Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Οι δικαστικοί αγώνες τις apple!



Ένοχη για παραβίαση της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κρίθηκε τελικά ο γνωστός αμερικανικός όμιλος Apple, μετά από μήνυση που υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση που αφορούσε την προσπάθεια καθορισμού τιμών που αποπειράθηκε να πράξει ο όμιλος μαζί με άλλους πέντε εκδοτικούς ομίλους στον χώρο των e-books.

Αναλυτικά, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε στην μηνυτήρια αναφορά του, πως από το 2009, η  Apple συμφώνησε με εκδότες να καθορίσουν τις τιμές των e-books, αντί να επιτρέψουν μεμονωμένα σε εταιρείες λιανικής να το κάνουν, ένα σύστημα που είναι γνωστό ως «μοντέλο πρακτόρευσης».

Μάλιστα σαν επιχείρημά του, το αμερικανικό δημόσιο επικαλέστηκε, όσα έχε πει ο ιδρυτής της εταιρίας, Steve Jobs στην επίσημη βιογραφία του, σχετικά με τη συγκεκριμένη τακτική. «Προχωράμε στο μοντέλο της πρακτόρευσης για να καθορίσουμε τις τιμές. Θα κερδίσουμε ένα 30%, ο πελάτης θα πληρώνει λίγο παραπάνω αλλά αυτό είναι που θέλουμε ούτως ή άλλως.». Αυτή η τεχνική, θα της επέτρεπε να αυξήσει τις πωλήσεις της μέσω της πλατφόρμας iBooks και θα εμπόδισε την Amazon να χρεώνει τα βιβλία σε χαμηλότερες τιμές. Από το τα 9,99 δολάρια, δηλαδή, που είχαν οριστεί από το Amazon, στα 12,99 και 14,99 δολάρια για τα νέα βιβλία και τα μπεστ-σέλερ.

Μαζί με την Apple καταδικάστηκαν και οι πέντε εκδοτικοί οίκοι, Penguin, Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster και Macmillan, οι οποίοι μάλιστα, έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμό και δέχτηκαν να τερματίσουν τη συμφωνία τους με την Apple Η εταιρία, δια στόματος Tim Cook, αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως« η εταιρεία δεν έκανε τίποτα κακό και θα αγωνιστεί.»

Apple vs Moustakas!


Όμως η Apple θα πρέπει να αντιμετωπίσει δικαστικά και τον καθηγητή  του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Θεόδωρο  Μουστάκα, καθώς  κατηγορεί την εταιρεία για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας  υποστηρίζοντας ότι του έκλεψε πατέντα, που χρησιμοποιεί ήδη σε iphone, ipad και MacBook Air αφού, όπως ισχυρίζεται, η λεπτή μεμβράνη νιτριδίου και γαλλίου αποτελεί δική του ανακάλυψη, την οποία έχει κατοχυρώσει από τον Νοέμβριο του 1997 με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στη δικαστική αγωγή η οποία κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου, ο Έλληνας καθηγητής ζητάει από την εταιρεία να του δώσει λίστα με τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς και τα κέρδη της από αυτά αλλά και να απαγορευτεί η κυκλοφορία των προϊόντων στις ΗΠΑ, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Επιπλέον, ζητά αποζημίωση ύψους 58 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: