Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Inter: Η ανατολή της Suning αυξάνεται και μεγαλώνει σε όλο το κόσμο


Δημήτρης Βαρσάνης

"Θα κάνουμε την Inter ισχυρότερη και πιο θαυμάσια", δήλωσε ο πρόεδρος της Suning Holdings Zhang Jindong το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου της Κίνας πήρε την πλειοψηφία των μετοχών σε έναν από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στον κόσμο.



Η πόλη της Nanjing έχει δει πολλά ιστορικά γεγονότα, αλλά πολύ λίγο τράβηξε τα βλέμματα σε σύγκριση με τη συνέντευξη προ ημερών που ανακοινώθηκε η συμφωνία. Η Suning έχει αποκτήσει το 68,55% των Nerazzurri για ένα αναφερόμενο ποσό της τάξης των 270 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπήρχε ήδη κάποια ιστορία. Η Inter ήταν η πρώτη ιταλική ομάδα που επισκέφθηκε το Μέσο Βασίλειο το 1978 (μόλις ένα μήνα μετά την West Brom από την Αγγλία), φέρνωντας 1-1 με την Κίνα στο Πεκίνο στην πρώτη της περιοδεία από τα τέσσερα παιχνίδια της.



Η Serie A ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε δημοφιλές στο Μέσο Βασίλειο στα τέλη του 20ου αιώνα, με τους οπαδούς να είναι σε θέση να βλέπουν τα μεγάλα αγόρια σε ζωντανή δράση σε τακτική βάση. Ο γηραιότερος πληθυσμός και οι βετεράνοι συγγραφείς εφημερίδας, διατηρούν μια αγάπη για τα σωματεία της Milan και της Juventus. Ωστόσο έχουν μείνει πίσω πλέον από ομάδες όπως η Barcelona, η Real Madrid και η Manchester United τα τελευταία χρόνια. Μένει να δούμε πώς η νέα Κινεζική σύνδεση θα αλλάξουν πράγματα και άλλες πτυχές.
Μεταξύ των οπαδών μπορούν να αναρωτηθούυν τι σημαίνει αυτό για την ομάδα τους όμως δεν είναι οι μόνοι. Το πρώτο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η Jiangsu. Η Suning, του οποίου τα γιγαντιαία πολυκαταστήματα μπορεί να τα δει κανείς σε όλη τη χώρα, κατέβαλε 70 εκατομμύρια για να αγοράσει την ομάδα της Κινέζικης Super League το Δεκέμβριο του 2015.



Λίγο αργότερα ήρθαν τα μεγάλα ονόματα. Το πρώτο ήταν ο Ramires από την Chelsea με κόστος περίπου 32 εκατομμύρια. Υπήρχαν περισσότερα μεγάλα γεγονότα το Φεβρουάριο, όταν ο Βραζιλιάνος ενώθηκε με τον συμπατριώτη του Alex Teixeira, ο οποίος κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ.


Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ο πρώην επιθετικός της Manchester City Jo ολοκλήρωσε το Βραζιλιάνικο τρίο με τον Αυστραλιανό κεντρικό αμυντικό Trent Sainsbury επίσης να έρχεται. Ακόμη, επίσης δαπανήθηκαν λεφτά για εγχώρια ταλέντα, γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση των υπηρεσιών του Gu Chao, καθιστώντας τον 26χρονο το πιο ακριβό τερματοφύλακα στο Κινέζικο ποδόσφαιρο.
Με όλη τούτη την επένδυση ήταν αναμενόμενο η ομάδα να βελτιωθεί από την ένατη θέση που τελείωσε την περασμένη σεζόν, αν και δεν είναι άμεση διεκδικήτρια για τον τίτλο. Η άμεση αντίπαλος της Guangzhou Evergrande εδώ και έξι χρόνια επενδύει στο ποδόσφαιρο, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια.
Η Jiangsu έχει βελτιωθεί. Ένα πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ με τρία παιχνίδια χωρίς νίκη την έριξε στην τρίτη θέση, όμως είναι ακόμα σε επαφή με τη πρωτοπόρο Guangzhou. Ακόμη, αποκλείστηκε από το ασιατικό Champions League στο στάδιο των ομίλων όμως στάθηκε λίγο άτυχη. Αυτή τη σεζόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει ίσως η δυνατότητα να ανταγωνιστεί σε δύο μέτωπα. Τερματίζοντας στην πρώτη τριάδα θα πληρεί τις προϋποθέσεις για την διοργάνωση της επόμενης σεζόν που θα είναι αρκετά αξιοπρεπής πρόοδος.



Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς τον Dan Petrescu, ο οποίος άφησε την ομάδα με μια επιστροφή στη Ρωσία να γνέφει. Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ιταλίας Cesare Prandelli είναι πρώτος στη λίστα με τους αντικαταστάτες και αν καταφέρει να κάνει κάτι παρόμοιο όπως ο Marcelo Lippi στη Guangzhou Evergrande τη περίοδοι 2012-2014, οι οπαδοί στο Nanjing θα είναι πολύ ευχαριστημένοι.
Ένας παγκοσμίου φήμης προπονητής θα βοηθήσει να κατευνάσει κάποιους φόβους μεταξύ των οπαδών της Jiangsu. Είναι κατανοητό για έναν ιδιοκτήτητη που αγοράζει ένα μεγαλύτερο σύλλογο, ο παλιός να ξεχαστεί. Οι υποστηρικτές της ομάδας ανησυχούν λίγο για τα χρήματα που θα δαπανηθούν από τη Suning στην Ιταλία, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι θα ξοδεύονται λιγότερα για αυτούς στην Κίνα. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Με μεγάλα ονόματα να έρχονται από το εξωτερικό, το επόμενο βήμα για την Jiangsu είναι να βελτιωθούν οι Κινέζοι ποδοσφαιριστές της.


Αυτό θα συμβεί μέσα από μεταγραφές και τώρα ίσως, μέσω της Inter. Οι Αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν πατήσει το πόδι του στο Giuseppe Meazza ένας Κινέζος παίκτης. Υπήρχε επίσης λόγος για τη χρήση της προπόνησης, της αθλητικής επιστήμης και της τεχνογνωσίας της Inter που θα βοηθήσει τη Jiangsu να βελτιωθεί. Τα δύο κλαμπ έχουν πλέον συνδεθεί και η σχέση τους είναι κάτι μεγαλύτερο.
"Η απόκτηση της Inter είναι ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς ανάπτυξης της Suning», δήλωσε ο Zhang: "Αυτό είναι το πρώτο μας βήμα για να προχωρήσουμε στη Νοτιοανατολική Ασία και στις ευρωπαϊκές αγορές."



Στη Suning έχουν μεγάλες φιλοδοξίες να γίνουν μια αθλητική δύναμη σε όλο τον κόσμο. Ο Zhang μίλησε για ένα παγκόσμιο «οικοσύστημα» που εμπλέκονται ιδιοκτησίες συλλόγων, φορείς ποδοσφαιριστών, εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολλά άλλα. Οι οπαδοί της Inter δεν νοιάζονται πάρα πολύ για αυτό. Μετά από τέσσερις δύσκολες χρονιές, υπάρχουν νέοι ιδιοκτήτες που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και βαθιές τσέπες.
Και ενώ αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για σίγουρη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται πρόκειται να παρατηρηθεί στενά από εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον κόσμο, ειδικά στο Nanjing.

Δεν υπάρχουν σχόλια: