Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Τέρμα στην τύφλωση υπόσχονται Βρετανοί επιστήμονες




Η αναστροφή της τύφλωσης σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτή, όπως δηλώνουν Βρετανοί ερευνητές, καθώς κατάφεραν να αποδείξουν πειραματικά, ότι το τμήμα του οφθαλμού που ανιχνεύει το φως μπορεί να επιδιορθωθεί με βλαστικά κύτταρα. 

Οι φωτο-υποδοχείς, τα κύτταρα δηλαδή του αμφιβληστροειδή χιτώνα αντιδρούν στο φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες από το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μουρφιλντς και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου απέδειξαν ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση των φωτο-υποδοχέων άρα και η αναστροφή της τύφλωσης με την τεχνική της δημιουργίας αμφιβληστροειδών χιτώνων σε εργαστηριακές συνθήκες.

Αφού συνέλεξαν χιλιάδες βλαστικά κύτταρα, τα οποία καλλιέργησαν για να μεταμορφωθούν σε φωτο-υποδοχείς και στη συνέχεια τα ένεσαν στα μάτια τυφλών ποντικιών. Στην συνέχεια διαπίστωσαν οτι τα βλαστικά κύτταρα προσκολλήθηκαν στην υπάρχουσα δομή του οφθαλμού και σταδιακά έγιναν λειτουργικά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητάς τους προς το παρόν κρίνεται μικρή, αφού μόνο περίπου 1.000 κύτταρα από τα 200.000 που μεταμοσχεύθηκαν τελικά προσκολλήθηκαν στο μάτι. 

«Πρόκειται για απτή απόδειξη ότι οι φωτο-υποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευθούν από μια εμβρυϊκή πηγή βλαστικών κυττάρων και να μπορούμε σε πέντε χρόνια από τώρα να σχεδιάσουμε μια κλινική μελέτη σε ανθρώπους» εξηγεί ο καθηγητής Ρομπιν Αλι, επικεφαλής των ερευνητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: