Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Δύο νέα ευρήματα στον Κεραμεικό




Δύο μαρμάρινες γυναικείες κεφαλές έβγαλε στην επφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην περιοχή του Κεραμεικού. Οι κεφαλές ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια άντλησης νερού από ένα πηγάδι, που κατά την αρχαιότητα ήταν τμήμα λουτρού τηε Κλασσικής Εποχής και βρίσκεται μπροστά στο Δίπυλο.

Τα μέλη της γερμανικής αρχαολογικής αποστολής, αφού πήραν την άδεια για  από την Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν τις εργασίες για την άντληση του νερού από το πηγάδι χρησιμοποιώντας  τέσσερις αντλίες. Κατά την διάρκεια της άντκλησης εντοπίστηκαν στον πυθμένα του οι δυο κεφαλές.

Όπως αναφέρει η η επικεφαλής των ανασκαφών του Ινστιτούτου, Γιούτα Στρότσεκ:« Η κατάσταση των ευρημάτων είναι πολύ καλή, παρά τα δύο μεγάλα «τραύματα» που φέρουν, καθώς όπως φαίνεται κάποιος -άγνωστο πότε- τα χτύπησε δυνατά ώστε να σπάσουν και στην συνέχεια τα πέταξε στο πηγάδι. η χρονολόγηση των ευρημάτων προκύπτει από την ...κόμμωση των κοριτσιών. Τα μαλλιά τους είναι χτενισμένα σαν της Σαλονίνας, συζύγου του αυτοκράτορα Γαλλινού και μητέρας του Βαλεριανού που απεικονίζεται σε νομίσματα της εποχής.».

Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον φαίνεται να έχει και το ίδο το πηγάδι καθώς είναι πετρόχτιστο και επενδεδυμένο με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα εξαιρετικής ποιότητας. Αλλωστε έμεινε σε χρήση περί τα 800 χρόνια (5ος π.Χ. – 6ος μ.Χ).

Το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο στον Κεραμεικό.

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό πραγματοποιεί από πέρυσι νέο πρόγραμμα αναστηλώσεων και συντήρησης των μνημείων του Κεραμεικού. Οι εργασίες αφορούν, εκτός από το λουτρό με το πηγάδι του, την Ιερά Πύλη, ταφικά μνημεία και ένα ιερό της θεάς Αρτεμης Σωτείρας, ενώ σε συνεργασία με την Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων γίνεται και η αναστήλωση του μοναδικού ναΐσκου του Αγάθωνος στην ταφική οδό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: