Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Μουντιάλ

Τα πέντε συμπεράσματα από το Αργεντινή - Ελβετία


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Αργεντινή προκρίθηκε στα προημιτελικά μετά από μια αγχωτική νίκη επί της Ελβετίας με 1-0.
Ύστερα από ένα μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο με τους Ελβετούς να υπερτερούν στα σημεία,έπειτα οι Αργεντινοί άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο του αγώνα. Δεν μπόρεσε να βρει όμως το γκολ στη κανονική διάρκεια του αγώνα. Χρειάστηκε τη διαδικασία της παράτασης για να περάσει,με το γκολ να έρχεται στα τελευταία λεπτά του αγώνα από τον Di Maria ύστερα από τη κούρσα του Messi και αφού δεινοπάθησε στις καθυστερήσεις να κρατήσει τη πρόκριση. Παρακάτω σας αναφέρουμε τα πέντε συμπεράσματα μας από το χθεσινό παιχνίδι.


Το σχέδιο του Hitzfeld να σταματήσει τον Messi ήταν ένα τρίο στο κέντρο
Πριν από τον αγώνα ο προπονητής της Ελβετίας Otmar Hitzfeld άφησε να εννοηθεί ότι έχει ένα σχέδιο για να σταματήσει τον Messi χωρίς να το αποκαλύψει. Μόλις ξεκίνησε ο αγώνας έγινε σαφές το σχέδιο. Να περικυκλώσουν το αστέρι της Αργεντινής οι τρεις παίκτες της μεσαίας γραμμής της Ελβετίας. Οι Behrami,Inler και Xhaka ήταν το τρίο που είχε την αρμοδιότητα να μην αφήσει τον Messi στην ησυχία του. 

Η δουλειά τους ήταν να κόβουν τους εφοδιασμούς του,να μπλοκάρουν τις πάσες του και όταν έπαιρνε τη μπάλα να τον κλείνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το πρώτο μέρος του σχεδίου λειτούργησε αρκετά καλά,αλλά τελικά η μπάλα άρχισε να βρίσκεται στα πόδια του αρχηγού της “Albiceleste” και από εκείνο το σημείο έγινε πιο εύκολο στα λόγια παρά στη πράξη.


Τα αποτελεσματικά φάουλ τακτικής
Μια άλλη τακτική της Ελβετίας ήταν να υποπίπτουν σε φάουλ διαφορετικοί παίκτες,ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να πάρουν κίτρινες κάρτες. Αυτό γινόταν με σκοπό να παγώσει το παιχνίδι και να ανακόψει τη ρευστότητα της Αργεντινής στην επίθεση. Ο Di Maria ήταν το μεγαλύτερο θύμα από τα συνεχόμενα σκληρά μαρκαρίσματα από τους αντιπάλους,αλλά επειδή τα έκαναν μια σειρά από διαφορετικούς ποδοσφαιριστές ο διαιτητής ήταν λιγότερο διατεθειμένος να δείξει κίτρινη κάρτα σε περίπτωση φάουλ.


Δεν είναι μέχρι τώρα το Παγκόσμιο κύπελλο του Di Maria αλλά είναι ακόμα σημαντικός
Προερχόμενος από μια εξαιρετική σεζόν στη Real Madrid ο Di Maria αναμενόταν να είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της Αργεντινής κατά τη διάρκεια αυτού του Παγκόσμιου κυπέλλου. Ο εξτρέμ της Real Madrid δεν έχει επιβεβαιώσει όμως αυτές τις προσδοκίες. Υπήρξαν μερικές στιγμές της κλάσης του,αλλά σε γενικές γραμμές έχει σταματήσει το παιχνίδι του. Απέναντι στην Ελβετία πραγματοποίησε ίσως τη χειρότερη επίδοση του. 

Οι πάσες του ήταν ατημέλητες, οι λήψεις αποφάσεων του αμφισβητήσιμες και έχανε συχνά τη μπάλα. Θα πρέπει όμως να βελτιωθεί καθώς η Εθνική του συνεχίζει στη διοργάνωση και πρέπει να βγάλει τη πίεση από τον Messi. Ένα πράγμα που ο Di Maria μπορεί να κάνει ανεξάρτητα σε τι μέρα βρίσκεται είναι να τρέχει ακατάπαυστα για 90 λεπτά ή 120 αν χρειαστεί. Αφού οι υπόλοιποι περισσότεροι παίκτες κουράστηκαν στη διαδικασία της παράτασης,αυτός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα αντοχής και ήταν στη σωστή θέση στο 118’ να επωφεληθεί από τη πολύ ωραία κούρσα του Messi.


O Inler είναι η καρδιά της Ελβετίας
Ο Shaqiri θα μπορούσε να αρπάξει περισσότερη φήμη από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Ελβετίας σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο,όμως ο Inler είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παίκτης αυτής της ομάδας. Μετά από ένα υπέροχο πρώτο ημίχρονο στο οποίο εξουσίασε στη μεσαία γραμμή,επιτρέποντας στην ομάδα του να φτάνει με σχετική ευκολία την αντίπαλη περιοχή στο δεύτερο μέρος βγήκε εκτός ρυθμού σε κάποιο βαθμό. Η συνέπεια ήταν οι “Rossocrociati” να χάσουν τον έλεγχο στο κέντρο και η Αργεντινή να κάνει με ευκολία το παιχνίδι της.


Η Αργεντινή έχει πρόβλημα στο αριστερό μπακ
Η Αργεντινή πήγε σε αυτή τη διοργάνωση με μια έλλειψη επιλογών στη θέση του αριστερού μπακ. Αν και ξεχώρισε ως το αδύναμο σημείο αυτής της ομάδας πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο κύπελλο,ο Rojo έχει πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις στη Βραζιλία με τις εντολές που παίρνει να τις εκτελεί με συνέπεια σε κάθε παιχνίδι. Η κίτρινη κάρτα που δέχτηκε εναντίον της Ελβετίας ήταν η δεύτερη του στο τουρνουά και θα χάσει το επόμενο ματς της Αργεντινής.

Δεν υπάρχει ισάξιος αντικαταστάτης στην “Albiceleste” και ο Sabella θα πρέπει να αυτοσχεδιάσει στον αγώνα με το Βέλγιο. Ο Basanta που είναι κεντρικός αμυντικός αντικατέστησε τον Rojo ο οποίος είχε κουραστεί στην παράταση και πιθανότατα αυτός θα είναι ο εκλεκτός για το παιχνίδι των προημιτελικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: