Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ο βομβιστής της Βοστόνης στο Rolling Stone (upd)


«Κακόγουστο», «αηδιαστικό» και «άρρωστο» είναι μόνο λίγα από τα πολλά αιχμηρά  σχόλια που έχει αποσπάσει το νέο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone, που αντι κάποιον γνωστό ροκ σταρ ή κάποια άλλη διασημότητα, έχει την φωτογραφία του βοβμβιστή της βοστόνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για το εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού, που θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει  έντονες αντιδράσεις. «Δείτε το περιοδικό Rolling Stone δίνει λάμψη στην τρομοκρατία. Δεν πρόκειται να αγοράσω αυτό το τεύχος, ούτε και κανένα άλλο στο μέλλον» γράφει μία αναγνώστρια στη σελίδα του περιοδικού στο Facebook. Ενώ  στο Twitter έκανε την εμφάνισή του το hashtag #BoycottRollingStone.

Η άποψη του περιοδικού.

Από την μεριά του το Rolling Stone μένει ακλόνητο στην επιλογή του εξωφύλλου λέγοντας πως πρόκειται για μια βαθιά έρευνα στο προφίλ του Τσαρνάεφ. Μάλιστα, κάτω από την εικόνα του Τσαρνάεφ γράφει: «Ο βομβιστής. Πώς ένας δημοφιλής και πολλά υποσχόμενος μαθητής που τον απογοήτευσε η οικογένειά του, βρήκε "διέξοδο" στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και έγινε ένα τέρας».

upd

Στον χωρό των αντιδράσεων κατά του περιοδικού μπήκε και ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, όπου σε επιστολή του προς τον εκδότη κατηγόρεί το περιοδικό ότι αντιμετώπισε ως διασημότητα τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, γράφωντας πως είναι «σύλληψη τουλάχιστον αρρωστημένου εγκεφάλου που υποστηρίζει το τρομερό μήνυμα ότι η καταστροφή εξασφαλίζει δόξα στους δολοφόνους», ενώ  κάνει λόγο στην συνέχεια για ολοφάνερη στρατηγική μάρκετινγκ και καταλήγει: «Οι επιζώντες των επιθέσεων της Βοστώνης δικαιούνται κάλυψης από το Rolling Stone αν και αισθάνομαι ότι πλέον το περιοδικό δεν δικαιούται να τους έχει ως αναγνώστες».
 
Μέσω Facebook προτίμησε το περιοδικό να απαντήσει στο μπαράζ αρνητικών σχολίων που δέχθηκε αναφέροντας : «Οι καρδιές μας βρίσκονται κοντά στα θύματα της επίθεσης του Μαραθωνίου της Βοστώνης και οι σκέψεις μας θα είναι πάντα κοντά σε εκείνους και τις οικογένειές τους. Το κεντρικό άρθρο του περιοδικού μας όμως βρίσκεται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μας παράδοσης και της μακρόχρονης δέσμευσής μας για σοβαρή κάλυψη των πιο σημαντικών πολιτικών και πολιτιστικών γεγονότων της εποχής μας. Το γεγονός ότι ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ ήταν νεαρός και μάλιστα στην ίδια ηλικιακή ομάδα με τους περισσότερους αναγνώστες μας, καθστά πιο σημαντικό για όλους μας το να εξετάσουμε σε βάθος και να αντιληφθούμε πως συμβαίνει μια τέτοιου είδους τραγωδία».



Δεν υπάρχουν σχόλια: