Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Κάθε χρόνο και χειρότερα στην πρόνοια»


Εκνευρισμοί, ταλαιπωρία και έντονοι προπηλακισμοί η εικόνα των γραφείων της πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, μεταξύ των πολιτών και των υπαλλήλων του δήμου. Πολίτες και άτομα με αναπηρία να περιμένουν έξω από το κτίριο της υπηρεσίας και μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη για να εξυπηρετηθούν, υπάλληλοι του δήμου να μην επιτρέπουν την είσοδο των πολιτών στο κτίριο για να μη γεμίσουν οι όροφοι και τα γραφεία της υπηρεσίας από κόσμο, καθώς μόλις μετακόμισε η υπηρεσία εκεί και γενικά, όλο το γνωστό μπάχαλο των δημόσιων υπηρεσιών, φόρα - παρτίδα, σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τη Μοναστηρίου, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε πληροφορία που διοχέτευσε στα μέσα, ο υπεύθυνος του τομέα ΑμεΑ των οικολόγων πρασίνων, Φώτης Μπίμπασης, ο οποίος ανέφερε ότι «μητέρα τυφλού παιδιού κατήγγειλε ότι στα γραφεία της πρόνοιας οι υπάλληλοι δεν επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο των πολιτών στο κτίριο και μάλιστα τους φωνάζουν και έντονα. Με αφορμή δική μου υπόθεση, πήγα σήμερα στα γραφεία της πρόνοιας, όπου διαπίστωσα κι ο ίδιος αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορείς να ευαγγελίζεσαι ένα κοινωνικό πρόσωπο και να δείχνεις μια τέτοια συμπεριφορά», λέει ο κ. Μπίμπασης.

Η εικόνα

Στην είσοδο του κτιρίου, πράγματι, δυο υπάλληλοι του δήμου απαγόρευαν την είσοδο των πολιτών στο κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία, με την αιτιολογία, όπως κατήγγειλαν οι πολίτες που περίμεναν, «να μη γεμίσουν οι όροφοι και να μην περιφέρονται στους ορόφους οι πολίτες». Οι συγκεκριμένοι δυο υπάλληλοι, με έναν άκομψο και πολλές φορές αγενή τρόπο, υποχρέωναν τους ενδιαφερόμενους να στέκονται σε δύο σειρές και να μπαίνουν μέσα στο κτίριο, αφού πάρουν την άδεια από τους αυτούς. Οι πολίτες κουρασμένοι και οι περισσότεροι άτομα με αναπηρία υπομένουν τη ζέστη με έντονη αγανάκτηση. Αποτέλεσμα, συχνοί προπηλακισμοί των υπαλλήλων με τους ενδιαφερόμενους και πολλές στιγμές έντασης.

Στο σημείο βρισκόταν ο Νίκος Χατζάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Μενεμένης - Αμπελοκήπων και κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος βρέθηκε εκεί για μια υπόθεσή του. «Κάθε χρόνο όλο και χειροτερεύει η κατάσταση στην πρόνοια όλων των δήμων. Εδώ, στην πρόνοια του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε κάθε τομέα υπάρχουν το πολύ 4 άτομα τα οποία τρέχουν. Έχουν διώξει όλους τους συμβασιούχους και δεν προσλαμβάνουν καινούργιους. Τόσο πολύ τρέχουν να φανταστείς, που ούτε στην τουαλέτα δεν πάνε. Ο λόγος αυτής της τρεχάλας είναι η κρίση. Να φανταστείς έχει αυξηθεί η έκδοση των βιβλιαρίων κατά 20 - 30% καθώς όσοι απολύονται από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ βγάζουν νέο βιβλιάριο. Επιπλέον, έχει περιπλεχθεί η όλη διαδικασία για όποιον θέλει να μπει σε πρόγραμμα της πρόνοιας. Ζητούν ΕΤΑΚ, Ε9, Ε1 και το εκκαθαριστικό» εξήγησε ο κ. Χατζάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: