Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Διαγνωστικό τεστ υπόσχεται την λύση για την νόσο του Αλσχάιμερ


Γερμανοί επιστήμονες διατείνονται πως είναι κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του Αλσχάιμερ μέσω ενός τεστ αίματος  που προσπαθούν να αναπτύξουν.  Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάαρλαντ έδειξαν ότι η ανάλυση μιας μορφής του γενετικού υλικού  των κυττάρων, το microRNA  και ειδικά αυτών που είναι στο αίμα, μπορεί να προειδοποιήσει για την αφανή εμφάνιση και εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου.

 Το αιματολογικό-γενετικό τεστ δοκιμάστηκε ήδη σε 202 ανθρώπους, με ποσοστό επιτυχίας 93% στην ακρίβεια της διάγνωσης. Επίσης, ανακάλυψαν 12  τύπους microRNAs, τα επίπεδα των οποίων διαφέρουν στο αίμα των ασθενών με Αλτσχάιμερ, σε σχέση με εκείνα των υγιών. Όπως είπαν όμως, «χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, εωσότου βελτιωθεί κι άλλο η ακρίβεια του τεστ, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα».

Η νόσος του Αλτσχάιμερ

Η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο επί χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματά της (π.χ. απώλεια μνήμης) και οι γιατροί ελπίζουν ότι στο μέλλον θα προλαβαίνουν να χορηγούν στους ασθενείς την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, προτού καταστραφούν ανεπανόρθωτα μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια αξιόπιστη  διαγνωστική μέθοδος και οι γιατροί συνήθως αρκούνται σε απεικονίσεις του εγκεφάλου, νοητικά-μνημονικά τεστ και γενικότερη αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: