Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σαβάνα η Δράμα πριν απο εννέα εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα



Εικόνες από τις σαβάνες της αφρικανικής ηπείρου φέρνουν στο μυαλό τα παλαιοντολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν  στην Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την σκαπάνη της ανασκαφικής ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με επικεφαλή την καθηγήτρια Γεωλογίας - Βιολογίας και Δρ Παλαιοντολογίας, Ευαγγελία Τσουκαλά η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. διενεργεί εδώ και επτά μήνες έρευνες στην περιοχή, μετά από παρότρυνση και υπόδειξη του δημάρχου Παρανεστίου, Νίκου Καγιάογλου και των κατοίκων της περιοχής που γνώριζαν την ύπαρξη των απολιθωμάτων.

«Θεωρούμε ότι είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί, όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας, αλλά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τα ευρήματα μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία της Πλατανιάς, ότι ήταν δηλαδή μια σαβάνα πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέσα σε αυτή ζούσαν ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια, μαστόδοντες, που είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων, ακόμη και αντιλόπες. Βρήκαμε μια πλούσια πανίδα εκείνης της εποχής στην περιοχή. Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναπαραστήσουμε το παλαιοπεριβάλλον αυτής της περιοχής και ν’αποδείξουμε τη διαχρονικότητά της» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Τσουκαλά.

Από την μεριά του ο δήμαρχος Παρανεστίου, Νίκος Καγιάογλου δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία των ανασκαφών και επισημαίνει ότι η ανασκαφή αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

«Από την πρώτη στιγμή που της μεταφέραμε την πληροφόρηση, καταλάβαμε ότι κάτω από τα πόδια μας είχαμε μια ιστορία, τουλάχιστον εννέα εκατομμυρίων ετών», σημειώνει ο δήμαρχος.

Η τύχη των ευρημάτων

Για τη στέγαση των ευρημάτων θα αξιοποιηθεί το κτήριο ένας σχολείου που δεν λειτουργεί πλέον και θα μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο αναφέρει ο κ.  Καγιάογλου, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη ανασκαφική έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο τον Δήμο Παρανεστίου, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και μελλοντικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: