Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους καταγγέλει η ΠΕΥΦΑ


Για τις ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους καθώς και για τα κλειστά αναψυκτήρια και πωλητήρια κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της,  η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

«Είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Η ΠΕΥΦΑ έχει ενημερώσει όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς για το μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο έχει άμεση σχέση με τη φύλαξη και την ασφάλεια των εκθεμάτων. Γι’ αυτό και η ΠΕΥΦΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους για να αναδείξει, τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στους επισκέπτες το πρόβλημα αυτό.

Επίσης, θέλει να ενημερώσει ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ότι είναι κλειστά πάρα πολλά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό κράτος.
Η ανικανότητα του ΤΑΠΑ να δώσει λύση ιδιαίτερα στο  θέμα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων, αλλά και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει όνομα. Είναι η  Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ΤΑΠΑ, κα Ασπασία Λούβη.

Επίσης, για τη μη πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων παρά τις επείγουσες ανάγκες και τις τραγικές ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.
Είναι αδιανόητο να εγκαινιάζονται νέα Μουσεία και το προσωπικό φύλαξης να είναι μόνο έκτακτο. Δηλαδή οι κωδικοί ασφάλειας, οι συναγερμοί και όλα τα σχετικά με την ασφάλεια ενός Μουσείου θα είναι γνωστά σε προσωπικό το οποίο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου;
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό κλάδο, κατ’ αρχήν να εξασφαλίζουν την λειτουργία αλλά κυρίως την ασφάλεια των Μουσείων και μετά να τα εγκαινιάζουν.
Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: