Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ράπισμα της Ελλάδας απο την Διεθνή Αμνηστία για την μετανάστευση.



Ένα ισχυρό χτύπημα στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου και τιτλοφορείται:« Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία». Η έκθεση κάνει  λόγο, για την χρήση της υποχρεωτικής απώθησης εναντίον ομάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από τις ελληνικές αρχές.

Όπως μάλιστα παρατηρεί και η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Jezerca Tigani: «Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα σύνορά της, όμως στην πραγματικότητα σπρώχνει ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας πίσω στην Τουρκία, και αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκονται ξανά στο στόμα του λύκου, δηλαδή σε πατρίδες όπου πιθανόν να διώκονται ή να κινδυνεύουν για πολιτικούς ή άλλους λόγους… είναι προφανώς προνόμιο της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορά της, αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο ή ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και συνήθως προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν». Η κα Tigani αναγνώρισε μεν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά είπε ότι «η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αντιμετωπίζονται άνθρωποι με απάνθρωπους τρόπους».

Στην ίδια Έκθεση γίνεται λόγος και για  ανάρμοστη συμπεριφορά των συνοριοφυλάκων και των αστυνομικών απέναντι στους μετανάστες,  σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε η διεθνής Αμνηστία. 13 από τους 14 ανθρώπους που κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες  και περιέγραψαν την επιστροφή τους στην Τουρκία, υποστήριξαν ότι «οι φουσκωτές τους βάρκες σκίστηκαν με μαχαίρι, χάλασαν ή σχεδόν ανατράπηκαν, καθώς ένα σκάφος της ακτοφυλακής έκανε κύκλο γύρω τους ή τις ρυμουλκούσε». Είπαν ακόμη ότι «οι μηχανές των σκαφών αχρηστεύθηκαν και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας». Όπως υποστηρίζεται, πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αναφέρθηκαν από ανθρώπους που συνελήφθησαν αφού είχαν διασχίσει τον ποταμό Έβρο.

Τη απαντά η ΕΛ.ΑΣ

Όπως ανάφερε η κ. Tigani, σε επικοινωνία που είχε για το θέμα, με την Ελληνική Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ υποστήριξε πως καταδίκαζει την πρακτική των απωθήσεων και αρνήθηκε ότι συμβαίνει.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους διεθνής κανόνες, «επαναπροώθηση» (refoulement) είναι η βίαιη επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαγορεύεται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο να επιστρέφονται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν ή να απωθούνται όταν φτάνουν στα σύνορα. Τα κράτη έχουν υποχρέωση να αναγνωρίζουν, μέσα από δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες, εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο.

Κλείνοντας, η κ. Tigani, κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν τις απωθήσεις και να διερευνούν ισχυρισμούς περί συλλογικών απελάσεων και κακομεταχείρισης καθώς και να διώκουν τους εμπλεκόμενους» και εξέφρασε την επιθυμία «όλοι όσοι συλλαμβάνονται στα σύνορα να έχουν την ευκαιρία δίκαιης εξέτασης των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία. Όπως επίσης, να σταματήσουν οι ελληνικές αρχές την αδιάκριτη και παρατεταμένη κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, καθώς και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές της κράτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: