Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες των Κελοκεδάρων


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης εκφώνησε την Κυριακή τον επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κελοκεδάρων Σχη (ΜΧ) Ανδρέα Αρέστη, Αντιγόνης και Παντελή Πούρου, Κώστα Φωτίου και Παναγιώτη Διομήδους, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου και απένειμε στον ήρωα του 1974, Σχη (ΜΧ) Ανδρέα Αρέστη, το Ανώτατο Στρατιωτικό Μετάλλιο, το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας.

Ο Παναγιώτης Διομήδους,  μέλους της ΕΟΚΑ, σκοτώθηκε από τους Άγγλους στις 30 Μαΐου 1956, στην αυλή του σπιτιού στου από αγγλική περίπολο μπροστά στα έντρομα μάτια της συζύγου του κατά τη διάρκεια κατ’ οίκον περιορισμού στο Κτήμα.Ο Κώστας Γεωργίου Φωτίου έπεσε μαχόμενος κατά της τουρκικής ανταρσίας στις 7 Μαρτίου του 1964, από τα συντονισμένα και συγχρονισμένα πυρά Τουρκοκυπρίων προς Ελληνοκυπρίους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα ανυποψίαστοι στους δρόμους.

Ο καταδρομέας Παντελής Πούρου και η μητέρα του Αντιγόνη , δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στασιαστές στις 24 Ιουλίου 1967. Η προσπάθεια του τότε καταδρομέα Παντελή να μεταφέρει τη βαριά άρρωστη μητέρα του Αντιγόνη σε γιατρό στην Πάφο αποδείχθηκε μοιραία αφού σε μπλόκο Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μαζί με τον οδηγό ταξί  Παύλο Ηρακλέους που προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει.

 Ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Αρέστης,έπεσε μαχόμενος για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής στις 22 Ιουλίου του 1974 στην περιοχή Λιμνίτη. Ήταν ο πρώτος νεκρός του 70ου  Τάγματος Μηχανοχημάτων που έπεσε ηρωικά εκτελώντας με πενιχρά μέσα και ελάχιστους άντρες διαταγή αυτοκτονίας για κατάληψη του Λιμνίτη.


Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο Ανδρέας Αρέστη με τη θυσία του όχι μόνο επισφράγισε το πνεύμα αγώνος και ηρωισμού της κοινότητας των Κελοκεδάρων, αλλά αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Εθνική Φρουρά. “Γιατί ήταν”, συνέχισε, “ένας εκ των εκλεκτών, ένας εκ των ελαχίστων Ελληνοκυπρίων Αξιωματικών που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και που το Υπουργείο Άμυνας, όπως και ολόκληρη η πολιτεία, οφείλει να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές, όπως αρμόζει σε όλους όσοι πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της πατρίδας, προασπιζόμενοι την κοινή μας ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας”.

“Σήμερα, 42 χρόνια μετά” ανέφερε ο κ. Υπουργός, “η Κυπριακή πολιτεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2016, του απονέμει μετά θάνατον το Ανώτατο Στρατιωτικό Μετάλλιο, το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Μια τιμή που απονέμεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο Σχης Ανδρέας Αρέστη επέδειξε απαράμιλλο ηρωισμό στο πεδίο της μάχης πέρα και υπεράνω του καθήκοντος, θυσιαζόμενος εκούσια για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας. Ανάλογη τιμή θα απονεμηθεί και σε άλλους δύο ήρωες της κυπριακής τραγωδίας του 1974, τους Τάσο Μάρκου και Χρίστου Φώτη. Είναι το ελάχιστον καθήκον, η ελάχιστη οφειλή σε αυτούς που με την θυσία και τους αγώνες τους αποτελούν διαχρονικά πρότυπα ανδρείας και αρετής.”



Δεν υπάρχουν σχόλια: