ξανά η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διοργάνωση.
Πιο κάτω σας παρουσιάζω μια ενδεκάδα αποτελούμενη από κάθε παλαιό ποδοσφαιριστή στην εκάστοτε θέση του ανεξάρτητα αν παίξει στη διοργάνωση.



Τερματοφύλακας: Gabor Kiraly

Κλαμπ: Haladas
Εθνικότητα: Ούγγρος
Ηλικία: 40

Ο γηραιότερος παίκτης σε αυτό το τουρνουά, αγωνίζεται για την Εθνική του από το 1998 και έχει περάσει από δέκα συλλόγους κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του.
Ο Kiraly έπαιξε σε τέσσερις Αγγλικές ομάδες (Crystal Palace, West Ham, Aston Villa και Fulham) και το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στη Haladas, το κλαμπ το οποίο ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του.



Δεξιός μπακ:Aaron Hughes

Κλαμπ: Melbourne City
Εθνικότητα: Βορειοιρλανδός
Ηλικία: 36

το Σάββατο κατά τη διάρκεια του φιλικού με τη Σλοβακία που έληξε ισόπαλο πραγματοποίησε την 100η συμμετοχη του με το Εθνόσημο όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1998. Ο έμπειρος αμυντικός είχε αρχίσει να παίζει στα 18 του με τη Newcastle μόλις ένα χρόνο πριν βάλει τη φανέλα της Εθνικής του.
Ο πολύ έμπειρος και ευέλικτος αμυντικός μετακόμισε στη Melbourne City το περασμένο καλοκαίρι περνώντας ολόκληρη την καριέρα του στην Αγγλία νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέρος της στη Newcastle και στη Fulham.



Σέντερ μπακ:Ricardo Carvalho

Κλαμπ: Monaco
Εθνικότητα: Πορτογάλος
Ηλικία: 38

Στο 38 του ο Ricardo Carvalho έχει οριστεί να γίνει ο γηραιότερος παίκτης που θα αγωνίζεται στα γήπεδα της Γαλλίας και θα προσπαθήσει να συνεισφέρει και αυτός από τη πλευρά να κατευθύνει τη Πορτογαλία προς τη δόξα.
Ο έμπειρος σέντερ μπακ παρά την ηλικία του, εξακολουθεί να είναι μια τακτική επιλογή για τη Monaco και την Εθνική του αγωνιζόμενος 33 φορές στην Ligue 1 με την ομάδα του σκοράροντας δύο φορές.



Σέντερ μπακ:Sergei Ignashevitch

Κλαμπ: CSKA Moscow
Εθνικότητα: Ρώσος
Ηλικία: 36

Παρά τα πολλά χρόνια που κουβαλά, ο Ignashevich εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο κυρίαρχους και επιβλητικούς κεντρικούς αμυντικούς στο Ρώσικο ποδόσφαιρο και εξακολουθεί να βρίσκεται συχνά στην ενδεκάδα της CSKA Moscow
Ο 36χρονος έπαιξε σε 25 αγώνες πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν για την ομάδα του, πετυχαίνοντας τρία γκολ και πιθανότατα να προσθέσει τουλάχιστον τρεις συμμετοχές για να φτάσει τις 115 με τη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι.




Αριστερός μπακ: Vyacheslav Shevchuk

Κλαμπ: Shakhtar Donetsk
Εθνικότητα: Ουκρανός
Ηλικία: 37

Όντας στη Shakhtar από το 2005, o Shevchuk υπήρξε ένα συνεπές και αξιόπιστο μέλος της ομάδας αν και τις περισσότερες φορές αχρησιμοποίητο κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο σύλλογο.
Παρά αυτό το γεγονός, ο αριστερός μπακ συνεχίζει να παίζει στα 37 του και έχει οριστεί να παρέχει υποστήριξη για το έθνος του στο φετινό τουρνουά.



Δεξιός μέσος: Zoltan Gera

Κλαμπ: Ferencvaros
Εθνικότητα: Ούγγρος
Ηλικία: 37

Ο Gera μεταφέρθηκε γύρισε στη Ferencvaros το 2014 μετά από μια δεκαετία στην Αγγλία με τις West Brom και Fulham, αλλά παρά την προχωρημένη του ηλικία ο έμπειρος μέσος εξακολουθεί να είναι μια τακτική λύση για το σύλλογο του
Ο 37χρονος σύντομα αποσύρθηκε από το διεθνές καθήκον το 2009, αλλά μετά την επιστροφή του στη "στάνη" το 2010 o Gera βρίσκεται συχνά στην ενδεκάδα της χώρας του, για την οποία έχει σκοράρει 24 φορές.


Κεντρικός μέσος: Anatoliy Tymoshchuk

Κλαμπ: Kairat Almaty
Εθνικότητα: Ουκρανός
Ηλικία: 37

Ο δεύτερος Ουκρανός παίκτης σε αυτή τη λίστα, ο Tymoshchuk έχει στη κατοχή του το περιβραχιόνιο της Εθνικής ομάδας από το 2012. Ο πολυταξιδεμένος και έμπειρος μέσος παίζει σήμερα στο πρωτάθλημα του Καζακστάν, έχοντας αγωνιστεί παλαιότερα στις Bayern Munich και Shakhtar Donetsk.
Ο Tymoshchuk πήγε στη τωρινή του ομάδα το περασμένο έτος και όπως στη Kairat θα είναι ένα από τα πρώτα ονόματα στη χώρα του.



Κεντρικός μέσος: Tomas Rosicky

Κλαμπ: Arsenal
Εθνικότητα: Τσέχος
Ηλικία: 35

Ο δημιουργικός "μάγος" έχει οριστεί να αποχωρήσει από την Arsenal αυτό το καλοκαίρι μετά από μια σειρά σοβαρών τραυματισμών στο σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου, αλλά δεν υπάρχει καμία άρνηση πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει ο Τσέχος μέσος
Η Τσεχία θα πρέπει να ελπίζει ότι ο Rosicky έχει ξεπεράσει τα θέματα του για το τουρνουά, με τον πλέι μέικερ να είναι ο γηραιότερος παίκτης της χώρας στη διοργάνωση.



Αριστερός μέσος: Lucian Sanmartean

Κλαμπ: Al - Ittiihad
Εθνικότητα: Ρουμάνος
Ηλικία: 36

Ο γνώριμος μας από το καιρό του στο Παναθηναικό, σήμερα αγωνίζεται στην Al Ittihad της Σαουδικής Αραβίας. Ο 36χρονος μπακ - χαφ είναι αναγνωρισμένος για την εξαιρετική του σέντρα και την ακριβής πάσα του.
Μια καριέρα που μαστίζεται από τραυματισμούς, είναι εκπληκτικό για κάποιους που ο Sânmărtean εξακολουθεί να παίζει, αλλά ο ίδιος ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει τη Ρουμανία για άλλη μια φορά αυτό το καλοκαίρι. Μόλις 20 συμμετοχές στο ενεργητικό σε αυτά τα 14 χρόνια, το οποίο υποδηλώνει την έλλειψη συμμετοχής του.



Επιθετικός:Eidur Gudjohnsen

Κλαμπ: Molde
Εθνικότητα: Ισλανδός
Ηλικία: 37

Έχοντας αλλάξει 15 κλαμπ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, o Gudjohnsen είναι αυτή τη στιγμή στη Molde
Στην Αγγλία που έπαιξε τα περισσότερα χρόνια, αγωνίστηκε κυρίως με τη φανέλα της Chelsea, με την οποία σκόραρε 78 φορές σε έξι χρόνια (2000 - 2006). Ίσως το πιο γνωστό που βγαίνει από την Ισλανδία στον κόσμο του ποδοσφαίρου, επιτέλους θα ανταμειφθεί και με μια Διεθνής διοργάνωση.



Επιθετικός: Robbie Keane

Κλαμπ: LA Galaxy
Εθνικότητα: Ιρλανδός
Ηλικία: 35

Η φυσική κατάσταση του Keane μπροστά από αυτό το τουρνουά ήταν η αιτία της μεγάλης ανησυχίας για τους οπαδούς της Ιρλανδία πριν από την ανακοίνωση του ρόστερ, αλλά ο 35χρονος επιθετικός θα λάβει μέρος στη διοργάνωσε ώστε να βοηθήσει την ομάδα του να περάσει στη φάση των νοκ - αουτ.
Μια αληθινή έμπνευση για το έθνος του, ο Keane είναι σήμερα αρχηγός της ομάδας και κάτοχος ρεκόρ στις συμμετοχές (143) και στα γκολ (67).
Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε στη Premier League με τη φανέλα κυρίως της Tottenham, ενώ το Δεκέμβριο του 2014 του δόθηκε το βραβείο του MVP στη τρίτη του σεζόν στο MLS με τους LA Galaxy.


Δεν υπάρχουν σχόλια: