Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Στρες και μορφωτικό επίπεδο, πάνε μαζί



Άτομα με υψηλή επαγγελματική θέση και μορφωτικό επίπεδο παρουσιάζουν παρουσιάζουν εντονότερο στρες και ανησυχούν για πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι οι λιγότερο μορφωμένοι ή όσοι βρίσκονται να κατέχουν χαμηλότερες επαγγελματικές θέσεις. Αυτό απέδειξε βρετανική έρευνα η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από την βρετανική κυβέρνηση για να καταγράφεται το επίπεδο της ευτυχίας στη Γηραιά Αλβιόνα, σε συνάρτηση με κάθε δυνατή παράμετρο.

Τα φετινά ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι όσο περισσότερες ικανότητες έχει κάποιος, τόσο πιο απαιτητική θα είναι η δουλειά του και γενικότερα ο ίδιος από τον εαυτό του - και τόσο περισσότερο θα υποφέρει από την πίεση που δέχεται σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερα ταλέντα και ευθύνες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Οι 165.000 συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τον βαθμό ευτυχίας που ένιωσαν τις τελευταίες μέρες. Πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, αν νιώθουν ότι η ζωή που κάνουν αξίζει τον κόπο και πόσο άγχος αισθάνονται.

Τα αποτελέσματα, όπως τα δημοσίευσε η η βρετανική Στατιστική Αρχή, αναφέρουν πως όσοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο (με πτυχία πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό, διδακτορικό κ.τ.λ.) επιτυγχάνουν υψηλότερη βαθμολογία στο άγχος απ’ ό,τι οι απόφοιτοι της βασικής εκπαίδευσης.Μάλιστα, το ίδιο ισχύει και  για όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις και θέσεις ισχύος σε σύγκριση με τους τεχνίτες ή τους εργαζόμενους στις πιο χαμηλότερες  επαγγελματικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: