Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ισλανδία: Και γιατί να μην κάνει ακόμα μια υπέρβαση;



Δημήτρης Βαρσάνης


Μοιάζει παραπάνω από ένα επίτευγμα που η Ισλανδία, με πληθυσμό 323.000 παίζει στα τελικά της διοργάνωσης. Η παρουσία της είναι ένας θρίαμβος της ομαδικής δουλειάς, της εξαιρετική ανάπτυξης των νέων της και της ατομικής μεγαλοφυίας των αστέρων της τα οποία σημαίνουν ότι μπορεί να προχωρήσει πέρα από έναν όχι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό ομίλο μπροστά της.

Πώς προκρίθηκε: Δεύτερη στον πρώτο όμιλο

Η Ισλανδία τερμάτισε δύο βαθμούς πίσω από την Τσεχία και δύο μπροστά από την Τουρκία. Αήττητη στην έδρα της κατέγραψε ένα αξέχαστο "νταμπλ" νικών κατά της Ολλανδίας και με μια συμπαγής άμυνα που δέχτηκε μόλις έξι τέρματα σε 10 παιχνίδια.

Μέχρι που θα φτάσει

Η Ισλανδία έχει τις δυνατότητες να τερματίσει τουλάχιστον τρίτη στον όμιλο, το οποίο θα της δώσει μια καλή ευκαιρία για να μπει σε ένα πιο ανεξερεύνητο έδαφος. Ωστόσο, η τρίτη θέση πιθανότατα να της φέρει την Ισπανία ή τη Γερμανία και να τη δούμε να πέφτει με το κεφάλι ψηλά.



Παίκτης - κλειδί: Gylfi Sigurdsson

Ο πρωταγωνιστής ενός σφιχτοδεμένου συνόλου σκόραρε και τα τρία τέρματα στις δύο αξιοθαύμαστες νίκες εναντίον της Ολλανδίας στα προκριματικά. Ο 26χρονος πλέι μέικερ έχει ένα Διεθνές ρεκόρ σκοραρίσματος 1/3 και η συνεισφορά του στις στημένες φάσεις και στα μακρινά σουτ θα είναι πολύ χρήσιμη.



Προπονητής: Lars Lagerback

Ο Lagerback έκανε γνωστό το όνομά του στη μακρά θητεία του στην Εθνική της χώρας του (Σουηδία) από το 2000 έως το 2009, η οποία περιελάμβανε τρεις προκρίσεις στο Euro, αλλά η επιτυχία του από την ανάληψη της Ισλανδίας το 2011 ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Καθοδήγησε επίσης τη Νιγηρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3)

Τερματοφύλακας: Hannes Halldorsson, άμυνα: Elmar Bjarnason, Kari Arnason, Ragnar Sigurdsson, Ari Skulason, κέντρο: Johann Gudmundsson, Emil Hallfredsson, Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason, επίθεση:  Kolbeinn Sigthorsson, Alfred Finnbogason.

Πρόγραμμα
Τρίτη 14 Ιουνίου: Πορτογαλία - Ισλανδία 22:00
Σάββατο 18 Ιουνίου: Ισλανδία - Ουγγαρία 19:00
Τετάρτη 22 Ιουνίου: Ισλανδία - Αυστρία 19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: