Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ένα αρχαιολογικό μουσείο για το νησί της Κύθνου


Η Κύθνος είναι ένα νησί με 11.000 χρόνια συμβολής στην εξέλιξη του πολιτισμού στο Αιγαίο, με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκησή του σε όλες τις αρχαιολογικές περιόδους. Από την 9η χιλετία π.Χ., όταν οι πρώτοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στο Μαρουλά, κοντά στα Λουτρά, έως και σήμερα. Τα ευρήματα από τις πολυετείς ανασκαφές στο Βρυόκαστρο, την αρχαία Κύθνο, την ανέδειξαν ως μια πολύ σημαντική πόλη των αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στις Κυκλάδες.

Όλα αυτά, τα εκατοντάδες ευρήματα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προστατευτούν, να συντηρηθούν, να μελετηθούν και τελικά να εκτεθούν στο ευρύ κοινό. Η αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κύθνο οδήγησε στην ίδρυση του «Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου», που σκοπό έχει τη μελέτη, την προβολή και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και, γενικότερα, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύθνου, καθώς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της νήσου.

Για να ενημερώσει το κοινό αλλά και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το αίτημα αυτό, ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 11.00. Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Αθήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: