Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Στολές προστασίας κατά καρχαριών



 

Με στόχο να είναι προστατευμένοι οι σέρφερς από τις συχνές επιθέσεις των καρχαριών αλλα ταυτόχρονα, να μην χάσουν τίποτα από την απόλαυση του αγαπημένου τους αθλήματος, Αυστραλοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με την εταιρεία Shark Attack Mitigation Systems εφεύραν  δύο στολές- «μανδύες προστασίας».

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία, οι επιστήμονες δημιούργησαν δύο στολές  με συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς, ώστε να βοηθούν τους αθλούμενους να μοιάζουν στα μάτια των καρχαριών ως κάτι το δηλητηριώδες αλλά και μοτίβα που θα βοηθούσαν τους λουόμενους να περνούν απλά απαρατήρητοι.

«Πολλά ζώα στη βιολογία απωθούνται από εν δυνάμει επιβλαβή θηράματα, τα οποία εκπέμπουν ένα σήμα το οποίο, με κάποιον τρόπο, τους λέει μη με τρώτε- και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ρίγες. Χρησιμοποιούμε πολλή από την τεχνολογία της φύσης» τόνισε σε δήλωσή του ο  καθηγητής Σον Κόλιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. « Οι στολές δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα μείγμα επιστημονικών ανακαλύψεων και παρατηρήσεων στη φύση. η ιδέα είναι ο καρχαρίας να βλέπει των κολυμβητή ως κάτι που δεν θα ήταν καλή ιδέα να φάει ή να μην μπορεί να τον δει καλά ώστε να τον φάει» πρόσθεσε σχετικά. 

 Οι στολές είναι η γαλάζια στολή Elude και η με έντονες ρίγες  Diverter. Η τεχνοτροπία της πρώτης στολής, πιστεύουν οι επιστήμονες, χάρη στην αντίθεση των χρωμάτων της παραπέμπει στην διάχυση του ηλιακού φωτός στο νερό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή από τα επιθετικά κήτη. Ενώ με την ιδέα της δεύτερης στολής πιστεύεται πως θα παραπέμπουν στο καμουφλάζ των δηλητηριωδών ειδών με αποτέλεσμα να διώχνουν μακριά τους καρχαρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: