Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Οι σκύλοι δεν έχουν αχρωματοψία σύμφωνα με Ρώσους επιστήμονες



Έρευνα Ρώσων επιστημόνων από το Εργαστήριο Αισθητηριακής Επεξεργασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών έρχεται να ανατρέψει την άποψη που είχαμε για τους σκύλους, πως  δεν διακρίνουν τα χρώματα. Οι Ρώσοι ερευνητές προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα αρχικά ευρήματα περσινής έρευνας  του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όπου ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων και έτσι μπορούν να διακρίνουν μόνο το μπλε και το κίτρινο, μελέτησαν την όραση οκτώ σκύλων διαφορετικών μεγεθών και ράτσας.

Σαν πρώτη φάση, για να μελετήσουν αν ισχύει η θεωρία που αναφέρει ότι οι σκύλοι εκμεταλλεύονται τα επίπεδα φωτεινότητας για να διακρίνουν τα διαφορετικά αντικείμενα, εκτύπωσαν τέσσερις σελίδες χαρτί σε διαφορετικά χρώματα: σκούρο κίτρινο, σκούρο μπλε, ανοιχτό κίτρινο και ανοιχτό μπλε. Στην συνέχεια, πήραν δύο συνδυασμούς χαρτιών: ο ένας περιελάμβανε ένα σκούρο κίτρινο και ένα ανοιχτό μπλε χαρτί και ο δεύτερος ένα σκούρο μπλε και ένα ανοιχτό κίτρινο χαρτί. Τοποθέτησαν αυτούς τους συνδυασμούς χαρτιών μπροστά από μπολ γεμάτα φαγητό, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε κλειδωμένα κουτιά. Ξεκλείδωσαν μετά ένα από τα κουτιά και τοποθέτησαν το σκούρο κίτρινο χαρτί μπροστά από το κουτί που περιείχε το κρέας και προέτρεπαν τους σκύλους, να προσπαθήσουν να το ανοίξουν μόνα τους.

Σε επόμενη φάση, για να ερευνήσουν αν οι σκύλοι επέλεγαν αυτό το χαρτί εξαιτίας της φωτεινότητας του χρώματός του, τοποθέτησαν ένα σκούρο μπλε χαρτί μπροστά από ένα κουτί και ένα ανοιχτό κίτρινο μπροστά από ένα άλλο. Εάν τα σκυλιά επέλεγαν το σκούρο μπλε χαρτί, τότε θα αποδεικνυόταν ότι επιλέγουν βάση του πόσο έντονο ήταν το χρώμα. Αν όμως επέλεγαν το ανοιχτό κίτρινο χαρτί, τότε θα αποδεικνυόταν ότι διάλεγαν ουσιαστικά με βάση το ίδιο το χρώμα. Πάνω από 70% των σκύλων επέλεξαν το ανοιχτόχρωμο κίτρινο χαρτί.

«Δείξαμε πως σε οκτώ μη εκπαιδευμένους προηγουμένως σκύλους, το χρώμα παρείχε περισσότερες πληροφορίες σε σύγκριση με τη φωτεινότητα όταν γινόταν επιλογή μεταξύ οπτικών ερεθισμάτων. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι κάτω από φυσικές συνθήκες φωτισμού οι πληροφορίες που αφορούν το χρώμα κυριαρχούν ακόμη και για τα ζώα που διαθέτουν μόνο δύο τύπους φωτοϋποδοχέων και συγκεκριμένα κωνίων» τονίζουν σε δήλωσή τους οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: