Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η μουσική ενώνει Ελλάδα - Ιταλία



Η μουσική ως μιας παγκόσμια γλώσσα και ειδικότερα η θετική της επίδραση στην αρμονική πολιτιστική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ανα τους αιώνες, είναι το κεντρικό θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Καλάνδρα, την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013.

Η εκδήλωση που τιτλοφορείται:  «Η θάλασσα και η μουσική: ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στον XVI αιώνα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα» γίνεται σε συνεργασία του ΑΠΘ και του EMUNI summer school, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος της Διαγλωσσικής επικοινωνία. Υπεύθυνη του πολιτιστικού γεγονότος είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Ελένη Κασάπη.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: ο Καθηγητής Giorgio Galanti, διευθυντής Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης Ιταλίας και συγγραφέας, η εκπρόσωπος του ΑΠΘ στο EMUNI, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελπίδα Κολοκυθά, ο καθηγητής M. Luca Congedo, μουσικός και δάσκαλος και η Θώμης Νανάση η οποία θα παρουσιάσει το Μουσειακό ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Δύση.


Οι ομιλητές θα αναλύσουν το έργο των Khaossia, «Grechesche» που είναι ένα μουσικό ταξίδι με την εκ νέου ανακάλυψη της ατμόσφαιρας και της μουσικής γλώσσας κατά την περίοδο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, για να φτάσουμε στη λογοτεχνική και κινηματογραφική προσέγγιση των Ελληνοϊταλικών Σχέσεων, όπως διατυπώθηκε από τον Pier Paolo Pasolini.

Δεν υπάρχουν σχόλια: