Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το τέλος του στρες και της κατάθλιψης υπόσχονται οι ερευνητές


Την αιτία των μεγαλύτερων ψυχολογικών ασθενειών των καιρών μας,  του στρες και της κατάθλιψης, διατείνονται  πως εντόπισαν στην υπόφυση του εγκεφάλου, ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Heptares Therapeutics.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως το στρες οφείλεται στον πρωτεϊνικό υποδοχέα CRF1 ο οποίος έχει την έδρα του στην υπόφυση του εγκεφάλου,  μια περιοχή που είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του άγχους καθώς εκλύει χημικά του στρες στην κυκλοφορία του αίματος  και είναι υπεύθυνη για την παρατεταμένη παραγωγή ορμονών που προκαλούν άγχος και πιθανώς κατάθλιψη.

Ο CRF1 εντοπίζεται στις εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων της υπόφυσης και ανιχνεύει τα μόρια του στρες τα οποία εκλύονται από την συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν μεταξύ άλλων τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τη διάθεση. Όταν ανιχνεύσει κάποιο τέτοιο μόριο, οδηγεί το κύτταρο στην έκλυση ορμονών που οδηγούν στο στρες.

Όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sunday Times», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον επιταχυντή σωματιδίων Diamond Light Source στο Οξφορντσάιρ προκειμένου να κατανοήσουν τη δομή της CRF1. Οι ισχυρές ακτίνες του επιταχυντή «φώτισαν» την πρωτεΐνη αποκαλύπτοντας μάλιστα και μια «αχίλλειο πτέρνα» της, η οποία μπορεί να αποτελέσει στόχο νέων θεραπειών.

Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι ο σχεδιασμός μικρών φαρμακευτικών μορίων, τα οποία θα στοχεύουν τη ρωγμή της πρωτεΐνης και θα θεραπεύουν το άγχος και την κατάθλιψη. Όπως δήλωσε και η επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της Heptares Therapeutics, δρ Φιόνα Μάρσαλ, «γνωρίζοντας πλέον το σχήμα της πρωτεΐνης θα μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μόριο το οποίο θα ‘κλειδώνει’ στο… αδύναμο σημείο της CRF1 και θα την απενεργοποιεί βάζοντας έτσι ένα τέλος στο βιοχημικό ντόμινο που οδηγεί στο στρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: