Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

«Βαριά καμπάνα» για εγκατάλειψη σκύλου





Την βαρύτερη «φιλιζωική» καμπάνα για τα χρονικά της Ελλάδας, έφαγε ασυνείδητος ιδιοκτήτης σκύλου ο οποίος παράτησε το ατυχές ζώο μέσα σε σάκο σε ερημική τοποθεσία του Κιλκίς.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την εφ. «ΕΘΝΟΣ», στις 26 Ιουνίου μετέφερε με το αυτοκίνητό του στην περιοχή του Σταυροχωρίου του Κιλκίς, το ενός έτους σκυλάκι του, ένα ημίαιμο θηλυκό γκριφόν. Φτάνοντας σε ερημική τοποθεσία της περιοχής, πέταξε έναν λευκό σάκο μέσα το οποίο είχε το ατυχές τετράποδο. Το συγκεκριμένο περιστατικό κίνεισαι την περιέργεια μιας φιλόζωης που περνούσε από το σημείο. Μόλις απομακρύνθηκε ο κατηγορούμενος, πλησίασε τον σάκο και με έκπληξη αντίκρισε το τρομαγμένο ζώο.

Η μάρτυς συγκράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου και κάλεσε την αστυνομία η οποία με την σειρά της ενημέρωσε τον Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς, μέλη του οποίου περισυνέλεξαν τη σκυλίτσα.
 Η αστυνομία, μέσω του αριθμού κυκλοφορίας  ταυτοποίησε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη - κάτοικου του Δήμου Καλαμάριάς  σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε μήνυση από τον Φιλοζωικό Σύλλογο για εγκατάλειψη,  κακοποίηση, απουσία μικροτσίπ και βιβλιαρίου και  μη τήρηση της ευζωίας του ζώου. Ενώ ο Δήμος Κιλκίς  του επέβαλε πρόστιμο 31.200 ευρώ.

Όπως είπε στο «Εθνος» και στον συνάδελφο Βασίλη Ιγνατιάδη, ο ο αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού, δικηγόρος Χριστόφορος Τουτουντζίδης: «Δεν επρόκειτο για απλή εγκατάλειψη, αλλά για κακοποίηση και πραγματική βαρβαρότητα. Το ζώο θα πέθαινε από ασφυξία μέσα στον σάκο αν δεν το έβρισκε τυχαία η γυναίκα»,.

Ενώ η Εφη Σημαιοφορίδου, ενεργό μέλος του Φιλοζωικού. Επισήμανε πως:«Πρέπει να επιβάλλονται παραδειγματικές ποινές, ώστε να σταλεί το μήνυμα και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Παίρνουν ένα σκυλάκι, το βαριούνται ή δεν τους βολεύει επειδή βγάζει τρίχες και το παρατάνε στον δρόμο ή δεν το στειρώνουν και πετάνε τα κουτάβια. Πρέπει να φοβηθούν κάποιοι και να καταλάβουν πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Η κατοχή τους συνεπάγεται συγκεκριμένες ευθύνες».

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο

Όπως το προσδιόρισε ο Αρειος Πάγος με πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 4030/ 2012 το νομικό πλαίσιο για τέτοια αδικήματα είναι εξαιρετικά αυστηρό και προβλέπει την απαγόρευση του βασανισμού, της κακοποίησης, της πώλησης εμπορίας και διακίνησης μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο ή φωτογραφιών) με πράξεις βίας εναντίον ζώων. Όπως και η εκτροφή ζώων για μονομαχίες ή για την Παρασκευή φαρμάκων.

Ανάλογα με το παράπτωμα, προβλέπονται συγκεκριμένες ποινές. Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να επιβάλουν απαγόρευση απόκτησης άλλου ζώου από τον παραβάτη.

Το μέλλον της Βάλιας

Τελικά ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς περιέθαλψαν τη σκυλίτσα. Την περιποιήθηκαν, την καθάρισαν από παράσιτα, την εμβολίασαν, τη στείρωσαν αλλά και την βάπτισαν με το όνομα Βάλια.
Η οποία τώρα περιμένει τώρα να υιοθετηθεί από τον νέο της ιδιοκτήτη, ελπίζοντας πως αυτήν τη φορά θα έχει καλύτερη τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: