Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το αρχαιότερο ρολόι;



Βρετανοί αρχαιολόγοι στο Μπάντσορι του Αμπερντινσάιρ, στη Βρετανία. Ανακάληψαν ένα γιγάντιο «ρολόι» του έτους, ικανό να καταμετρά τους σεληνιακούς μήνες και την αλλαγή των εποχών. Σύμφωναμε τις εκτιμήσεις τους ίσως να είναι και το αρχαιότερο ημερολόγιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

«Η ικανότητα της καταγραφής του χρόνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ανθρώπινων κοινωνιών και το πότε ξεκίνησε αυτή είναι μείζονος σημασίας για την κατανόηση της ανάπτυξής τους. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο όπως φαίνεται προσέφερε μια ετήσια αστρονομική “διόρθωση” με σκοπό τη διατήρηση του συσχετισμού ανάμεσα στην σεληνιακή υπόδειξη της ροής του χρόνου και στο ασυγχρόνιστο ηλιακό έτος και τις εποχές»  εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Αρχαιολογίας του τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Βίνσεντ Γκάφνι.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές εξετάζοντας μια σειρά από λάκκους, διαφορετικού μεγέθους και βάθους και με περίπλοκο σχεδιασμό στον πυθμένα τους, διαπίστωσαν ότι οι δομές τους ήταν ευθυγραμμισμένες με συγκεκριμένα αστρονομικά γεγονότα. Για παράδειγμα,  με τις διάφορες φάσεις της Σελήνης και την χειμερινή ανατολή του ήλιου.

Κατά τους επιστήμονες, αρκετά πρώιμα ημερολόγια ήταν σχεδιασμένα ώστε να καταγράφουν τους μήνες, όμως δεν υποδείκνυαν το πέρας του έτους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί το σεληνιακό ημερολόγιο διαφέρει από τον χρόνο που απαιτεί το «ταξίδι» της Γης γύρω από τον Ήλιο



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: