Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τη έγινε σήμερα στο ΣΜΑ Ευκαρπίας. Όλο το ρεπορτάζ

Ο ΣΜΑ προχωράει, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται...

Με αποφασιστικότητα, δυναμισμό αλλά και με κάποια απογοήτευση συγκεντρώθηκαν και σήμερα έξω από από τους χώρους εργασίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας, περίπου πενήντα κάτοικοι της περιοχής για να αντιδράσουν στη λειτουργία του η οποία, όπως λένε, θα επιβαρύνει την υγεία τους. Εκεί περίμεναν να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Διαμαντή Παπαδόπουλο που επρόκειτο να επισκεφτούν την περιοχή.

«Αν το ΣΜΑ είναι στολίδι, όπως λέει ο κ. Μπουτάρης, να το βάλει στην πόρτα του δημαρχείου του» δήλωσε στην EgnatiaPost, με εμφανή θυμό, ο κ. Αχιλλέας κάτοικος της περιοχής. «Αυτό θα είναι το μοναδικό ΣΜΑ σε όλη την Θεσσαλονίκη. Θα φέρνουν τα σκουπίδια όχι μόνο όλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βέροιας και της Χαλκιδικής και θα τα καίνε στο ΤΙΤΑΝ», δηλώνει από τη μεριά του ο Θάνος.

«Υπάρχει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για της Περιφέρειες η οποία είναι κόλαφος για τις τεχνικές καύσης των σκουπιδιών. Μάλιστα, από το 2015 από τους ΧΥΤΑ και τα ΣΜΑ πανευρωπαϊκά, θα απαγορεύονται τα οργανικά απόβλητα και τα ανακυκλώσιμα, οπότε εδώ τι θα έχουν; Απλά εδώ όλα θα τα πηγαίνουν στο ΤΙΤΑΝ να τα καίνε. Όλοι για αυτό δουλεύουν, να βοηθούν τον κάθε μεγαλοεπιχειρηματία να παίρνει τα λεφτά του ΕΣΠΑ κι εμείς ας πεθάνουμε», καταθέτει με αγανάκτηση την άποψή της για το θέμα η Μάγδα, κάτοικος κι αυτή της περιοχής.

Ο Απ. Τζιτζικώστας στο ΣΜΑ

Την Τρίτη, πάντως, επισκέφτηκε το ΣΜΑ Ευκαρπίας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων, Μιχάλη Γεράνη.



Ερωτηθείς ο κ. Τζιτζικώστας για το θέμα δήλωσε πως: «Το έργο πληροί όλους τους απαιτούμενους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς έχει περάσει 71 ελέγχους και έχει λάβει τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ταυτόχρονα, τα κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή του έχουν ήδη δεσμευθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Μια ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή του ΣΜΑ, θα σημάνει αδυναμία απορρόφησης των δεσμευμένων πόρων με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για 1.200.000 κατοίκους. Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, το ζεστό χρήμα, που έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα».

Μάλιστα απατώντας στις αντιδράσεις των κατοίκων για το έργο ο περιφερειάρχης απάντησε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της όσον αφορά στους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής».

«Ο περιφερειάρχης όχι μόνο δε σέβεται εμάς, αλλά δε σέβεται τον εαυτό του», απάντησε στις δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Αχιλλέας κάτοικος της περιοχής. «Χτες στο δημοτικό συμβούλιο του Παύλου Μελά έλεγαν όλοι πως είναι μαζί μας και μας υποστηρίζουν, πού είναι τώρα όλοι αυτοί;», ρωτάει με παράπονο η κ. Μαρία. «Άμα ο δήμος έβαζε δυο - τρεις καλούς δικηγόρους θα μπορούσαμε να τους πετάξουμε όλους αυτούς από εκεί μέσα. Με ποιο δικαίωμα δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση, αφού δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι εργασίες;», αναρωτιέται η κ. Μάγδα.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά

Λίγο μετά την αποχώρηση των κ. Τζιτζικώστα και Γεράνη έφτασε στον χώρο ο δήμαρχος του Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε έναν έντονο διάλογο με τους συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής. Κύρια θέματα του διαλόγου ήταν η αποχώρηση του κ. Διαμαντή από τη συνεδρίαση της αρμόδιας για το θέμα επιτροπής της ΦΟΣΔΑ αλλά και το τι προτίθεται να κάνει ο δήμος για το θέμα.

«Εγώ δεν εκλέχτηκα δήμαρχος για να υπογράφω ειλημμένες αποφάσεις που εξέδωσαν τρίτοι. Φέρτε, άμα έχετε ολοκληρωμένη πρόταση, για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει όλος ο δήμος το θέμα για να συζητήσουμε. Όχι χοντρά λογάκια για χειροκροτήματα» ήταν η απάντηση του δημάρχου του Παύλου Μελά στις αιτιάσεις των κατοίκων.

Οι επόμενες δράσεις των κατοίκων

Οι κάτοικοι πάντως δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον δρόμο των κινητοποιήσεων. Την Τρίτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Ευκαρπία από λαϊκές επιτροπές της δυτικής Θεσσαλονίκης και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέλευση από το δίκτυο 50 φορέων και συλλόγων της δυτικής Θεσσαλονίκης στην ίδια τοποθεσία, χωρίς να αποκλείονται και δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
«Δε θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από τα σπίτια μας. Πίσω εμείς δεν κάνουμε. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς μοιρολατρίες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: