Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Το ματς της ημέρας (Ισπανία - Τουρκία): Βρίσκουν το βηματισμό τους προς τη δόξα οι "Furias Rojas"


Δημήτρης Βαρσάνης

Αυτό δεν ήταν απλά μια νίκη. Αυτό ήταν ένα μήνυμα, μια προειδοποιητική βολή προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ισπανία επέστρεψε.



Ο Morata επιβεβαιώνει γιατί πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος

Σε ένα μέτριο έως κακό τουρνουά μέχρι τώρα, είναι η πρώτη της "ελίτ" που βρίσκει το βηματισμό της. Το ζήτημα του κατά πόσον ή όχι θα είναι σε θέση να εξορίσει τις μνήμες του καταστροφικού Παγκόσμιου κυπέλλου το 2014 έχει ήδη απαντηθεί. Η νίκη με 3-0 επί της Τουρκίας σημαίνει ότι η θέση της στην φάση των νοκ-άουτ είναι ασφαλής. Όμως θα μπορούσε να κάνει πολύ, πολύ περισσότερα πράγματα στη διοργάνωση. Μετά από μια τέτοια παράσταση θα πρέπει να είναι το νέο φαβορί του θεσμού.
Ο ανταγωνισμός δεν είναι ακριβώς τρομακτικός. Η Γερμανία δεν έχει εντυπωσιάσει. Η Ιταλία τα πήγε εξαιρετικά στο πρώτο της παιχνίδι, αλλά άμβλυνε τις αισθήσεις στο δεύτερο. Η Γαλλία φαίνεται ανήσυχη, το Βέλγιο απελπισμένο και η Πορτογαλία δεν κατάφερε να νικήσει την Ισλανδία. Αντίθετα, η Ισπανία φαινόταν συμπαγής, ευτυχισμένη και όπως πάντα γοητευτική με την μπάλα στα πόδια.
Εκ των υστέρων, οι φήμες για τα θέματα στο γκολ θα μπορούσε να ήταν λίγο υπερβολικά. Η Ισπανία δεν έχει πλέον ένα πρόβλημα στην εν λόγω θέση, έγινε η πρώτη ομάδα στη Γαλλία που σκόραρε περισσότερα από δύο τέρματα σε ένα παιχνίδι. Έχοντας υπομείνει ένα ως επί το πλείστον απογοητευτικό απόγευμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά της Τσεχίας, πραγματοποίησε μια εύκολη δουλειά απέναντι στη Τουρκία. Ο Alvaro Morata που επικρίθηκε για την ασωτία του σε εκείνο το παιχνίδι πέτυχε δύο τέρματα και ο Nolito πρόσθεσε άλλο ένα.
Η Ισπανία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου της παιχνιδιού αλλάζοντας γύρω γύρω τη μπάλα πριν βάλει το νικητήριο τέρμα στο τέλος, περισσότερο από υποχρέωση παρά για επιθυμία. Δεν άφησαν να ξοδευτεί τόσο χρόνος αυτή τη φορά. Ο Vicente del Bosque έμεινε πιστός στους παίκτες του και αντιστάθηκε στον πειρασμό να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές.
Η Ισπανία παρατάχθηκε με το συνηθισμένο 4-3-3 με τους Nolito και David Silva να είναι κολλημένοι στις πλευρές. Γνωρίζοντας ότι η Τουρκία θα καθίσει πίσω στο Passing Game τους και θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά πίεζε ψηλά. Στη πρόωρη επίθεση τους, τόσο ο Sergio Ramos όσο και ο Gerard Pique ήταν πέντε μέτρα απόσταση πέρα ​​από την άκρη του κεντρικού κύκλου. Και οι ευκαιρίες ήρθαν μαζεμένες και γρήγορα.
Ο Pique θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ, αλλά η κεφαλιά του πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Busquets πέρασε μια τέλεια πάσα από την μεσαία γραμμή της Τουρκίας για να βρει το Nolito, αλλά το σουτ του τελευταίου πέρασε ακριβώς δίπλα από το δοκάρι. Πέντε λεπτά αργότερα, το αστέρι της Celta Vigo έχασε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία, αυτή τη φορά από μια σέντρα του Juanfran. Η πίεση αυξήθηκε μέχρι να ακούσει κάποιος την άμυνα της Τουρκίας να τρίζει υπό την πίεση.
Τελικά στο 37', οι πύλες εξερράγησαν και τα κόκκινα κύματα ήρθαν μέσα να τη συντρίψουν. Ο Morata έκανε τη ζημιά. Ο Nolito πραγματοποίησε τη τέλεια σέντρα και ο επιθετικός της Juventus κατάφερε να χωθεί ανάμεσα στα σέντερ μπακ της Τουρκίας. Η κεφαλιά του ήταν ένα πράγμα ομορφιάς, τέλεια ισορροπημένη και ασταμάτητη. Η ανακούφιση στο πρόσωπό του Morata ήταν προφανής. Ο μόνος αδύναμος κρίκος που εξετάστηκε σε μια ομάδα που υπόσχεται τόσα πολλά. Ένας μερικός αδύναμος κρίκος
Δύο λεπτά μετά το προβάδισμα διπλασιάστηκε. Μια μπαλιά του Cesc Fabregas σχεδόν απομακρύνθηκε από τον Topal. Σχεδόν. Ο αμυντικός της Fenerbache κατάφερε μόνο με το άτσαλο διώξιμο του να βρει τον Nolito, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το δώρο του πλασάροντας από κοντινή απόσταση τον Volkan Babacan.
Στι δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τη Τουρκία. Ο Andres Iniesta έσπειρε μια μπαλιά για τον Jordi Alba και ο αριστερός μπακ της Barcelona έδωσε στον Morata για ένα απλό τελείωμα. Ο Alba ήταν ξεκάθαρα σε θέση οφσάιντ. Ουδέποτε πραγματικά δεν ήταν η νύχτα της Τουρκίας.
Μέχρι το τέλος, ήταν περισσότερο μια έκθεση παρά μια αναμέτρηση. Οι ποδοσφαιριστές των Furias Rojas σαφώς το διασκέδαζαν. οι αντιπάλοι τους από την άλλη βλέποντας αυτό το πράγμα στην τηλεόραση στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους δεν θα μοιραστούν τη χαρά τους.



Η Τουρκία δικαιολογημένα διασχίζει το δρόμο του γυρισμού

Ο προπονητής της Τουρκίας Fatih Terim μάλλον θα περάσει το βράδυ του έγκλειστος αν κρίνουμε από το γεγονός ότι έριξε το μπουκάλι με το νερό του στο έδαφος και η οργή ξεπενούσε το κεφάλι του. Τελευταία χωρίς βαθμό και γκολ στο όνομα, η Τουρκία βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ακόμα θα μπορούσε να σώσει τη κατάσταση με μια νίκη επί της Τσεχια στο τελευταίο της παιχνίδι, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να ενθαρρύνει τους οπαδούς της να διατηρήσουν την πίστη.
Δεν έγιναν σαρωτικές αλλαγές από τον Terim παρά την κακή απόδοση στον αγώνα με την Κροατία. Ο Burak Yilmaz ξεκίνησε αντί του Cenk Tosun στην επίθεση, αλλά δεν υπήρχε καμία τιμωρία για τον Ozan Tufan, ο οποίος στηλιτεύτηκε από τον Τύπο και τους οπαδούς για την προτίμηση του να μαζέψει τα μαλλιά του αντί να κλείσει τον Luka Modric στο γκολ των Κροάτων. Ο Terim εξοργίστηκε με τον  Τύπο για την αντίδρασή του σε αυτή την ήττα λέγοντας,"Ο τρόπος που μερικοί άνθρωποι αντιδρούν αφού χάνουν μόνο ένα παιχνίδι, βγαίνουν έξω από τις σπηλιές τους και αυτό κάνει αρνητικό αντίκτυπο στην ομάδα μας και δημιουργεί ένα πρόβλημα σε μας."
Ωστόσο η Τουρκία είχε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: την αδυναμία να κρατήσει την Ισπανία στο κόλπο. Η απογοήτευση εμφανίστηκε γρήγορα σε ένα αποπνικτικό βράδυ στη Νίκαια. Οι παίκτες της ήταν έξω φρενών από το πρώτο λεπτό με το διαιτητή Milorad Mazic να μην κρίνει σκόπιμο να αποβάλλει άμεσα τον Ramos. Ο αμυντικός της Real Madrid  χασομέρησε με τη μπάλα στα πόδια και την έχασε από τον Yilmaz. Αντιμετωπίζοντας μια επικίνδυνη αντεπίθεση, ο ίδιος δεν είχε καμία επιλογή από το να σταματήσει τον Τούρκο. Ο Mazic όμως σωστά περιόρισε την απευθείας κόκκινη κάρτα σε κίτρινη. Ο Yilmaz κιτρινίστηκε λίγο αργότερα επειδή έπιασε τον Busquets με το μπράτσο του. Ο Busquets είναι ο Busquets, αντέδρασε σαν να είχε ήδη τυφλωθεί.
Ο Terim είχε ένα κατανοητό σχέδιο για να εμποδίσει την Ισπανία: μείνετε πίσω, καλύψτε τα κενά και ξοδέψτε όσο δυνατόν περισσότερο χρόνο. Οι σκοτεινές τέχνες άρχισαν ήδη από το 13', όταν ο Babacan αποκόμισε τις αποδοκιμασίες και τα σφυρίγματα των Ισπανών φιλάθλων για τη επιτήδεια χρονοκαθυστέρηση του.
Περιορισμένη στις περιστασιακές αντεπιθέσεις, οι απογοητεύσεις της Τουρκίας αυξήθηκαν με τις λίγες ευκαιρίες τους να κόβονται είτε από κακή κρίση, είτε από το σημαιάκι του επόπτη και σε μία περίπτωση είτε από την έξοδο του David De Gea. Ο Hakan Calhanoglu σπατάλησε τη καλύτερη ευκαιρία της εκτελώντας ένα επικίνδυνο φάουλ λίγο πάνω από το δοκάρι. Οι υποστηρικτές τους δεν το διασκέδαζαν. Αποδοκιμασίες ακούστηκαν για τον Arda Turan.
Ο Nuri Sahin μπήκε στο ημίχρονο για να βοηθήσει όμως δεν έκανε καμία διαφορά. Μέσα σε λίγα λεπτά, η Ισπανία βρισκόταν με τρία τέρματα πάνω. Συνέχισε σε αυτό το μοτίβο η Τουρκία, ελπίζοντας ότι ο εφησυχασμός της Ισπανίας μπορεί να προσφέρει μια διαδρομή πίσω στο παιχνίδι όμως μάταια. Μια ευκαιρία στο τέλος από τον νεοεισελθόντα Olcay Sahan ανακόπηκε από τον Cesar Azpilicueta.
Οι Τούρκοι θα πρέπει να ελπίζουν, όχι μόνο ότι θα κερδίσουν το τελευταίο τους παιχνίδι, αλλά ότι και οι άλλες ομάδες θα ηττηθούν με μεγάλο σκορ. Με μια βαριά αρνητική διαφορά τερμάτων, η τρίτη θέση μπορεί να μην είναι αρκετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: