Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Μέτρα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Οροπεδίου Λασιθίου με προτεραιότητα το Δικταίο Άντρο


Με μια σειρά παρεμβάσεων και μέτρων με στόχο την καλύτερη προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Οροπεδίου Λασιθίου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Οροπεδίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ο μηχανικός στο τμήμα μελετών-έργων και αναστήλωσης του Υπ. Πολιτισμού Θανάσης Κάλφας, ο σπηλαιολόγος Βαγγέλης Καμπούρογλου, προϊστάμενος στο τμήμα γεωλογίας-παλαιοντολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ελλάδος, η αρχαιολόγος Χρύσα Σοφιανού, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Γιώργος Μπελούκας.

Το παραπάνω επιστημονικό κλιμάκιο επισκέφθηκε και επιθεώρησε το σπήλαιο του Δία στο Δικταίο Άντρο, ενώ σε σύσκεψη στο δημαρχείο αποφάσισε μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των δύο μονοπατιών για το Δικταίο Άντρο και ιδιαίτερα του σημείου 50 μέτρα πριν από την είσοδο του μνημείου, όπως επίσης να αποκατασταθεί και να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη σήμανση που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες.

Ακόμη αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την ένταξη της μελέτης ανάδειξης του Δικταίου Άντρου σε διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα (Interreg κ.ά.), ενώ ο δήμαρχος Οροπεδίου το επόμενο διάστημα πρόκειται να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να επανενταχθεί το Δικταίο Άντρο στο νέο ΕΣΠΑ, με στόχο τη διασφάλιση πόρων για την αντικατάσταση της κουπαστής της σκάλας, την αντικατάσταση λαμπτήρων με νέου τύπου, καθώς και της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, και την τοποθέτηση-λειτουργία φωτισμού στο θάλαμο της γεννήσεως (άβατο), στο θάλαμο με το «μανδύα του Δία», στο «πέπλο της Ευρώπης» κ.λπ.

Τέλος, ο κ. Στεφανάκης προσκάλεσε την επιστημονική ομάδα να συμμετέχει στη μεγάλη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συμποσίου «Myth and Culture» που θα πραγματοποιηθεί από 18-21 Αυγούστου 2016 στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: