Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Στους Αζέρους η ΔΕΣΦΑ



Στους Αζέρους της SOCAR «έκλεισε» τελικά η ΔΕΣΦΑ, καθώς ολπκληρώθηκε η εδώ και ένα μήνα «κολλημένη» μεταβίβαση της δημόσιας επιχείρησης. Το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε βελτιωμένη πρόταση από τους Αζέρους, ύψους 400 εκάτ. Ευρώ.

Πάντως, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, εκκρεμεί η αποστολή της εγγυητικής επιστολής, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που πρέπει να συνοδεύει την επίσημη προσφορά ώστε να κατακυρωθεί οριστικά ο διαγωνισμός.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το Διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε, μόλις οι Αζέροι αποστείλουν την εγγυητική επιστολή, να συγκληθεί νέο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου και να κλείσει οριστικά η μεταβίβαση, που εκκρεμεί από της 11 Ιουνίου πράγμα που δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Οι λόγοι της καθυστέρησης
 
Η καθυστέρηση αυτής της μεταβίβασης μπορεί να αναζητηθεί στο αίτημα των Αζέρων να μπορούν να ασκούν ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, να αναπροσαρμόζουν δηλαδή ελεύθερα τα τέλη διέλευσης, για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου.Το συγκεκριμένο αίτημα ικανοποιήθηκε τελικά, μετά από πολύωρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της SOCAR και της PAE, με την αγωνία να κυριαρχεί στα στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, φοβούμενοι μήπως η αγορά της ΔΕΣΦΑ αποδειχθεί ένα ακόμη ναυάγιο.

Η συγκεκριμένη μεταβίβαση είναι και η μοναδική «νίκη» στον πόλεμο των αποκρατικοποιήσεων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση καθώς, η πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ ήταν δύο καίριες ήττες για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: