Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Όλα τα σενάρια πρόκρισης για τη τελευταία αγωνιστική των ομίλων


Δημήτρης Βαρσάνης

Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου παίρνουν το "εισιτήριο" για τη φάση των "16" στο Euro 2016 και θα συνοδευτούν από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Υπάρχουν έξι όμιλοι.

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες τερματίσουν ισόβαθμες στον όμιλο, τα κριτήρια έχουν ως εξής:
1. Μεταξύ τους παιχνίδια
2. Διαφορά τερμάτων
3. Καλύτερη επίθεση
4. Εάν δύο ομάδες εξακολουθούν να είναι ισόβαθμες και παίζουν μεταξύ τους στο τελευταίο αγώνα του ομίλου θα εκτελέσουν πέναλτι.
5. Βαθμολογία Fair play (τρεις βαθμοί για τη κόκκινη κάρτα, ένας για τη κίτρινη).
6. Κλήρωση.
Για να αποφασιστουν οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι τα κριτήρια είναι:
1. Πόντοι
2. Διαφορά τερμάτων
3. Καλύτερη επίθεση
4. Βαθμολογία Fair play (τρία βαθμοί για τη κόκκινη κάρτα, ένας για τη κίτρινη).
5. Βαθμολογική κατάταξη στην UEFA.
Έχουν προκριθεί ήδη στη φάση των "16": Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία



Πρώτος όμιλος
Γαλλία: Έχει περάσει στο γύρο των "16" και χρειάζεται ένα βαθμό έναντι της Ελβετίας για την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στον όμιλο
Ελβετία: Χρειάζεται ένα βαθμό απέναντι στη Γαλλία για να είναι σίγουροι για τη δεύτερη θέση, ενώ θα πάρει τη πρωτιά αν κερδίσει τους οικοδεσπότε απόψε στο Λιόν. Η Ελβετία θα βγει δεύτερη επίσης εάν η Ρουμανία δεν καταφέρει νικήσει την Αλβανία. Οι Ελβετοί είναι σίγουροι ήδη ότι θα τερματίσουν στη πρώτη τριάδα
Ρουμανία: Πρέπει να νικήσει την Αλβανία για να έχει την ευκαιρία να προκριθεί, και πρέπει η Ελβετία να χάσει για να λάβει ενδεχομένως και τη δεύτερη θέση. Αν η Ρουμανία επικρατήσει με διαφορά ενός γκολ και η Ελβετία χάσει με ένα γκολ διαφορά, τότε και οι δύο ομάδες θα έχουν τα τους ίδιους πόντους και την ίδια διαφορά τερμάτων, οπότε η δεύτερη θέση θα κριθεί στα τέρματα που έβαλαν. Εάν δεν μπορεί να αποφασιστεί ο νικητής ούτε σε αυτό, τότε έρχεται ο κανόνας του ευ αγωνίζεσθαι με τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Επί του παρόντος, η Ρουμανία έχει επτά πειθαρχικούς πόντους και η Ελβετία τέσσερις, οπότε η Ελβετία υπερτερεί αν και οι αριθμοί αυτοί ενδεχομένως να αλλάξουν στη τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Εάν δεν υπάρχει διαχωρισμός και μετά το ευ αγωνίζεσθαι τότε θα γίνει κλήρωση.
Εάν η Ρουμανία κερδίσει με δύο γκολ διαφορά, ή η Ελβετία χάσει με δύο γκολ διαφορά, τότε η Ρουμανία θα τερματίσει δεύτερη στη διαφορά τερμάτων.
Ακόμα και αν η Ρουμανία κερδίσει και λάβει την τρίτη θέση με τους τέσσερις βαθμούς, το πιθανότερο αναφέρει ότι θα είναι αρκετοί για να περάσει στην επόμενη φάση
Αλβανία: Πρέπει να νικήσει τη Ρουμανία και να ελπίζει ότι οι τρεις βαθμοί θα είναι αρκετοί για να λάβει μία από τις τέσσερις θέσεις των καλύτερων τρίτων από τους έξι ομίλους.



Δεύτερος όμιλος
Αγγλία: Είναι σίγουρη ότι θα τερματίσει τουλάχιστον στην πρώτη τριάδα και θα εξασφαλίσει την πρώτη θέση με μια νίκη επί της Σλοβακίας. Για τη πρωτιά όμως ακόμα και ο βαθμός μπορεί να είναι σημαντικός εφόσον δεν κερδίσει η Ουαλία τη Ρωσία.
Ουαλία: Πρέπει να νικήσει τη Ρωσία για να είναι βέβαιη στη πρώτη δυάδα. Μια ισοπαλία θα σφραγίσει επίσης τη δεύτερη θέση, αν η Σλοβακία δεν νικήσει την Αγγλία. Η Ουαλία θα ανακηρυχθεί νικήτρια του ομίλου μόνο με νίκη επί της Ρωσίας και με μη νίκη αντίστοιχα της Αγγλίας επί των Σλοβάκων
Αν η Ουαλία χάσει από τη Ρωσία τότε μπορεί να τερματίσει όχι υψηλότερα από τη τρίτη θέση και μπορεί ακόμα να βγει και τελευταία αν έρθουν ισόπαλοι Σλοβάκοι και Άγγλοι. Αν και η Ουαλία και η Σλοβακία χάσουν, τότε η πρώτη θα τερματίσει ψηλότερα λόγω της νικής στον μεταξύ τους αγώνα και θα πρέπει να ελπίζει ότι οι τρεις βαθμοί θα είναι αρκετοί για να της δοθεί η πρόκριση.
Σλοβακία: Η νίκη επί της Αγγλίας θα εξασφαλίσει τη πρόκριση της και ως νικήτρια του ομίλου αν Ουαλία δεν κερδίσει τη Ρωσία. Η ισοπαλία με την Αγγλία θα σήμαινε ότι η Σλοβακία μπορεί να τερματίσει όχι χαμηλότερα από τη τρίτη θέση στον όμιλο και θα τερματίσει δεύτερη εάν η Ρωσία κερδίσει την Ουαλία, δεδομένου ότι η Σλοβακία νίκησε τη Ρωσία στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Υπάρχει σενάριο όμως που την αφήνει και τελευταία αν ηττηθεί από την Αγγλία και η Ρωσία επικρατήσει της Ουαλίας.
Ρωσία: Πρέπει να νικήσει την Ουαλία για να της εγγυηθεί τουλάχιστον η τρίτη θέση με αυτό το αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος να περάσει ως δεύτερη είναι αν η Αγγλία νικήσει τη Σλοβακία, ή αν η Αγγλία χάσει και η διαφορά των γκολ κυλήσει υπέρ της Ρωσίας. Αν η Αγγλία και η Ρωσία ισοβαθμίσουν στη διαφορά τερμάτων, θα αποφασιστεί στους κανόνες του fair play η πρόκριση. Προς το παρόν η Αγγλία και η Ρωσία είναι ισόπαλες στους πειθαρχικούς βαθμούς έτσι μια κλήρωση θα ήταν δυνατή.



Τρίτος όμιλος
Γερμανία: Χρειάζεται έναν βαθμό εναντίον της Βορείου Ιρλανδίας για να της εγγυηθεί η πρόκριση. Αν κερδισουν και η Γερμανία και η Πολωνία η πρωτιά θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων. Εάν η διαφορά τερμάτων και τα γκολ που έβαλαν είναι πανομοιότυπα, θα αποφασιστεί στους κανόνες του Fair Play. Προς το παρόν η Πολωνία έχει πέντε πειθαρχικούς βαθμούς και η Γερμανία τρεις. Όπως και στους άλλους ομίλους, εάν δεν καθοριστεί η κατάσταση και στο σε ευ αγωνίζεσθαι, θα μιλήσει η κληρωτίδα για τη θέση που θα λάβουν.
Εάν η Γερμανία ερθει ισόπαλη θα τερματίσει στην πρώτη θέση, εκτός εάν η Πολωνία νικήσει την Ουκρανία. Με την ήττα, η Γερμανία θα πέσει στην τρίτη θέση σε περίπτωση που η Πολωνία πάρει έναν βαθμό κατά της Ουκρανίας. Τα ίδια σενάρια στην ισοβαθμία ισχύουν εάν η Πολωνία και η Γερμανία τελειώσουν στη δεύτερη και τρίτη θέση και με τη Βόρειο Ιρλανδία να βρίσκεται στη κορυφή.
Πολωνία: Χρειάζεται έναν πόντο κατά της Ουκρανίας για να σιγουρέψει τη δεύτερη θέση. Η Πολωνία πρέπει να κερδίσει για να έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον όμιλο και θα το πράξει εάν η δεν νικήσει η Γερμανία. Η Πολωνία αν ηττηθεί από την Ουκρανία θα είναι βέβαιη για τη δεύτερη θέση αν η Βόρειος Ιρλανδία δεν νικήσει τη Γερμανία. Ακόμη και αν η Πολωνία χάσει και πέσει στη τρίτη θέση, οι τέσσερις βαθμοί είναι πιθανό να είναι αρκετοί για να λάβει μέρος στη φάση των νοκ - άουτ
Βόρειος Ιρλανδία: Πρέπει να νικήσει τη Γερμανία για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να τελειώσει στη πρώτη δυάδα και στη συνέχεια θα κερδίσει τον όμιλο εάν η Πολωνία δεν νικήσει την Ουκρανία. Ένας βαθμός κατά της Γερμανίας θα δει τη Βόρεια Ιρλανδία να τερματίσει τρίτη, αλλά θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να εξασφαλίσει μια από τις καλύτερες τρίτες θέσεις μιας και θα φτάσει στους τέσσερις βαθμούς
Ουκρανία: Είναι η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε από το Euro 2016.



Τέταρτος όμιλος
Ισπανία: Έχει προκριθεί στην φάση των "16" και χρειάζεται ένα βαθμό κατά της Κροατίας για να λάβει την πρώτη θέση.
Κροατία: Χρειάζεται ένα πόντο έναντι της Ισπανίας για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, αλλά πρέπει να νικήσει την ομάδα του Vicente Del Bosque γιανα τερματίσει πρώτη. Η Κροατία ότι και να γίνει θα τερματίσει στη πρώτη τριάδα, και ακόμα και αν βγει τρίτη θα περάσει λογικά λόγω των τεσσάρων πόντων της
Τσεχία: Πρέπει να νικήσει την Τουρκία, αλλά και την ίδια στιγμή να ελπίζει ότι η Κροατία θα χάνει από την Ισπανία, για να τερματίσει στη πρώτη δυάδα. Η δεύτερη θέση στη συνέχεια θα αποφασιστεί στη διαφορά τερμάτων, και αν τελειώσει με τον ίδιο τρόπο θα πάμε στο ευ αγωνίζεσθαι. Οδεύοντας στο τελευταίο παιχνίδι οι Κροάτες έχουν τέσσερις πειθαρχικούς βαθμούς και οι Τσέχοι δύο. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι τέσσερις βαθμοί μπορεί να δώσουν πρόκριση ανεξαρτήτως της θέσης που θα τερματίσει.
Τουρκία: Πρέπει να νικήσει τη Τσεχία και να ελπίζει ότι οι τρεις βαθμοί θα είναι αρκετοί για μια θέση στα νοκ-άουτ, αν και η βαριά της ήττα από την Ισπανία το κάνει απίθανο.



Πέμπτος όμιλος
Ιταλία: Έχει προκριθεί στη φάση των νοκ - αουτ ως νικήτρια του ομίλου μιας και υπερισχύει του Βελγίου στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Βέλγιο: Χρειάζεται ένα βαθμό εναντίον της Σουηδίας για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση.
Σουηδία: Πρέπει να νικήσει το Βέλγιο για να περάσει ως δεύτερη. Δεν υπάρχει άλλο δυνατό αποτέλεσμα για να τους δώσει την απευθείας πρόκριση, και ακόμα και τότε υπάρχει η μικρή πιθανότητα η Ιρλανδία να την ξεπεράσει στη διαφορά τερμάτων. Η ισοπαλία είναι απίθανο να είναι αρκετά καλή ακόμα και να πάρει τη τρίτη θέση μιας και θα έχει μόνο δύο βαθμούς.
Ιρλανδία: Πρέπει να νικήσει την Ιταλία και να έχει την ελπίδα ότι η Σουηδία θα νικήσει το Βέλγιο για να έχει την ευκαιρία να τερματίσει δεύτερη. Ακόμα και τότε, η Ιρλανδία θα πρέπει να κερδίσει την Ιταλία με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να κριθεί η δεύτερη θέση στη διαφορά τερμάτων. Εάν η διαφορά τερμάτων και τα γκολ που πέτυχαν είναι πανομοιότυπα θα πάει η πρόκριση στο ευ αγωνίζεσθαι. Η Ιρλανδία έχει σήμερα τρεις πειθαρχικούς βαθμούς και η Σουηδία δύο. Εάν κερδίσει το Βέλγιο αλλά η Ιρλανδία τερματίσει τρίτη, τότε οι τέσσερις βαθμοί μάλλον θα είναι αρκετοί για να τους δώσουν την πρόκριση. Η ισοπαλία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι αρκετη για τους Ιρλανδούς, ακόμη και αν τερματίσουν τρίτοι.



Τελευταίος όμιλος
Ουγγαρία: Χρειάζεται ένα βαθμό κατά της Πορτογαλίας για να εξασφαλίσει τη πρώτη δυάδα, αλλά πρέπει να κερδίσει για να κατακτήσει την πρώτη θέση. Θα τερματίσει επίσης στη κορυφή του ομίλου με μια ισοπαλία, αν η Ισλανδία δεν νικήσει την Αυστρία με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Υπάρχει η πιθανότητα η Ουγγαρία και η Ισλανδία να τερματίσουν με τα ίδια γκολ για την πρωτιά και σε αυτή τη περίπτωση η Ισλανδία στους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι έχει πέντε πειθαρχικούς βαθμούς και η Ουγγαρία τέσσερις.
Η Ουγγαρία είναι βέβαιο ότι θα τερματίσει στη πρώτη τριάδα και είναι πολύ πιθανό να πληροί τις προϋποθέσεις με τους τέσσερις βαθμούς αν τερματίσει τρίτη.
Ισλανδία: Χρειάζεται ένα βαθμό για να εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη τριάδα, αλλά πρέπει να νικήσει την Αυστρία για να είναι σίγουρη ότι θα βρεθεί στη πρώτη δυάδα. Ένας βαθμός θα ήταν επίσης αρκετός για τη δεύτερη θέση, εάν η Ουγγαρία νικήσει την Πορτογαλία.
Η Ισλανδία και η Πορτογαλία είναι σήμερα ισόβαθμες με δύο βαθμούς, με την Ισλανδία να βγαίνει δεύτερη λόγω της καλύτερης επίθεση (2-2 έναντι 1-1 στα τέρματα), οπότε αν τα δύο έθνη ισοβαθμίσουν θα κριθεί πρώτα στη διαφορά τερμάτων, αλλά θα μπορούσε να πάει και στους κανονές Fairplay αν και οι δύο τελειώσουν με την ίδια διαφορά τερμάτων. Προς το παρόν, η Ισλανδία έχει πέντε πειθαρχικους βαθμούς και η Πορτογαλία μόλις δύο. Εάν η Ισλανδία πάρει την τρίτη θέση με τρεις βαθμούς μπορεί να μην είναι αρκετό για τις τέσσερις καλύτερες τρίτες.
Πορτογαλία: Πρέπει να νικήσει την Ουγγαρία για να είναι σίγουρη ότι θα περάσει και ως νικήτρια του ομίλου κιόλας, αν η Ισλανδία δεν νικήσει την Αυστρία ή αν η Ισλανδία κερδίσει με μικρότερο σκορ από αυτή. Τα παραπάνω σενάρια για το διαχωρισμό της Πορτογαλίας και της Ισλανδία με δύο ισοπαλίες (για τη δεύτερη και τρίτη θέση) θα ισχύουν και στην περίπτωση που και οι δύο κερδίσουν για να είναι είτε νικητές είτε επιλαχόντες του ομίλου
Αυστρία: Πρέπει να νικήσει την Ισλανδία, και αυτό θα είναι αρκετό για τη πρώτη δυάδα μόνο αν η Πορτογαλία δεν νικήσει την Ουγγαρία. Μια νίκη της Πορτογαλίας σημαίνει ότι η Αυστρία δεν μπορεί να υπερβεί της τρίτης θέση, αν και αν κερδίσει η Αυστρία τότε θα περάσει ενδεχομένως ως καλύτερη τρίτη με τους τέσσερις βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: